Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διεξοδική συνάντηση εργασίας με τον Γ. Καββαθά

Διεξοδική συνάντηση εργασίας με τον Γ. Καββαθά

0
kavathas oeve2

Είκοσι περίπου πρόεδροι και μέλη διοικήσεων της ΟΕΒΕ παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ την Κυριακή

Ψηλά στην ατζέντα τα χρέη στον ΟΑΕΕ, τα πρόστιμα ανασφάλιστης εργασίας και ο ΦΠΑ-«λαιμητόμος» του 23% στην εστίαση

Το σύνολο των σωματείων της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης παραβρέθηκε στη συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά το πρωί της Κυριακής.

Στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν ανά σωματείο και κλάδο. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ταλανίζονται από κοινά προβλήματα που έχουν να κάνουν ως επί τω πλείστον με οφειλές και φορολόγηση.

Ο κ. Καββαθάς ενημέρωσε για φορολογικό και ασφαλιστικό και παρουσίασε τις προτάσεις, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ή προτίθεται να αναλάβει η ΓΣΕΒΕΕ. Στη συνέχεια άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των επιχειρήσεων της Ξάνθης από τους 20 περίπου προέδρους και μέλη διοικήσεων των σωματείων που βρέθηκαν στη συνάντηση.

Ψηλά στην ατζέντα τέθηκε από τα σωματεία της Ξάνθης το ζήτημα των οφειλών στον ΟΑΕΕ που γιγαντώνονται αδιάκοπα λόγω των προσαυξήσεων και δημιουργούν αδυναμία ανάκαμψης στους αυτοαπασχολούμενους. Ο κ. Καββαθάς εξήγησε ότι πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να «παγώσουν» τα χρέη, δηλαδή να κεφαλαιοποιηθούν και ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει σύνταξη ανάλογα με τα ποσά που συνεισέφερε.

Κοινή ήταν επίσης ή παραδοχή ότι τα πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία είναι δυσβάσταχτα και γι’ αυτό το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να αλλάξει.

Ειδικά για τον κλάδο των επισιτιστικών καταστημάτων, συμφωνήθηκε να προταθεί η επέκταση του εργόσημου για εργασία έκτος 8 ημερομισθίων το μήνα, ενώ απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ, που όπως τονίστηκε ενισχύει τη φοροδιαφυγή, αφού καθιστά επιβαρυντική τη συνεισφορά σε φόρο. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καββαθάς για κάθε απόδειξη των 100 €, ο επαγγελματίας βγάζει άλλα 20 € από την άλλη τσέπη… Η ΓΣΕΒΒΕ μάλιστα προτείνει ο ΦΠΑ στην εστίαση να πάει στο 6,5%, αλλά η φοροδιαφυγή να αποτελέσει ποινικό αδίκημα με βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα ενάντια στην φοροαποφυγή και παράλληλα να υποστηρίζεται η δραστηριότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…