Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ελπίδα Αδαμίδου: μια Ξανθιώτικη φωνή στο λαϊκό τραγούδι

Ελπίδα Αδαμίδου: μια Ξανθιώτικη φωνή στο λαϊκό τραγούδι

0

Εγκατέλειψε μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα για να αφιερωθεί στο μεγάλο της μεράκι, το τραγούδι

Κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος, μια κατάθεση ψυχής και τραγούδια που επέλεξε προσεκτικά τα τελευταία τρία χρόνια

Πολλοί μπορεί να μην την γνωρίζουν ως Ξανθιώτισσα, η Ελπίδα Αδαμίδου όμως έζησε μέχρι τα έξι της χρόνια στην Ξάνθη, την οποία επισκέπτεται συχνά. Κόρη του γνωστού γιατρού Μάκη Αδαμίδη, αφού μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, ζει από το 2004 στην Αθήνα, μετρώντας πολλές συνεργασίας με μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια ξανασυστήθηκε στο κοινό της μέσα από την νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Η δικιά σου ελπίδα», που κυκλοφόρησε το Σάββατο με την εφημερίδα Espresso. Ο δίσκος θα διατίθεται μέσω των βιβλιοπωλείων Public από την εταιρεία Final Touch του γνωστού παραγωγού Μίλτου Καρατζά. Το «Ε» επικοινώνησε με την γοητευτική τραγουδίστρια, η οποία μίλησε για τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι, την μεγάλη απόφαση να αφήσει την καριέρα της στον τραπεζικό τομέα, τις δυσκολίες της ‘’νύχτας’’ και τα τραγούδια του νέου της δίσκου.

Από την τράπεζα στην πίστα

Προσιτή, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και αμεσότητα, μίλησε για την επαγγελματική της σταδιοδρομία και την δύσκολη πορεία της στον χώρο του τραγουδιού. Δηλώνει ότι ποτέ δεν την συνεπήρε η αίγλη της πίστας, ήταν πάντα συνεπής απέναντι στο ακροατήριό της, αλλά κυρίως στον εαυτό της και στα πιστεύω της.

– Σπούδασες χρηματοοικονομικά και εργάστηκες για πολλά χρόνια ως τραπεζικός υπάλληλος. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις μια ανατρεπτική απόφαση ζωής;

– Τραγουδούσα από νωρίς, για επτά χρόνια παράλληλα με την πρωινή μου εργασία, κάνοντας εντατικά μαθήματα φωνητικής, αλλά κουραζόμουν πολύ. Δεν μπορούσα να κάνω δυο τόσο αντίθετα, βάσει ωραρίου, πράγματα και μάλιστα ταυτόχρονα. Τότε τα νυχτερινά μαγαζιά δούλευαν σε εξαήμερη βάση, γι’ αυτό και αποφάσισα να παραιτηθώ από την πρωινή μου δουλειά και να αφοσιωθώ στο μεράκι μου, με όποιο κόστος, με όποιο ρίσκο, χωρίς να το έχω μετανιώσει. Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που με ξεχώρισαν νωρίς και εκτίμησαν το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής μου και το προσωπικό μου ύφος, τόσο στην ερμηνεία, όσο και στην σκηνική παρουσία.

– Υπήρξαν δυσκολίες στην πορεία σου στο τραγούδι μέσα από τόσες συνεργασίες;

Στα 17 χρόνια που είμαι στον συγκεκριμένο χώρο έχω συνεργαστεί με πολλούς συναδέλφους, άλλους πιο γνωστούς και άλλους όχι τόσο. Σίγουρα πέρασα πολλά, όχι πάντα εύκολα, δάκρυσα, λύγισα, έπεσα, αλλά σηκώθηκα ξανά και ξανά, και αγωνίζομαι σκληρά και τίμια, προκειμένου να δικαιωθούν οι κόποι μου. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στον χώρο μας και λίγοι άνθρωποι που θα σου σταθούν και θα σε στηρίξουν. Προσπαθώ να το κάνω όταν έχω απέναντί μου νέα παιδιά, που τώρα ξεκινούν και έχουν την διάθεση μαθητείας. Πολλά από αυτά με φωνάζουν «μαμά-Ελπίδα».

Το 2011 κυκλοφόρησε ο πρώτος σου προσωπικός δίσκος «Δεν είμαι όνειρο». Θεωρείς την νέα σου δουλειά πιο αντιπροσωπευτική;

Ήταν μία πρώτη προσπάθεια. Αξιοπρεπής μεν, ημιτελής δε, όσον αφορά στις ενορχηστρώσεις, στις μίξεις των κομματιών, αλλά και στην επιλογή των τραγουδιών που ήταν πιο ποπ. Κάποια κομμάτια ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Η προβολή είναι πολύ δύσκολη στις μέρες μας, γιατί, ως γνωστόν, οι καλλιτέχνες κάνουμε εδώ και χρόνια μόνοι μας τις παραγωγές. Στον νέο μου δίσκο δούλεψα περισσότερο, έψαξα για πιο καλά και ποιοτικά κομμάτια, πρόσεξα ιδιαίτερα τις ενορχηστρώσεις και πραγματικά αισθάνομαι περήφανη γι’ αυτό το άλμπουμ, που περιέχει και κάποια από τα πολλά δικά μου τραγούδια που είναι ακόμη στα συρτάρια.

Τραγουδάς με άνεση και ποπ και λαϊκά τραγούδια. Είναι εύκολο να ισορροπείς ανάμεσα σε διαφορετικά είδη;

Δεν σας κρύβω ότι είμαι συνεχώς σε πορεία μαθητείας, γι’ αυτό και συνεχίζω και τα μαθήματα φωνητικής, όπως και ζητώ από τους μαέστρους που συνεργάζομαι να μου κάνουν υποδείξεις για τις ερμηνείες μου. Πρέπει να καταλαβαίνεις το τραγούδι και να δίνεις το χρώμα και το ύφος που το υποστηρίζει, είτε είναι ποπ, είτε μια μπαλάντα, είτε ένα ζεϊμπέκικο, όπως έχω σ’ αυτό τον δίσκο. Αν και ξεκίνησα την καριέρα μου με ποπ ρεπερτόριο, τελικά προτιμώ να τραγουδώ πιο πολύ λαϊκά κομμάτια, γιατί με βοηθά και η χροιά της φωνής μου, αλλά και η εμπειρία μου πλέον σ’ αυτά τα ακούσματα.

Τραγούδησε στην Ξάνθη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα βρεθεί και πάλι κοντά μας, στο πλαίσιο προώθησης του νέου της δίσκου, αφού το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για να τραγουδήσει για τους θαυμαστές της. Εμείς να της ευχηθούμε καλή συνέχεια και ‘’καλοτάξιδος’’ ο νέος δίσκος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα κάλαντα (1938)

Δίηγημα του Στρατή Τσίρκα Το μεγάλο το ζήτημα, καταλαβαίνεις, ήταν το ταμπούρλο. Aν είχες …