Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η επιχειρηματικότητα, η «Ιφιγένεια» της κρίσης

Η επιχειρηματικότητα, η «Ιφιγένεια» της κρίσης

0
eve-pita161

1.000 λιγότερες επιχειρήσεις στο νομό μας από το 2010 – Χάθηκαν 5.000 – 6.000 θέσεις εργασίας

Έκδηλη η απαισιοδοξία του επιχειρηματικού κόσμου στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΕΒΕ – Παντελής απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

eve-pita162Σε μια κραυγή αγωνίας για την επιχειρηματικότητα στο νομό μας αλλά και την κατάσταση της οικονομίας ευρύτερα, μεταβλήθηκε η άλλοτε …γκλαμουράτη εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΒΕ. Εθιμοτυπικά η κοπή πίτας έγινε από τον μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα με παρούσα την τοπική αυτοδιοίκηση διά των εκπροσώπων της, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, Γιώργο Παυλίδη και τους δημάρχους του νομού, Ξάνθης, Τοπείρου, Μύκης, Δημαρχόπουλος, Μίχογλου και Καπζά αντίστοιχα, με καλεσμένο τον αντιπρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Παπαδόπουλο, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικούς συμβούλους και θεσμικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, όπως τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Ξάνθη κ. Α. Πατσατζή και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ε. Μίλκογλου καθώς και γνωστούς επιχειρηματίες δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου καθώς ουδείς από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης ή ο γραμματέας της Νομαρχιακής παρέστησαν σε μια εκδήλωση θεσμικού φορέα. Επίσης απουσίαζε ο πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Μπατζακίδης και το όργανο εκπροσωπήθηκε από την γραμματέα κα Μαίρη Τσιακίρογλου.

Παυλίδης: «Προτεραιότητά μας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας»

Μέσα σ’ ένα βαρύ κλίμα όπου κυριαρχούσε η κατήφεια και η πεσιμιστική διάθεση ως απόρροια μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης όπου η επιχειρηματικότητα είναι θύμα της, έγινε η εμφανής η προσπάθεια όλων των θεσμικών που απηύθυναν εθιμοτυπικά χαιρετισμό μιας αγωνιώδους αναζήτησης της «ελπίδας» ότι θα καλυτερέψουν τα πράγματα στην οικονομία της χώρας και επιτέλους θα έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη! Σ’ αυτό το πλαίσιο ο περιφερειάρχης κ. Παυλίδης επεσήμανε πως πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η αποτροπή της φυγής τους στην γειτονική Βουλγαρία. Επίσης ανέφερε ότι αποδίδει η προσπάθεια στον τομέα του τουρισμού επισημαίνοντας πως πάνω από 6 εκ. τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στην ΑΜΘ. Ειδικότερα για την Ξάνθη τόνισε πως δύο αναπτυξιακά έργα έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης και ανέφερε τον κάθετο άξονα από το Δημάριο, και τη σύνδεση με το φυσικό αέριο.

Δημαρχόπουλος: «Δεν είμαστε καλά και πρέπει να το καταλάβουμε …»

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανάγκη να σταμάτησε η εκροή επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και ανέφερε πως αυτό είναι αιτιατό αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας και του αντίξοου οικονομικού και εργασιακού περιβάλλοντος. «Δεν είμαστε καλά και πρέπει να το καταλάβουμε ….Να μην μείνουμε στις ευχές να κάνουμε κάτι… Είναι στο χέρι μας να μην γίνει αυτό που βλέπουμε όλοι να έρχεται», ήταν η προτροπή του δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου με σαφείς αιχμές στην κυβέρνηση και στην εφαρμοζόμενη πολιτική της. Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Πατσατζής και αναφέρθηκε στην κατάργηση του 12% που ήταν μια ανάσα για τις επιχειρήσεις του νομού. Χαρακτήρισε δε «ερασιτεχνικούς» τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Επίσης τόνισε πως χωρίς επιδότηση και υποδομές δεν γίνεται τίποτε και κατέληξε με την επισήμανση πως δεν υπάρχει ορίζοντας ανάπτυξης.

Μωραΐτης: 1.000 λιγότερες επιχειρήσεις στο νομό μας από το 2010 – Απώλεια 5.000 – 6.000 θέσεων εργασίας

Με μελανά χρώματα περιέγραψε και την κατάσταση της επιχειρηματικότητας στο νομό μας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης επισημαίνοντας πως από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 923 επιχειρήσεις και πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος καθώς κάποιες απλά δεν έχουν διαγραφεί από το Μητρώο αλλά έχουν αναστείλει την λειτουργία τους: «Ζούμε μια τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε την επιχειρηματικότητα ως «Ιφιγένεια της κρίσης». Σημείωσε πως έχει εξαφανιστεί ο πρωτογενής τομέας και πως τίποτε αναπτυξιακό δεν διαφαίνεται. Το μόνο ευχάριστο νέο – όπως είπε – είναι ότι θα γίνει η τροποποίηση του νόμου 2921/93 για τα Πνευματικά Δικαιώματα και στο άρθρο 46 περιλαμβάνεται ατόφια η πρόταση των Επιμελητηρίων και ότι ο φάκελος για την καριόκα στο υπουργείο και μελετάται . Ανέφερε επίσης πως στην τελετή αφής της φλόγας στην Ολυμπία θα συναντηθούν με εκπροσώπους από την Βραζιλία για να συζητήσουν και να προωθήσουν την ιδέα να γίνει η καριόκα το ολυμπιακό γλυκό! Κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει επιτέλους, η αριστεία στη χώρα μας να είναι το ζητούμενο και να τιμάται. Όχι να χλευάζεται και να ισοπεδώνεται. Για το λόγο αυτό φέτος, το Επιμελητήριο Ξάνθης, αποφάσισε να τιμήσει τους λαμπρούς νέους της Ξάνθης, που πάλεψαν χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία και έφεραν διεθνείς διακρίσεις στην χώρα μας και στην πόλη μας. Τιμούμε τους αργυρούς ολυμπιονίκες Ρομποτικής του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης. Τον Αλέξανδρο Πανταζίδη, τον Χάρη Παπαδάκη, τον Βασίλη Κόκκινο και τον προπονητή – καθηγητή πληροφορικής κ. Αθανάσιο Μπαλαφούτη». Στην συνέχεια μοίρασε την πίτα του ΕΒΕ στους παρευρισκομένους και ακολούθησε δεξίωση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Μπαίνει στην πρίζα το 2025 ο σταθμός φυσικού αερίου

Και το υδρογόνο στο μείγμα Ωριμάζει σημαντικά το project για τη μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλ…