Αυξήθηκαν κατά 10 οι καφετέριες στην Ξάνθη το 2015 – Ανοιγοκλείνουν καφενεία, σουβλατζίδικα , ουζερί – Το εφάπαξ του μπαμπά ανοίγει δουλειά…
415 λιγότερες επιχειρήσεις σε 2 χρόνια! Δεν κινείται φύλλο στον βιοτεχνικό κλάδο – Μεγάλες απώλειες καταγράφει ο εμπορικός και ο μεταποιητικός τομέας
Μέρες δόξης περνά ο κλάδος της εστίασης με …εστίαση σε καφέ – μπαρ, καφετέριες – σουβλατζίδικα να αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επαγγελματικής δραστηριότητας. Αυτή η τάση καταγράφεται στα στοιχεία το Γενικού Εμπορικού Μητρώου Οι πέντε στις δέκα πιο συνήθεις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2015 ανήκουν στην κατηγορία της εστίασης ενώ συνολικά από τη λίστα των 50 επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (από 86 ενάρξεις και πάνω), μέσα στη χρονιά που πέρασε, η εστίαση αφορά τη μία στις πέντε επιχειρήσεις.
Συνολικά οι συστάσεις εταιρειών όλων των νομικών μορφών για τη χρονιά που πέρασε ήταν 29.993 και οι διαγραφές, επίσης όλων των νομικών μορφών ήταν 26.347.
Αυξήθηκαν κατά 10 οι καφετέριες στην Ξάνθη το 2015 – Ανοιγοκλείνουν καφενεία, σουβλατζίδικα , ουζερί
Η ίδια τάση καταγράφεται και στο νομό μας στα στοιχεία του Μητρώου του ΕΒΕ Ξάνθης. Σύμφωνα μ’ αυτά τα δύο τελευταία χρόνια (2014 – 2015) στην εστίαση συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη επαγγελματική δραστηριότητα των δύο τελευταίων χρόνων παρά το γεγονός ότι έχει αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα το 2014 έκαναν έναρξη 62 καταστήματα στον κλάδο της εστίασης και διαγραφή 90 (-28) ενώ το 2015 έγιναν 58 εγγραφές και 84 διαγραφές(-26). Πιο δημοφιλείς οι καφετέριες και τα internet καφέ καθώς μόνο το 2015 έχουν ανοίξει 20 νέες και έχουν κλείσει 10 κατά συνέπεια αυξήθηκαν κατά 10 οι καφετέριες στον νομό! Το ίδιο έτος άνοιξαν 4 ουζερί και έκλεισαν 3 ενώ το 2014 παρατηρήθηκε μεγάλη δραστηριότητα και στα σουβλατζίδικα (6 – 7)και στις καφετέριες επίσης που άνοιξαν 16 και έκλεισαν 20! Τα σουβλατζίδικα ανοιγοκλείνουν σε ίδιο αριθμό, όπως τα καφέ μπαρ και τα καφενεία και τα ουζερί ενώ πτωτική τάση καταγράφεται σε εστιατόρια και ταβέρνες. Αυτό δε που είναι χαρακτηριστικό είναι το απόλυτο κενό στα κέντρα διασκέδασης! Το 2014 δεν άνοιξε κανένα αλλά έκλεισαν 2 και άλλο ένα το 2015. Κι αυτό μπορεί και αιτιολογείται πως οι Ξανθιώτες προτιμούν έναν άλλο τρόπο διασκέδασης, αυτό που στα στέκια ονομάζεται εναλλακτικός τρόπος καθώς τα νέα καφέ παρέχουν καφέ – ποτό – μουσική αλλά και φαγητό καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις μιας εξόδου.
Δεν κινείται φύλλο στον βιοτεχνικό κλάδο – Μεγάλες απώλειες καταγράφει ο εμπορικός και ο μεταποιητικός τομέας
Σ’ ότι αφορά τους υπόλοιπους κλάδους για τα έτη 2014 και 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του ΕΒΕ Ξάνθης: Ο βιοτεχνικός κλάδος μετρά 2 απώλειες το 2014 ενώ τίποτε δεν κινείται το 2015.Ο Εμπορικός μετρά τις περισσότερες απώλειες με τις διαγραφές να φτάνουν στις 206 και τις εγγραφές στις 101(-105). Ο Μεταποιητικός έχει 61 εγγραφές και 122 διαγραφές (-61) και ο κλάδος των υπηρεσιών (υποκλάδος του η εστίαση) 124 εγγραφές και 191 διαγραφές (-67). Έτσι σε σύνολο το 2014 έγιναν 124 εγγραφές και 521 διαγραφές. Έτσι το έλλειμμα στις επιχειρήσεις και στην επιχειρηματικότητα ανήλθε σε 235!
Αντίστοιχα το 2015 συνεχίζεται η κατρακύλα του εμπορικού κλάδου με 72 εγγραφές και 149 διαγραφές (-77) και του Μεταποιητικού με 48 εγγραφές και 110 διαγραφές (-62). Στον κλάδο των υπηρεσιών παρατηρούνται οι μικρότερες απώλειες με 143 εγγραφές και 183 διαγραφές (-40) και το γενικό σύνολο να δείχνει μια βελτίωση με 263 εγγραφές 443 διαγραφές και – 180 απώλειες.
Το εφάπαξ του μπαμπά ανοίγει δουλειά…
Κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ Στέλιος Μωραϊτης επεσήμανε πως σχετική κίνηση που παρατηρείται στον κλάδο της εστίασης οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εφάπαξ του μπαμπά ή στο κομπόδεμα της γιαγιάς! Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πλέον οι επιδοτήσεις για νέους επαγγελματίες έχουν σταματήσει. Υπάρχει όμως ακόμη το εφάπαξ του μπαμπά ή το κομπόδεμα της γιαγιάς. Και αφού δουλειές δεν υπάρχουν γιατί οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει, νέες επενδύσεις δεν γίνονται ούτε για δείγμα και ούτε προσλήψεις στο δημόσιο, οι νέοι για να μην φύγουν έξω καταφεύγουν στην εστίαση. Ανοίγουν ένα καφέ ή ένα σουβλατζίδικο. Τα πιο πολλά βέβαια μετά από λίγο καιρό κλείνουν. Είναι περισσότερες οι διαγραφές γιατί υπάρχουν και αυτοί που έχουν χρέη και δεν μπορούν να διαγραφούν!».
mxanthopoulou@empros.gr