Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Το ΔΠΘ δεν είναι στην άκρη… αλλά στη μέση!»

«Το ΔΠΘ δεν είναι στην άκρη… αλλά στη μέση!»

0
karampinis botsaris maris

Βαρύτητα στην εξωστρέφεια και στις συνεργασίες δίνει η διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ζητά περισσότερη αυτοδιαχείριση και λιγότερα προσκόμματα από την Πολιτεία

Εφ’ όλης της ύλης η συνέντευξη Τύπου του Α. Καραμπίνη και των δύο αναπληρωτών. Μεταπτυχιακές υποτροφίες και σχολές δια βίου μάθησης θέλει να θεσμοθετήσει το πανεπιστήμιο

Σε έναν απολογισμό των δράσεων και επιδιώξεών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προέβη ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης. Ο κ. Καραμπίνης, συνοδευόμενος από τους αναπληρωτές πρύτανη, κ. Παντελή Μπότσαρη, υπεύθυνο Έρευνας και καινοτομίας και τον κ. Φώτη Μάρη, επί των Οικονομικών, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε αναλυτικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης σήμερα, στο 41ο έτος της λειτουργίας του, τους στόχους, τις δράσεις στις οποίες προέβη η νέα διοίκηση, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν οφείλονται μόνο στην οικονομική δυσχέρεια της χώρας εν γένει, αλλά προκύπτουν και από άλλες παραμέτρους όπως τόνισε

28.000 οι φοιτητές του ΔΠΘ

Σήμερα το ΔΠΘ διαθέτει 8 σχολές, 18 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 43 μεταπτυχιακά, εκ των οποίων τα 25 ιδρύθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. Ευλόγως λοιπόν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και μία σημαντική πηγή γνώσης, επιστήμης, οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης για όλη τη Θράκη. Στο ΔΠΘ φοιτούν 23.989 προπτυχιακοί φοιτητές, 2.233 μεταπτυχιακοί και 1.753 υποψήφιοι διδάκτορες. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των φοιτητών είναι συνεχώς αυξητικός, ενώ αισιόδοξο στοιχείο, αλλά και σημείο ικανοποίησης για τη διοίκηση και την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί το γεγονός ότι πέρυσι έκαναν αίτηση μετεγγραφής 1.950 φοιτητές, αλλά τελικώς έφυγαν 1.080, πράγμα που δείχνει ότι το πανεπιστήμιο κατάφερε να κρατήσει στη Θράκη μερίδα αυτών που πριν το γνωρίσουν, ήθελαν να φύγουν. Φέτος, που ήταν πιο περιοριστικό το σύστημα μετεγγραφών έφυγαν περίπου 500.

Αρνητική πρωτειά σε ελλείψεις ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού

Ο κ. Καραμπίνης παρουσιάζοντας τη σημερινή εικόνα, αλλά και τα προβλήματα λειτουργίας του πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην σημαντική μείωση του διοικητικού προσωπικού, που έφτασε μετά τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις περίπου το 55% του αρχικού του δυναμικού, χωρίς να υπάρχει λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών κάποια ανανέωση. Σχολίασε ότι υπάρχουν 254 κενές οργανικές θέσεις και αντιστοιχούν περίπου 45 φοιτητές ανά μέλος ΔΕΠ και 28 φοιτητές ανά μέλος του διοικητικού προσωπικού. Οι αριθμοί αυτοί δίνουν αρνητική πρωτιά στο ακριτικό πανεπιστήμιο σε όλη την Ελλάδα και φυσικά διαφέρουν συντριπτικά από ό,τι ισχύει στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και την εξυπηρέτηση των φοιτητών, αφού ο τακτικός προϋπολογισμός του πανεπιστημίου για το τρέχον έτος έφτασε να είναι 5,8 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ έως το 2011 η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες έφτανε τα 618 ευρώ, σήμερα είναι μόνο 203 ευρώ.

Τόνισε τις παροχές που επιδιώκει να διασφαλίζει για τους φοιτητές το ΔΠΘ, όπως η δωρεάν συγκοινωνία και στις τέσσερις πόλεις που βρίσκεται το πανεπιστήμιο, πράγμα μοναδικό σε όλη τη χώρα, καθώς και μέσω άλλων δομών, όπως η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, που αποτελεί το πιο δημοφιλές πανεπιστημιακό εργαλείο με πολύ υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας.

Ο κ. Καραμπίνης έδωσε βαρύτητα ακόμη στην υποστήριξη κοινωνικών δράσεων από μέρους του πανεπιστημίου και την παραχώρηση χώρων του, ακόμη και χωρίς κόστος σε αρχές, φορείς και συλλόγους για την πραγματοποίηση του έργου τους.

Επιστημονικές υποτροφίες για τον περιορισμό της «επιστημονική αιμορραγίας» προς το εξωτερικό

Όπως ενημέρωσε ο πρύτανης, η διοίκηση σε αυτή τη φάση ζητά από την Πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα στο πανεπιστήμιο να θεσμοθετήσει μεταπτυχιακές υποτροφίες, ώστε μέσα από τα χρήματα που λαμβάνει από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, όπως τα μεταπτυχιακά δίδακτρα και τα προγράμματα έρευνας να μπορεί να δίνει τη δυνατότητας σε φοιτητές να ακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιό μας και παράλληλα να συνδράμουν στο διδακτικό έργο και την έρευνα. «Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο σε αυτά τα παιδιά να μείνουν», σημείωσε ο κ. Καραμπίνης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η Πολιτεία και το πανεπιστήμιο επενδύει, αλλά οι απόφοιτοι φεύγουν στο εξωτερικό λόγω της απουσίας ευκαιριών στη χώρα.

Ακόμη, το ΔΠΘ προτίθεται, εφόσον το επιτρέψει η Πολιτεία, να θεσμοθετήσει σχολές δια βίου μάθησης για πιστοποιημένα και εξ αποστάσεως μαθήματα, προκειμένου οι σχολές να μπορούν να παρέχουν επικαιροποιημένη γνώση και νέες δυνατότητες στους αποφοίτους. Επεσήμανε ότι το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο και αναμένει το «πράσινο φως» από την Πολιτεία. Προκειμένου να αποτυπώσει τη δυναμική που υπάρχει, σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2015 στο ΔΟΑΤΑΠ έγινε αίτηση για αναγνώριση 1.200 μεταπτυχιακών ειδική εκπαίδευσης από την Κύπρο. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να δίνεται και από το δικό μας πανεπιστήμιο στους ενδιαφερόμενους, εξήγησε ο ίδιος.

Βαρύτητα στην εξωστρέφεια για την έρευνα, την ανταλλαγή φοιτητών και τη συνεργασία σε προγράμματα σπουδών

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τονίστηκε από τον κ. Καραμπίνη η ανάγκη να παρέχεται αυτοδιαχείριση στο πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να προωθούνται δράσεις με ευρύτερες συνεργασίες και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και προσκόμματα. Σε αυτό το σημείο, ανέφερε το παράδειγμα του τμήματος ελληνικών σπουδών, που θα μπορούσε να προσελκύσει ξένους φοιτητές, αλλά δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει. Εξήγησε δε, ότι με αυτό τον τρόπο το πανεπιστήμιο θα μπορεί να μην είναι εξαρτημένο από το κράτος.

Ακόμη, ενημέρωσε για το γραφείο ψυχοκοινωνικής στήριξης που ιδρύθηκε πρόσφατα και βρίσκεται στη διάθεση των φοιτητών, καθώς και για την πρωτοβουλία για την έρευνα και την αριστεία που προωθείται σε συνεργασία με φορείς της ΑΜΘ. Με ικανοποίηση, αναφέρθηκε ακόμη στη λειτουργία του Διδασκαλείου για τους μουσουλμάνους δασκάλους και την εξομοίωση για τους ίδιους που πλέον παρέχεται στο παιδαγωγικό τμήμα της Αλεξανδρούπολης.

Ο πρύτανης έδωσε ακόμη ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες τόνωσης της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου. Πληροφόρησε για το πρόσφατο ταξίδι αποστολής του πανεπιστημίου στη Ρωσία και την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας με πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης, για τα δύο μνημόνια με πανεπιστήμια της Κίνα, ένα με το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, τη συνεργασία του ΤΕΦΑΑ με πανεπιστήμιο της Κύπρου για ένα μεταπτυχιακό, καθώς και για τις σχέσεις που οικοδομούνται με πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. «Δεν είμαστε στην άκρη τελικά, αλλά στη μέση», υπογράμμισε ο κ. Καραμπίνης για να καταδείξει τις δυναμικές που μπορούν να δημιουργήσουν οι επαφές και η συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα των γειτονικών χωρών.

Ο ίδιος μάλιστα, κατέθεσε και δημοσίως την πρόταση που κατέθεσε και στη Σύγκλητο για προώθηση του πανεπιστημίου στις περιοχές της Κριμαίας και της Ουκρανίας, απ’ όπου θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον για φοίτηση στην περιοχή μας.

Προχωρά η κτιριακή αναβάθμιση του ΔΠΘ

Φυσικά, δεν έλειψε από την συνέντευξη η συζήτηση για τις υποδομές και τους νέους σχεδιασμούς της διοίκησης. Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το νέο κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη, που μπορεί να λειτουργεί και ως συνεδριακό κέντρο, ενώ υπάρχει μελέτη και για το Παιδαγωγικό της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για το κτίριο εντός της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής που θα στεγάσει τις σχολές που σήμερα λειτουργούν στην παλιά Νομική. Η κατασκευή θα γίνει μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που αναμένεται να χορηγήσει περί τα 200 εκ. ευρώ σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Ακόμη, παρουσιάστηκαν τα συνέδρια που διοργανώνει το επόμενο διάστημα το πανεπιστήμιο, ανάμεσά τους ένα συνέδριο για τη Θρησκευτική ιστορία των Θρακών στις 16/4, ένα συνέδριο για την Πολιτική προστασία τον Ιούλιο στην Αλεξανδρούπολη και μια σειρά από δράσεις για την κινητικότητα των νέων και την επιχειρηματικότητα σε όλες τις πόλεις που βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

Στο τέλος, ο κ. Καραμπίνης και οι αναπληρωτές πρύτανη, αφού απάντησαν πρόθυμα στις ερωτήσεις, έδωσαν τη διάσταση της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, τη δημιουργία συνεργασιών και την αξιοποίηση προς όφελος των Θράκης όλων των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει το ΔΠΘ.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…