Σχόλια 25/02/16

0
Ο Σγουρίδης είπε αλήθειες, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση…


Έγινε δεκτή η παραίτηση
Τελικά ο Τσίπρας έκανε δεκτή την υποβληθείσα παραίτηση Σγουρίδη. Για ν’ αποδειχτεί ότι ενίοτε οι παραιτήσεις γίνονται και δεκτές. Στην θέση του Ξανθιώτη υφυπουργού τοποθετήθηκε η πολυλογού κυρία Χρυσοβελώνη, προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ.
Έτσι έληξε άδοξα η σύντομη υπουργική θητεία του συμπολίτη μας Παναγιώτη Σγουρίδη. Τον οποίο όπως αποδείχθηκε, η τύχη αυτή τη φορά τον εγκατέλειψε. Αιτία βέβαια οι δηλώσεις του σε ραδιόφωνο της Αλεξανδρούπολης. Οι οποίες ήταν μεν αληθινές, αλλά όχι πολιτικές. Κι έτσι, έχασε ο Παναγιώτης, έχασε και η Ξάνθη. Διότι όλο και κάτι θα κέρδιζε και ο νομός.
Γ.Δ.


Πρωί- πρωί με την αυγούλα
Σταθερά στα τηλεπαράθυρα οι υπουργοί. Πρωί πρωί με την αυγούλα. Παρά τις παραινέσεις Τσίπρα να πηγαίνουν στα υπουργεία τους κι όχι σαν μαϊντανοί στις τηλεοράσεις.
Εκεί αυτοί. Στην προβολή, στο μπλα-μπλα, αγνοώντας τις εντολές του αρχηγού. Είναι γλυκειά η προβολή. Ξεχνούν όμως ότι η υπερβολική έκθεση στην προβολή κρύβει κινδύνους.
Πρόσφατο και βέβαια όχι τελευταίο παράδειγμα ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Γ.Δ.


Η αποχώρηση Χουλιάρα
Με μια σύντομη επιστολή προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο συμπολίτης μας δικηγόρος Γιώργος Χουλιάρας κάνει γνωστή την απόφασή του ν’ αποχωρήσει από την ενεργό δράση.
Ευχαριστώντας τους συμπολίτες για την πολύχρονη σχέση και συνεργασία, δηλώνει ότι αποχωρεί από την άσκηση της μάχιμης δικηγορίας.
Δηλαδή εισέρχεται στο κλαμπ των συνταξιούχων μετά από μία ευδόκιμη και επιτυχή διαδρομή 41 χρόνων.
Η παρουσία του Γιώργου Χουλιάρα εκτός της δικηγορίας, χαρακτηρίστηκε και από την προσφορά του στα κοινά του τόπου. Ήταν πάντα παρών, έδινε το στίγμα του και δεν αρνήθηκε τις προκλήσεις μπαίνοντας μπροστά με δύναμη και προσφορά.
Τον Γιώργο Χουλιάρα γνωρίσαμε από νωρίς, όταν ακόμη ξεκινούσε τη δικηγορική του πορεία. Και συνεχίσαμε την γνωριμία αυτή σε μια φιλική σχέση, με αμοιβαία εκτίμηση πολλών χρόνων. Σταθήκαμε δίπλα του ανθρωπίνως σε όλες του τις επιλογές με ανιδιοτέλεια και πιστεύουμε πως έχει εκτιμηθεί.
Σίγουρα η δικηγορία χάνει ένα σοβαρό εργάτη και η πολιτική έναν στρατιώτη της.
Θερμές ευχές για μια ήρεμη ιδιωτική ζωή από δω και πέρα.
Γ.Δ.


Για τα Μονοπάτια
Δυο λόγια για τα υπάρχοντα ακόμη ορεινά Μονοπάτια. Αυτοί που συχνά κυκλοφορούν στα βουνά της περιοχής μας από αγάπη προς τη φύση και την ορειβατική πεζοπορία, τα έχουν δει. Έχουν δει τμήματά τους βέβαια διότι κάποια καταστράφηκαν από τον χρόνο, κι άλλα «εξαφανίστηκαν» από τη βλάστηση.
Όντως λοιπόν ορεινά μονοπάτια υπήρχαν. Όπως υπάρχουν και νεώτερα. Μόνον που τα παλιά εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατοίκων στις μεταξύ τους επικοινωνίες την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε που δεν υπήρχαν σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας.
Έτσι οι κάτοικοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, άρχισαν μέσω των μονοπατιών που ξεκίνησαν να φτιάχνονται, να κυκλοφορούν. Και να ανταλλάσσουν προϊόντα και να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Αργότερα τα μονοπάτια αυτά στρώθηκαν με πέτρες και είχαν το φάρδος που καλύπτει ένα ζώο, μουλάρι π.χ., φορτωμένο. Αυτά ήταν τα Μονοπάτια, οι δρόμοι της μακρινής αυτής εποχής, που η πρόταση του Γιάννη Γκεβρέκη ζητά να μελετηθούν, καταγραφούν και καθαριστούν.
Γ.Δ.


Πού βαδίζουμε;
Δεν πέρασαν παρά 24 ώρες από την Σύνοδο Κορυφής και την τελευταία διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού για το προσφυγικό, όπου κατάφερε να αποσπάσει δέσμευση από τους εταίρους για τη διατήρηση των βόρειων συνόρων μας ανοιχτών και τα σύνορα έκλεισαν σχεδόν ολοκληρωτικά.
Κι αναρωτιέται κανείς τι δεν πάει καλά; Μήπως δεν κατανοεί ο πρωθυπουργός μας τις διεθνείς συγκυρίες και ισορροπίες; Μήπως έχει τόσο ανεδαφικές στοχεύσεις, τόσο μεγάλη άγνοια κινδύνου ή είναι τόσο απομονωμένος που δεν μπορεί να περάσει κανένα εθνικό στόχο; Είναι γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου και της αξιοπιστίας του στο εξωτερικό (όπως συμβαίνει ταχύτατα και στο εσωτερικό) με την διαπραγμάτευση του Ιουνίου. Και τώρα που η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο μιας ακόμη τεράστιας κρίσης, όπου διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αρχές τις Ευρωπαϊκής ιδέας, εμφανίζεται εντελώς αποδυναμωμένος και άπειρος για να τη χειριστεί. Και η αδυναμία του αυτή είναι πλέον εμφανής και επικίνδυνη.
Το αποτέλεσμα είναι οι χώρες των Βαλκανίων μαζί με την Αυστρία, να συμφωνούν ερήμην μας και να κλείνουν τα σύνορά τους, εγκλωβίζοντας χιλιάδες απελπισμένους στη χώρα μας, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις για την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη της χώρας.
Και οι κυβερνώντες σε πλήρη αμηχανία, προσπαθούν απλά να διαχειριστούν επικοινωνιακά τις απανωτές ήττες τους, καταγγέλλοντας τους πάντες, εφευρίσκοντας νέους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς (εσχάτως μέχρι και η Google συνωμοτεί για να ρίξει το ΣΥΡΙΖΑ!) και έτσι βουλιάζουμε στην ακυβερνησία και στο χάος όλο και περισσότερο…
Άραγε έχουν συναίσθηση που οδηγούν τη χώρα;


Άρχισαν οι ετοιμασίες για το Καρναβάλι
Η Ξάνθη αρχίζει να μπαίνει σε ρυθμούς Καρναβαλιού, αφού το Σάββατο ξεκινούν επίσημα οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, ακριβώς μισό αιώνα μετά την πρώτη τους πραγματοποίηση το 1966. Μετά τις πρώτες παρεμβάσεις με τον αποκριάτικο διάκοσμο στις κεντρικές οδούς της πόλης, σειρά είχε η εξέδρα που θα φιλοξενήσει τις συναυλίες και τα χορευτικά συγκροτήματα στην Κεντρική Πλατεία. Χθες το πρωί, λοιπόν, οι υπάλληλοι του δήμου, παρά τον βροχερό καιρό, ξεκίνησαν από νωρίς να στήνουν την εξέδρα. Το παρών στον συντονισμό των εργασιών έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Ξάνθης, όσο και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών. Ας ευχηθούμε να κυλήσουν όμορφα και χωρίς προβλήματα οι γιορτές, καιρού επιτρέποντος, για να μείνουν ευχαριστημένοι οι Ξανθιώτες που αγκαλιάζουν όλα αυτά τα χρόνια τον θεσμό, αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης μας.
Χ.Δ.


Άλλη μια μέρα παραφροσύνης
Τον τελευταίο χρόνο μπορεί να πει κανείς ότι δεν περνάει μέρα χωρίς ένα τουλάχιστον επεισόδιο παραφροσύνης σε πολιτικό επίπεδο. Τι να περιμένει κανείς, όταν θεσμικά πρόσωπα που φέρουν ειδικό βάρος στους ώμους τους προβαίνουν σε πράξεις άκυρες. Μεγάλο μέρος του δικηγορικού κόσμου της χώρας είναι ενοχλημένο από τις συχνές παρεμβάσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, με δελτία τύπου, συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ πρόσφατα προχώρησε στο να μηνύσει τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρο Τσακυράκη, επειδή της άσκησε… κριτική! Μπορεί να διετέλεσε πρωθυπουργός για ένα σύντομο διάστημα λόγω συνταγματικής πρόβλεψης, αλλά δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο. Αντί να απέχει από την κοινωνικοπολιτική αρένα όσο καιρό διατηρεί την εξέχουσα έδρα της στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, σχολιάζει δημόσια κατακτήσεις αιώνων, εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις και διάφορα άλλα, θεωρώντας ότι τίθεται στο απυρόβλητο. Ως άλλο αλάθητο του Πάπα παρουσιάζει τον θεσμικό της ρόλο, συγχέοντας την κριτική με την εξύβριση και την δυσφήμηση. Όπως σημειώνει με αρκετή έπαρση, η κριτική του κ. Τσακυράκη περιείχε: «μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω». Συνήθως, η δικαστική εξουσία είναι ιδιαίτερα ανεκτική στα επικριτικά σχόλια που δέχεται, αφού είναι γνωστό ότι διαθέτει την εξουσία να φιμώνει οποιαδήποτε κριτική, τιμωρώντας τους πολίτες. Δυστυχώς, η διακριτικότητα και η μετριοπάθεια φαίνεται ότι λείπουν από ανθρώπους που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις και ο αγώνας για τις ελευθερίες στην περίεργη χώρα μας συνεχίζεται.
Χ.Δ.


Πάει για scrap η «Φωνή της Αμερικής»
Συνεχίζεται η αποξήλωση του εξοπλισμού στην Φωνή της Αμερικής από την εταιρεία που ανέλαβε μετά από προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως είναι γνωστό έχουν αποξηλωθεί οι κεραίες και έχει μεταφερθεί και το επικίνδυνο κλοφέν ενώ απομένουν μόνο 2 γεννήτριες. Όλος ο εξοπλισμός πάει για scrap αφού δεν αξιοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος και θα μείνουν μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το οικόπεδα των 8.000 στρεμμάτων για το οποίο δεν έγινε γνωστό πως θα αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Κατά καιρούς ακούσαμε διάφορα (έως και γήπεδο γκόλφ κάποιοι ήθελαν να κάνουν) αλλά τότε ήταν άλλες εποχές. Πάντως ενδείκνυνται η περιοχή για τουριστική αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης αλλά υπάρχει ένας περιορισμός και αυτός δεν είναι άλλος από την Συνθήκη Ραμσάρ που ανήκει η περιοχή και ως εκ τούτου τα περιθώρια στενεύουν. Τώρα πως δόθηκε η έκταση στους Αμερικανούς για να εγκαταστήσουν τις κεραίες και όλο αυτό τον εξοπλισμό σε μια περιοχή προστατευόμενη από διεθνή συνθήκη. Απλούστατο: Δεν υπήρχε τότε η Ραμσάρ! (Αλλά και να υπήρχε …θα την καταργούσαν!).
Μ.Ξ.


Ξανθιώτισσα η Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού!
Σε νέο ολίσθημα ετοιμάζεται να πέσει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολισμού Πασχάλης Λύρατζης. Μετά την συναυλία Παπακωνσταντίνου και όσα έγιναν αναφορικά με την πληρωμή της, ο κ. Λύρατζης «ξαναχτυπά» με την βασίλισσα του Καρναβαλιού. Επιλέγει να δώσει το στέμμα της Βασίλισσας του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού σ’ ένα μοντέλο που οι επιλογές της στην προσωπική της ζωή την χαρακτηρίζουν. Και θα’ λεγε κανείς και τι μας αφορά με ποιον συνδέεται ή συνδέονταν η εν λόγω κυρία! Σύμφωνοι, όμως ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός στις επιλογές του γιατί εκπροσωπεί ένα φορέα και είναι λάθος να δίνει λάθος μηνύματα έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων! Και κάτι ακόμα: Δεν υπάρχουν όμορφες Ξανθιώτισσες να στεφτούν Βασίλισσες και πρέπει κάθε φορά να μας φέρνουν μοντέλα που έγιναν γνωστά είτε από κανένα τηλεοπτικό παιχνίδι είτε από τα πρωινάδικα; Αλήθεια , γιατί δεν θυμήθηκε την Ισιδώρα Καζαζιάδου την όμορφη Ξανθιώτισσα που παρέλασε πέρσι και κατά κοινή ομολογία έκλεψε τις εντυπώσεις από την περσινή Βασίλισσα Άξια Ανδρεαδάκη;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…