Ενδεικτικός Προϋπολογισμός με μπανάνες 8.50 ευρώ και 4.5 τόνους πατάτα με 87 λεπτά!
Ζήτησε στοιχεία για προηγούμενους διαγωνισμούς προμήθειας τροφίμων η «Κοινωνία των Δημοτών». «Λάθη της υπηρεσίας» λέει ο Ι. Χατζηευφραμίδης
Συνεχίζεται ο …ντόρος που προκάλεσε ο Ενδεικτικός Προϋπολογισμός του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης για την Προμήθεια Φρούτων και Λαχανικών που κατατέθηκε προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή της περασμένης Παρασκευής και αποσύρθηκε άρον άρον από τον δήμαρχο κ. Δημαρχόπουλο μετά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα μετά τις παρατηρήσεις που υπέβαλε ο Ηλίας Βασιλούδης για τις εξόφθαλμα διογκωμένες τιμές – έως και τριπλάσιες σε σχέση με αυτές της αγοράς του χονδρεμπορίου σε μερικά φρούτα και λαχανικά – εγείρονται πολλά ερωτήματα αναφορικά με το πόσο πραγματική είναι η διαδικασία προϋπολογισμού και στη συνέχεια η Διακήρυξη για την προμήθεια τροφίμων στο Νομικό Πρόσωπο καθώς και στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου (προμήθεια γάλακτος για όσους δικαιούνται με βάση την εργατική νομοθεσία) και κατά πόσο δεν υπάρχει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Πολύ …πατάτα στην …Μπανανία!
Αυτό που προκάλεσε την «έκρηξη» του Ηλία Βασιλούδη είναι η τιμή της μπανάνας που προϋπολογίζεται στα 8,50 ευρώ το κιλό μετά από έρευνα αγοράς μάλιστα (όπως αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας) ενώ είναι γνωστό ότι στην λιανική η τιμή της πρώτης ποιότητας μπανάνας είναι στα 2,15 το κιλό! Έκπληξη επίσης προκαλεί η μεγάλη ποσότητα και η υψηλή τιμή που προϋπολογίζεται για τις πατάτες. Συγκεκριμένα φαίνεται πως τα 500 παιδιά στους Παιδικούς του δήμου θα φάνε πολύ …πατάτα καθώς προϋπολογίστηκε η προμήθεια 4,5 τόνων(!) σε τιμή διπλάσια της αγοράς ήτοι 87 λεπτά όταν η πατάτα στα μανάβικα κοστίζει 45 – 50 λεπτά. Αντίστοιχα «φουσκωμένες» είναι και οι τιμές στα αγγούρια (διπλάσιες και στα μανταρίνια) ενώ το τελικό συνολικό ποσό που προϋπολογίζει το Κέντρο για φρούτα και λαχανικά ανέρχεται σε 31. 324 ευρώ (+ΦΠΑ)!
Προχειρότητα ή σκοπιμότητα;
Και το βασικότερο ερώτημα είναι: Προχειρότητα ή σκοπιμότητα; Σε κάθε περίπτωση πάντως και τα δύο είναι επικίνδυνα. Το μεν πρώτο φανερώνει έλλειμμα στην λειτουργία των υπηρεσιών και στον τρόπο που διαχειρίζονται χρήματα των δημοτών ενώ το δεύτερο χρήζει άμεσης διερεύνησης. Και αυτό προτίθεται να κάνει η αντιπολίτευση. Ήδη ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών « Θανάσης Ξυνίδης έχει ζητήσει στοιχεία για παλαιότερους διαγωνισμούς ενώ ο κ. Βασιλούδης που ανέδειξε το θέμα ζητά περισσότερες διευκρινήσεις για το κατά πόσο αυτές οι ποσότητες αντιστοιχούν στις ανάγκες του Κέντρου. Μια λεπτομερή δηλαδή μελέτη που δεν έχει κατατεθεί έως τώρα. Επίσης ζητά περισσότερες διευκρινήσεις για το πώς γίνεται ο διαγωνισμός αφήνοντας υπόνοιες ότι οι τόσο υψηλές τιμές που προϋπολογίζονται είναι ένα «τερτίπι» που μπορεί να καταστήσει φωτογραφικό τον διαγωνισμός. Να τον χτυπήσει και να τον πάρει κάποιος με ελάχιστα μικρότερη έκπτωση με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο δήμος.
Η απάντηση του Προέδρου του ΚΚΠΑ: «Ήταν λάθη της υπηρεσίας…»
Σε λάθος της υπηρεσίας αποδίδει τις ενδεικτικές τιμές ο πρόεδρος του ΚΚΠΑ Ιορδάνης Χατζηευφραμίδης που ωστόσο δεν επηρεάζουν τον διαγωνισμό όπως αναφέρει στην δήλωσή του: «Από τις ενδεικτικές τιμές του προϋπολογισμού όπου υπάρχει λάθος δεν επηρεάζεται ούτε ο διαγωνισμός ούτε η πληρωμή της δαπάνης. Ο διαγωνισμός για τα τρόφιμα του δήμου Ξάνθης που αφορά το ΚΚΠΑ διεξάγεται με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Δημοσίων συμβάσεων μέσω της διαδικτυακής πύλης. Κριτήριο κατακύρωσης σε προμηθευτή είναι αυτός που θα προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωση επί τοις εκατό στην νόμιμα διαμορφούμενη μέση τιμή λιανικής πώλησης του είδους την ημέρα της παράδοσής του όπως αυτή προκύπτει από το εκάστοτε εκδιδόμενο δελτίο πιστοποίησης τιμών της υπηρεσίας Εμπορίου της Π. Ε. Ξάνθης., Η πληρωμή της δαπάνης που αφορά το κάθε προϊόν που παραλαμβάνεται πραγματοποιείται σύμφωνα με τις τιμές της υπηρεσίας του Τμήματος Εμπορίου μείον το ποσοστό της έκπτωσης. Έγιναν κάποια λάθη από την υπηρεσία που όμως δεν επηρεάζουν τον διαγωνισμό και απλά το εκμεταλλεύτηκε πολιτικά η αντιπολίτευση», καταλήγει ο κ. Χατζηευφραμίδης.
Και τα μεν λάθη ανθρώπινα όμως με το ίδιο σκεπτικό, πόσοι διαγωνισμοί έγιναν με ανάλογα λάθη που πέρασαν απαρατήρητα αφού δεν παρακίνησαν την περιέργεια ή την καχυποψία (με την καλή έννοια) της αντιπολίτευσης;