Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που πρόκειται να αρχίσει να υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας μέσα στον Μάρτιο
Η αρχή, όπως θα γίνει με 6.000 προσλήψεις σε 17 δήμους της χώρας που συγκεντρώνουν τα τρία πιο δυσμενή χαρακτηριστικά της ανεργίας, δηλαδή έχουν ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό ανέργων, υψηλό ποσοστό μακροχρόνια -άνω των 12 μηνών- ανέργων και, το κυριότερο, η τάση είναι αρνητική, δηλαδή εκτιμάται ότι στους δήμους αυτούς η ανεργία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Οι πρώτοι 510 άνεργοι θα προσληφθούν από το Δήμο Περάματος, όπου η μακροχρόνια ανεργία αγγίζει επίπεδα-ρεκόρ.
Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό των ενεργειών που απαιτεί η υλοποίηση του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη μεταξύ των 17 δήμων που θα ενταχθούν στη «νέα κοινωφελή» και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου. Η διάρκεια των συμβάσεων για τους ανέργους που θα επιλεγούν θα είναι 8 μήνες, δηλαδή 3 μήνες περισσότερο από τα προηγούμενα προγράμματα, καθώς θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διάστημα της απασχόλησης των ανέργων, αλλά και την κατάρτιση και πιστοποίησή τους για τις θέσεις στις οποίες θα εργαστούν. Η αμοιβή θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή στα 495 ευρώ καθαρά το μήνα για τους άνω των 25 ετών και 419 ευρώ το μήνα για τους κάτω των 25.
Μία από τις καινοτομίες της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι ότι στους ανέργους θα καταβάλλονται και τα ανάλογα επιδόματα για τη νυχτερινή εργασία, καθώς και για όσους ασχολούνται σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών.
ΟΑΕΔ: Καλεί άμεσα τους ανέργους άνω των 50 να ανανεώσουν το βιογραφικό τους
Προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε νέο πρόγραμμα
Άμεσα θα πρέπει όλοι οι άνεργοι ηλικίας 50 ετών και άνω, και με διάστημα ανεργίας άνω των 12 μηνών, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ να επικαιροποιήσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία του βιογραφικού τους, προκειμένου να έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα.
Η επικαιροποίηση των στοιχείων γίνεται με τους εξής τρόπους:
– Μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.oaed.gr) – Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Είσοδος πιστοποιημένου χρήστη- Βιογραφικό Σημείωμα (προηγείται η λήψη κλειδαρίθμου από το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης -ΚΠΑ- της περιοχής τους).
– Με επίσκεψη στους εργασιακούς συμβούλους του ΚΠΑ στο οποίο ανήκουν, με τη βοήθεια των οποίων θα συμπληρώσουν τα στοιχεία του βιογραφικού τους σημειώματος.
Ξεκινούν τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ
Ποια είναι και τι αφορούν
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία προκήρυξης των τεσσάρων νέων χρηματοδοτικών δράσεων του ΕΣΠΑ, καθώς εντός της εβδομάδας – το πιθανότερο την Πέμπτη – αναμένεται να ξεκινήσει. Οι δράσεις αφορούν στην ενίσχυση νεοφυών, μικρών και τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και άνεργων πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδοτήσεις ανά κατηγορία μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 100% της επένδυσης, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις ύψους από 6.000 έως και 100.000 ευρώ για δαπάνες εκσυγχρονισμού, λειτουργικού κόστους, εξοπλισμού και πρόσληψης προσωπικού.
Τα προγράμματα αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, δημιουργική βιομηχνία, υλικά και κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας καθώς και στην υγεία. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αλλάζει η διαδικασία υποβολής επενδυτικών προτάσεων με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο χρόνος αναμονής καθώς περιορίζεται η γραφειοκρατία.
Τα τέσσερα προγράμματα θα αφορούν σε:
1. «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και είναι οι εξής:
-Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων
-Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
-Υλικά/Κατασκευές • Εφοδιαστική Αλυσίδα
-Ενέργεια
-Περιβάλλον
-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
-Υγεία
Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.
2. «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεων του τουρισμού, για τον εκσυγχρονισμό τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά. Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τουρισμό και απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μία θέση μισθωτής εργασίας. Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013. 3. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.
Τα σχέδια που θα ενισχυθούν θα πρέπει να αφορούν τους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας:
-Αγροδιατροφή
-Ενέργεια
-Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
-Εφοδιαστική Αλυσίδα
-Περιβάλλον
-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
-Υγεία-Φάρμακα
-Υλικά Κατασκευές Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού, ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 60.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:-Ο αναγκαίος επαγγελματικός παραγωγικός εξοπλισμός σε ποσοστό έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου (εκτός του κόστους της ΕΜΕ).
-Το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες τρίτων, όπως π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, κινητή επαγγελματική τηλεφωνία).
-Το κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) έως μιας ετήσιας μονάδας εργασίας (ΕΜΕ).
-Ο γενικός εξοπλισμός (γραφεία, καθιστικά κ.ά.).
4. «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»: Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ θα αφορά την ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου κ.ά.
Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού, ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 100% του συνολικού προϋπολογισμού. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι ίδιες με τις αναφερόμενες στο τρίτο πρόγραμμα.
Πληροφορίες: Στις ιστοσελίδες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «ΕΠΑνΕΚ» και του ΕΣΠΑ – E–mail επικοινωνίας: infoepan@mou.gr – Γραμμή επικοινωνίας: 801 1136 300
mxanthopoulou@empros.gr