Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αρχή της άνοιξης με Ημέρα Δασοπονίας στην Ξάνθη

Αρχή της άνοιξης με Ημέρα Δασοπονίας στην Ξάνθη

0
dianomi dentryllion

Διένειμε δενδρύλλια στους Ξανθιώτες η Δασική Υπηρεσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Δράσεις δενδροφύτευσης στο Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων και στην Σχολή Κωφών στην Λεύκη από το Τμήμα Πρασίνου του δήμου Ξάνθης

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας η χθεσινή και η Ξάνθη την γιόρτασε μέσω της Δασικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πρασίνου του δήμου Ξάνθης διανέμοντας δενδρύλλια στους Ξανθιώτες. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν στην Κεντρική Πλατεία για να προμηθευτούν δωρεάν δεντράκια για τους κήπους και τις αυλές τους, περικυκλώνοντας το φορτηγό της υπηρεσίας, το οποίο άδειασε μέσα σε λίγη ώρα. Την ηλιόλουστη μέρα εκμεταλλεύτηκαν και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κιμμερίων, προχωρώντας σε δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου τους. Στις εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη συμμετείχαν και τα μέλη του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Αθλητικού Συλλόγου Λεύκης «Πρωτοπόροι», που προέβησαν σε δεντροφύτευση στον αύλειο χώρο της Σχολής Κωφών στην Λεύκη. Στόχος των δράσεων που οργάνωσε το Τμήμα Πρασίνου του δήμου Ξάνθης ήταν η συμμετοχή και ο εθελοντισμός των συνδημοτών μας και κυρίως των παιδιών, ώστε να διαμορφώσουν οικολογική συνείδηση.

Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

Όπως αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων, η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος, που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών. Στην Ελλάδα τα δάση βρίσκονται στο έλεος των φυσικών καταστροφών, των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους. Το 15% του δασικού πλούτου της χώρας μας καταστρέφεται κάθε χρόνο από διάφορες αιτίες. Από αυτό, μόλις το 10% αναδασώνεται. Οι ελάχιστοι και μεγάλοι σε ηλικία δασοφύλακες, η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση, ο απηρχαιωμένος εξοπλισμός και οι 2.500 αδιόριστοι ειδικοί επιστήμονες συνθέτουν το δασοπονικό πρόβλημα της χώρας μας.

Γιορτάζοντας τα δάση και το νερό

Κάθε χρόνο, την 21η Μαρτίου εορτάζονται οι τρόποι με τους οποίους τα δάση και τα δέντρα μας στηρίζουν και μας προστατεύουν. Αυτό το έτος, o Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με πώς τα δάση αποτελούν το βασικό παράγοντα για τον ανεφοδιασμό του πλανήτη σε γλυκό νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ζωή. Οι δασωμένες λεκάνες απορροής και οι υγρότοποι παρέχουν το 75% του παγκόσμιου διαθέσιμου γλυκού νερού. Περίπου το ένα τρίτο των μεγαλύτερων πόλεων στον κόσμο λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό του πόσιμου νερού τους άμεσα από τις δασικές προστατευόμενες περιοχές. Τα δάση λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα ύδατος. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων.

Ιω. Γκεβρέκης: «Η διαχείριση δασών μετεξελίχθηκε σε εκμετάλλευση δασών»

Όπως είχε γράψει σε παλιότερο κείμενό του στο «Ε» ο επίτιμος Δασάρχης, Ιωάννης Γκεβρέκης: «Η άναρχη και τελείως ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των δασών, είχε ως επακόλουθο την προϊούσα καταστροφή τους. Για την αναχαίτιση της καταστροφής, πρόβαλε, συν τω χρόνω, η ανάγκη προστασίας των δασών με λήψη μέτρων, καθιέρωση περιορισμών, εφαρμογή κάποιας έστω και υποτυπώδους, διαχείρισης των δασών. Δυστυχώς και ατυχώς η σωστή αυτή έννοια “διαχείριση δασών” μετεξελίχθηκε μετέπειτα σε “εκμετάλλευση δασών”, έννοια τελείως απαράδεκτη ως προς την αποστολή των δασικών οικοσυστημάτων. Η επιστήμη της δασοπονίας αποβλέπει στην αειφορική συντήρηση και αξιοποίηση των ωφέλιμων παροχών του δάσους και έχει σαν αντικείμενό της το κατ’ εξοχή φυσικό περιβάλλον. Ο άνθρωπος δεν σεβάστηκε και δεν σέβεται στον βαθμό που απαιτείται το δάσος, όπως δεν σεβάστηκε και αυτή την ίδια την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, καθιερώνοντας πολύ αργότερα την ίδια ημερομηνία και ως παγκόσμια ημέρα ποίησης, με συνέπεια να περιέλθει η πρώτη, τρόπον τινά, σε αδράνεια, αφού την μέρα αυτή προβάλλεται πλέον ως πρωτεύουσα εκδήλωση η ποίηση, η αξία βέβαια και προσφορά της οποίας είναι δεδομένη».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…