-5 πορτοκάλια
-1 πακέτο φύλλο κρούστας
-250 γρ. σπορέλαιο
-250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-250 γρ. γάλα με τουλάχιστον 3,5% λιπαρά
-2 βανίλιες
-3 αυγά
-1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν
-1 κ.γ. γεμάτο σόδα μαγειρική
Για το σιρόπι
-700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-500 γρ. νερό
Από τα 5 πορτοκάλια, βράζουμε τα 2 σε νερό για 1 ώρα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε κουκούτσια και στύβουμε τα πολλά νερά. Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ. Στύβουμε το χυμό και ετοιμάζουμε το ξύσμα από τα υπόλοιπα πορτοκάλια και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1 βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από τα 3 πορτοκάλια που κρατήσαμε στην άκρη. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι.
Παράλληλα απλώνουμε τα φύλλα κρούστας να ξεραθούν για 1 έως 3 ώρες. Τα σπάμε με τα χέρια μας να γίνουν μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε τα 2 πορτοκάλια που χτυπήσαμε στο πολυμηχάνημα με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το φύλλο. Προσέχουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα να τα βάλουμε στο τέλος και να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ μετά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25Χ30 και το αλευρώνουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 40 λεπτά.. ή μέχρι να γίνει ωραία τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα. Με το που τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.