Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κάλεσμα αλληλεγγύης σε σχολεία και δήμους για το προσφυγικό

Κάλεσμα αλληλεγγύης σε σχολεία και δήμους για το προσφυγικό

0
prosfygopoula-zografia

Πρωτοβουλίες φορέων και ιδιωτικών για την στήριξη των περιοχών που αναλαμβάνουν την φιλοξενία των προσφύγων

Εκτός σχεδίου υποδοχής προσφύγων η Ξάνθη, μεγάλες ανάγκες όμως σε Καβάλα, Ελευθερούπολη και Δράμα

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την χώρα μας με τις δραματικές καθημερινές εξελίξεις και την συνεχή ροή προσφύγων, κυρίως μετά το κλείσιμο των συνόρων προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τις ώρες αυτές η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης έρχονται να καλύψουν με δικές τους δυνάμεις το κενό που αφήνει η κρατική μέριμνα στον τομέα αυτό. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, μάλιστα, στηρίζεται και προωθείται αυτή η πρακτική, με τα υπουργεία να ζητούν έμπρακτη αλληλεγγύη από όλους.

«Κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του», προτρέπει το υπουργείο Παιδείας

Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο που εστάλη από τον υπουργό Παιδείας στα σχολεία όλης της χώρας προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση. Σε αυτό αναφέρεται: «Κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του. Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, όλη η Ελλάδα μια ανοιχτή αγκαλιά! Το δράμα της προσφυγιάς δεν έπαψε ποτέ να επαναλαμβάνεται. Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν – κι οι διαδρομές που γίνονται ακόμη πιο μαρτυρικές. Το 1922, ήταν το 1,5 εκατομμύριο Έλληνες της Μικράς Ασίας που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, διωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες όπου διέπρεπαν και ευδοκιμούσαν επί αιώνες. Σήμερα, είναι οι Σύριοι –και όχι μόνο– πρόσφυγες, θύματα ενός αδυσώπητου, παράλογου πολέμου όπου διακυβεύονται τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα». Περιγράφοντας την τραγική τύχη αυτών των ανθρώπων, το έγγραφο στοχεύει στο συναίσθημα και την ανθρωπιά των παραληπτών του, δίνοντας το σύνθημα προς όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία να συγκεντρώσουν ό,τι μπορούν, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή, ανθρώπινη καθημερινότητα. «Τα παιδιά για τα παιδιά, οι άνθρωποι για τον άνθρωπο», κλείνει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Γ. Παπαθανασίου: «Οι δράσεις αλληλεγγύης λειτουργούν ήδη στα σχολεία άσχετα με τις οδηγίες του υπουργείου»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον νέο Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Γιώργο Παπαθανασίου, ο οποίος μας ενημέρωσε για την παραλαβή της επιστολής του υπουργού Παιδείας, τονίζοντας ότι στα σχολεία λειτουργούν ήδη αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι γνωστές δράσεις αλληλεγγύης, που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, άσχετα με τις οδηγίες που απέστειλε το υπουργείο. Με την επιστολή αυτή και σε μια τόσο πιεστική και κρίσιμη συγκυρία, το υπουργείο Παιδείας καλεί τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονέων, τις δομές αλληλεγγύης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, να συντονίσουν την δράση τους και να προσφέρουν απλόχερα την βοήθεια και την αλληλεγγύη που είναι τόσο αναγκαίες για τους πρόσφυγες. Τον δρόμο δείχνουν οι μαθητές από πολλά σχολεία της Ελλάδας που επισκέπτονται τους καταυλισμούς των προσφύγων και προσφέρουν ακόμη και το καθημερινό τους κολατσιό για να τραφούν τα πεινασμένα παιδιά.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής στην Ξάνθη

Στην πόλη μας λειτουργούν ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο Ομάδες Αλληλεγγύης που συνεργάζονται με πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης και το Σύστημα Προσκόπων, καθώς και συνδικαλιστικά όργανα δημοσίων υπαλλήλων της περιοχής, που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης με κύριους αποδέκτες τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, αλλά και στην γειτονική Καβάλα, όπως έχει επανειλημμένα παρουσιάσει το «Ε». Μέχρι στιγμής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρξε κινητικότητα και δραστηριοποίηση από τον δήμο Καβάλας, τον δήμο Αλεξανδρούπολης, που κινήθηκε πρώτος από τους δήμους της Θράκης καλώντας όλους τους δημότες του να συνδράμουν ως ένδειξη συμπαράστασης στους Δήμους Καβάλας – Ελευθερούπολης, που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων. Πρωτοβουλία για την συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης αναμένεται να λάβει και η ΟΕΒΕ Ροδόπης, ενώ στην πόλη μας δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Χ. Δημαρχόπουλος: «Αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους δήμους που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος»

Ηλεκτρονικό έγγραφο έλαβαν και 325 δήμοι της χώρας από το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητά χώρο στέγασης προσφύγων από Δήμους σε όλη τη χώρα. Στο ομόφωνο ψήφισμα της ΠΕΔ ΑΜ-Θ την Τρίτη ζητήθηκε συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, αφού διαπιστώνεται η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς κρατικού μηχανισμού. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, συμμετείχε την Τετάρτη, 3 Μαρτίου στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τον συντονισμό Κράτους και Αυτοδιοίκησης για την διαχείρισή του. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Δημαρχόπουλος: «Είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε όπως κάνουμε ήδη, καθώς πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα που διαχέεται με τα πράγματα να μην είναι καθόλου αισιόδοξα. Όταν ακούμε από επίσημα χείλη ότι τα σύνορα κλείνουν για 2-3 χρόνια και πλέον μιλάμε για φιλοξενία προσφύγων, έχουμε κάνει το πρόβλημα δικό μας με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης».

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ προς την Κυβέρνηση

Στην συνεδρίαση προτάθηκε από το ΔΣ της ΚΕΔΕ να προχωρήσει η Κυβέρνηση άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχει, πέραν της Κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα Κόμματα του Κοινοβουλίου. Ζητήθηκαν επίσης γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό. Ακόμη, εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες, τονίζουν οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους, σημειώνοντας ότι οφείλουν να προστατεύσουν τις τοπικές κοινωνίες από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι πρέπει να μένουν σε κλειστές υποδομές μέχρι την επαναπροώθησή τους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…