Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τα αντισταθμιστικά του TAP διχάζουν περιφέρεια και δήμους

Τα αντισταθμιστικά του TAP διχάζουν περιφέρεια και δήμους

0
tap agogos

Αντίθετη η ΠΕΔ ΑΜΘ στην πρόθεση της περιφέρειας να κρατήσει τa 5 εκ. ευρώ για έργα και τα υπόλοιπα 5 εκ. να διαχειριστούν οι δήμοι

Τι λένε οι Δημαρχόπουλος – Τσιτρίδης – Οι κυβερνητικοί βουλευτές της ΑΜΘ προτείνουν να δοθούν για …αγροτικά έργα!

Διαφωνία και διάσταση απόψεων μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΠΕΔ – ΑΜΘ έχει προκύψει με αφορμή το θέμα της διαχείρισης και της κατανομής των αντισταθμιστικών έργων των 10 εκ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ TAP και περιφέρειας. Η διαφορετική προσέγγιση που έχουν καταστήσει σαφή και οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης δια των εκπρόσωπων τους (περιφέρεια και δήμοι) προκλήθηκε από την γνωστοποίηση της πρόθεσης του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο να λάβει η περιφέρεια το 50% των αντισταθμιστικών δηλαδή 5 εκ. ευρώ (σ.σ. σε έργα που θα κατασκευάσει ο TAP όχι σε κονδύλια) και τα υπόλοιπα να κατανεμηθούν στους 11 δήμους από τους οποίους διέρχεται ο TAP. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των δημάρχων οι οποίοι και στην τελευταία σύσκεψη στην ΠΕΔ έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον πρόεδρο, δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη να συνομιλήσει απευθείας με τον TAP και να απαιτήσει όλο το ποσό να κατανεμηθεί στους δήμους και οι δήμοι να αναλάβουν την διαχείριση και όχι η περιφέρεια η οποία να περιοριστεί σε ρόλο συντονιστή.

Διελκυστίνδα μεταξύ περιφέρειας και ΠΕΔ για τα αντισταθμιστικά του TAP

Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΠΕΔ και δεν έκρυψε την ενόχληση των δημάρχων να αποφασίζει η περιφέρεια και όχι αυτοί πως θα γίνει η διαχείριση των αντισταθμιστικών και επιπλέον στο Συμβούλιο που θα κάνει την κατανομή να συμμετέχουν η περιφέρεια και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες και όχι η ΠΕΔ. Επιπλέον υποστήριξε πως θα δημιουργηθούν αδικίες αν επιμείνει η περιφέρεια να διαχειριστεί τα 5 εκ. ευρώ – κατά δήλωση του περιφερειάρχη – τα προορίζει για την δημιουργία Ινστιτούτου Επαγγελματικής κατάρτισης με γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τους αγωγούς και την ενέργεια στην Καβάλα –γιατί κάποιοι δήμοι θα ευνοηθούν περισσότερο γιατί θα έχουν έργα και από την περιφέρεια και από την κατανομή στους δήμους.

Τι λένε οι Δημαρχόπουλος – Τσιτιρίδης

Αυτό που κατέστησε σαφές ο κ. Δημαρχόπουλος είναι ότι οι δήμοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τα έργα που θα προτείνουν και δεν θα αποφασίσει η περιφέρεια γι αυτούς! : «Οι δήμοι είναι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης , εμείς είμαστε πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και εισπράττουμε την θετική ή την αρνητική κριτική. Εμείς πρέπει να έχουμε τον κύριο λόγο λοιπόν. Αντ’ αυτού η περιφέρεια έχει το ΕΣΠΑ, τα τομεακά προγράμματα και παράλληλα τώρα θέλει να διαχειριστεί τα αντισταθμιστικά των δήμων. Είμαστε αντίθετοι μ’ αυτό», τονίζει ο κ. Δημαρχόπουλος αφήνοντας αιχμές εμμέσως πλην σαφώς για την στάση του περιφερειάρχη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη που εξέφρασε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης που ανέφερε ότι η απόφαση της ΠΕΔ ήταν ομόφωνη και ότι έχουν ήδη υποβάλλει προτάσεις για έργα και πως η παρείσφρηση της περιφέρειας στα αντισταθμιστικά μικραίνει την …πίτα για τους 11 δήμους. Ενδεικτικά ανέφερε πως στα προτεινόμενα έργα του δήμου που θα έχει το TAP σε 35 χιλιόμετρα είναι η ολοκλήρωση του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου στα Άβδηρα και στην Γενισέα.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές της ΑΜΘ προτείνουν να δοθούν για …αγροτικά έργα!

Κι ενώ περιφέρεια και ΠΕΔ ερίζουν για τα αντισταθμιστικά …στο θέμα παρενέβησαν και οι βουλευτείς του ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜΘ που σε κοινή ανακοίνωση τους αφού αναφέρουν πως η διέλευση του TAP από την ΑΜΘ και τα οφέλη που θα προκύψουν θα πρέπει να πιστωθούν στην τωρινή κυβέρνηση: «…η οποία δρώντας με σχέδιο και αποφασιστικότητα, επιτάχυνε τις διαδικασίες για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σύντομα ο αγωγός TAP, ενισχύοντας σημαντικά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή της Βορείου Ελλάδος» και προτείνει να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ σε έργα βιτρίνας των δήμων αλλά να γίνουν έργα για τους αγρότες: «: προτείνουν τα ακόλουθα: «Καταθέτουμε την πρόταση τα συγκεκριμένα κονδύλια να διατεθούν αποκλειστικά για τη δημιουργία έργων υποδομής που θα επιλύουν τα σχετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος στην περιοχή μας, έργων τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο για τον τομέα της τόσο σημαντικής για τον τόπο μας πρωτογενούς παραγωγής και θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά για τις όποιες επιβαρύνσεις θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας από τη διέλευση του αγωγού».

Η πρόταση αυτή των κυβερνητικών βουλευτών της ΑΜΘ εκλαμβάνει πολιτική σκοπιμότητα με τους αγρότες στα μπλόκα και είναι εμφανής η προσπάθειά τους να τους …καλοπιάσουν!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…