Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τώρα και οι αγρότες έχουν το Ηλεκτρονικό τους Δημοπρατήριο

Τώρα και οι αγρότες έχουν το Ηλεκτρονικό τους Δημοπρατήριο

0
sporoi kalathia

Ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε από το Επιμελητήριο Κιλκίς για απευθείας πώληση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Σύντομα η παρουσίασή του στην Ξάνθη

Στόχος μας η προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές και να μη χάνεται η υπεραξία «από το χωράφι μέχρι το ράφι», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς Π. Τονικίδης

Ένα εργαλείο σε πλήρη λειτουργία και με σημαντική δυναμική για την ενίσχυση των παραγωγών και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην Ξάνθη. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο (e-auctionmarket) που δημιουργήθηκε από το Επιμελητήριο του Κιλκίς και πλέον, μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας το προωθεί σε επιμελητήρια, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και παραγωγούς ανά τη χώρα, με σκοπό να έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα οφέλη του.

Ενάμιση χρόνος λειτουργίας με αισιόδοξες προοπτικές

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος όχι μόνο διότι μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων δημιουργήθηκε ένα σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις του τόπου του, αλλά και γιατί το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο μπορεί να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς από όλη τη χώρα ώστε να πωλούν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο, χωρίς μεσάζοντες, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερες τιμές και μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Το Δημοπρατήριο, που ξεκίνησε πιλοτικά την λειτουργία του τον Αύγουστο του 2014 και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2015. Εξυπηρετεί σήμερα περισσότερους από 100 παραγωγούς και συνεχώς εκδηλώνεται νέο ενδιαφέρον από επιμελητήρια, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που θέλουν να ενημερωθούν για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές του.

Ένα καινοτόμο εργαλείο στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου

«Στόχος μας εξαρχής ήταν να δημιουργήσουμε δομές για την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα. Σήμερα, λόγω και της οικονομικής δυσπραγίας δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για τους αγρότες του αγροδιατροφικού τομέα, αν και τα προϊόντα τους είναι πολύ πιο ποιοτικά συγκριτικά με αυτά άλλων χωρών», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Τονικίδης, εξηγώντας ότι βασική προτεραιότητα που τέθηκε εξαρχής ήταν να προωθούνται τα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και να μη χάνεται η υπεραξία «από το χωράφι μέχρι να φτάσει στο ράφι», κύρια δε να εκλείψουν οι μεσάζοντες, που, όπως είπε, «μερικές φορές όχι μόνο δεν ανταμείβουν τον ιδρώτα των παραγωγών, αλλά όταν δεν είναι αξιόπιστοι, δεν τους πληρώνουν καν, μιας και δεν υπάρχει κανενός είδους προστατευτισμός!».

Ο ίδιος εξήγησε ότι το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο μπορεί να είναι το πρώτο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί μία ευρεία πρακτική σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, όπου έχει δοκιμαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα. «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να το έχουμε ολοκληρώσει και να έχουμε συμπληρώσει όλες τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν ενδιάμεσα. Ασχοληθήκαμε πολύ και με την νομική πλευρά του θέματος και πλέον προωθούμε ένα άρτιο εργαλείο σε όλους τους φορείς του πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να το γνωρίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα οφέλη του. Μάλιστα, προχωρώντας και ένα βήμα παραπάνω υπογράμμισε ότι: «αυτό είναι το νόημα της δικτύωσης των επιμελητηρίων. Όλη η δουλειά που παράγουμε πρέπει να επικοινωνείται για να μην κάνουν οι ίδιοι φορείς την ίδια δουλειά. Ο ένας μπορεί να δίνει στον άλλο και μαζί να προχωρούν σε νέα έργα και πρωτοβουλίες, πάντα με στόχο την ενίσχυση των αγορών μας. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε ξεκινήσει ένα κύκλο παρουσιάσεων και θα βρεθούμε γι’ αυτό το σκοπό σύντομα και στην Ξάνθη».

Εύχρηστη πλατφόρμα για απευθείας δημοπρασίες

Στο Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο μπορούν να συμμετέχουν παραγωγοί και επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού τομέα, με δραστηριότητα που σχετίζεται με αρωματικά φυτά και βότανα, γαλακτοκομικά και αμπελοοινικά προϊόντα, δημητριακά καθώς και οπωρολαχανικά, σε πρωτογενή μορφή ή και μεταποιημένα. Προϋπόθεση αποτελεί οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Για τη συμμετοχή στο Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο, οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να δημιουργήσουν το λογαριασμό τους συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη δικτυακή πύλη του Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου, στο www.e-auctionmarket.eu.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη, ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ

Με καθυστέρηση η ενεργοποίηση καθώς και πέρυσι και πρόπερσι πραγματοποιήθηκε πιο νωρίς Από…