Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Φέσι» σε 840 καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης από την Καπνική Α.Ε.

«Φέσι» σε 840 καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης από την Καπνική Α.Ε.

0
kapnokalliergeia-empros

Η Ομάδα Παραγωγών Ξάνθης έστειλε Εξώδικο στην εταιρεία – Απλήρωτοι και οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης αλλά ο Μιχαηλίδης …περί άλλων τυρβάζει

Ο πρόεδρος της εταιρείας Α. Μιχαηλίδης ενημέρωσε τον Αν. Υπ. ΑΤ κ. Μπόλαρη για την ισχυρή παρουσία της εταιρείας σε έξι χώρες της Βαλκανικής!

Απλήρωτοι παραμένουν 840 καπνοπαραγωγοί του νομού μας που παρέδωσαν τον Δεκέμβριο τα καπνά τους στην εταιρεία Μιχαηλίδη της Καπνικής Α.Ε. Η εταιρεία παρότι έχει συμβατική υποχρέωση να τους πληρώσει μέσα σ’ ένα μήνα από τότε που παίρνει το προϊόν τους δεν το έκανε. Έτσι η Ομάδα Παραγωγών Ακατέργαστου Καπνού (ΟΠΑΚ) ΕΑΣ Ξάνθης έστειλε Εξώδικο στην εταιρεία ζητώντας να καταβληθούν τα χρήματα εντός 10 ημερών.

Απλήρωτοι 840 καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης

Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ Μιχάλης Πασχαλίδης η εταιρία επικαλείται προβλήματα με τις Τράπεζες ενώ την ίδια στιγμή οι άλλες εταιρείες που παίρνουν καπνά από τον νομό μας όπως η ΣΕΚΕ, η ΣΟΚΟΤΑΠ, ο Μισιριάν έχουν πληρώσει τους παραγωγούς: «Στείλαμε εξώδικο και του λέμε ότι αν μέσα σε 10 μέρες δεν πληρώσουν τους παραγωγούς μας θα καταφύγουμε σε ένδικα μέσα. Θα προασπίσουμε τα συμφέροντα των παραγωγών που περιμένουν να πληρωθούν για τον κόπο τους», σημειώνει ο κ. Πασχαλίδης.

Να σημειώσουμε ότι ο ΟΠΑΚ αριθμεί 2.500 μέλη οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης. Να σημειωθεί ότι και οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης έχουν το ίδιο πρόβλημα με την εταιρεία Καπνική ΑΕ.. Μάλιστα και ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης διεμήνυσε πως θα στείλει εξώδικο στην εταιρεία, προκειμένου να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τους παραγωγούς.

Απλήρωτοι και οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης και ο Μιχαηλίδης …περί άλλων τυρβάζει με τον Μπόλαρη

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης είχε συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη και όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας «Χρόνος» Κομοτηνής: « Ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε για την ισχυρή παρουσία της εταιρείας σε έξι χώρες της Βαλκανικής και τις εξ΄ αυτής της παρουσίας αναβαθμισμένες προοπτικές της εταιρείας στο διεθνές καπνεμπόριο. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία του με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Καπνού και υπογράμμισε τις κρίσιμες συνέργειες που είναι επιβεβλημένες για τη συνέχιση της παραγωγής των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου και επιπρόσθετα των βιολογικής καλλιέργειας καπνών. Η συνέχιση αυτή προϋποθέτει την στήριξη των αγροτών – καπνοκαλλιεργητών που είναι η κινητήρια δύναμη και το εξειδικευμένο προσωπικό που εγγυάται την ποιοτική παραγωγή ελληνικών καπνών».  

Να σημειωθεί πως φέτος η χρονιά ήταν λίγο καλύτερη από την περσινή αλλά οι τιμές στο ίδιο επίπεδο καθηλωμένες. «Σε μέσο όρο πουλήσαμε 4.50 ευρώ το κιλό τον μπασμά ενώ θα πρέπει να πουλάμε 5.50 – 6 ευρώ το κιλό. Η καπνοκαλλιέργεια έχει πολύ δουλειά δεν πληρώνεται ο κόπος μας…», τονίζει ο κ. Πασχαλίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…