-2 φλιτζάνια φάβα
-1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
-8 καλαμαράκια μέτρια, καθαρισμένα
-½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
-2-3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κρεμμύδια κόκκινα μεγάλα, σε ροδέλες
-2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
-λίγα φυλλαράκια ρίγανη φρέσκια
-αλάτι, πιπέρι
Ξεπλένετε τη φάβα και την αφήνετε να στραγγίξει. Σοτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνετε τη φάβα και την ανακατεύετε καλά να πάει το λάδι παντού. Προσθέτετε στην κατσαρόλα όσο ζεστό νερό χρειάζεται ώστε να καλύπτεται κατά 4εκ. περίπου και τη σκεπάζετε με καπάκι όταν πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη φάβα για 1 ώρα περίπου μέχρι να λιώσει εντελώς.
Όταν χυλώσει την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ξίδι από κόκκινο κρασί. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε έτσι για 1-2 ώρες για να σφίξει η φάβα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και τοποθετείτε τα καλαμαράκια σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Τα λαδώνετε και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών μέχρι να γυαλίσουν για 3-4 λεπτά και μετά ρίχνετε το βαλσαμικό ξίδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά ακόμη να μαλακώσουν. Μοιράζετε τη φάβα σε τέσσερα πιάτα και την απλώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού. Μοιράζετε από πάνω της πρώτα τα κρεμμύδια και μετά καλαμαράκια.