Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Δεν ωφελεί την κοινωνία η δίκη προθέσεων…»

«Δεν ωφελεί την κοινωνία η δίκη προθέσεων…»

0
agogos-tap

Απάντηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γ. Παυλίδη στην ΠΕΔ για την απόφαση της για τα αντισταθμιστικά του TAP

Μήνυμα Παυλίδη σε δημάρχους «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας υποκαταστήσει…». Εξήγγειλε ΙΕΚ τεχνικών φυσικού αερίου σε κάθε νομό

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης προς την ΠΕΔ – ΑΜΘ (δημάρχους) ύστερα από την κόντρα που αναπτύχθηκε μεταξύ τους αναφορικά με τα αντισταθμιστικά έργα του TAP ύψους 10 εκ. ευρώ. Ως γνωστόν οι δήμαρχοι αντιτάχθηκαν στην εκφρασμένη πρόθεση του κ. Παυλίδη σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ότι η περιφέρεια θα διαχειριστεί το 50% των αντισταθμιστικών έργων και τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν στους δήμους και πήραν ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσουν την διαχείριση όλου του ποσού και η περιφέρεια να περιοριστεί σε συντονιστικό ρόλο. Το «Ε» ανέδειξε το θέμα σε ρεπορτάζ (φύλλο 3/2/2016) απ’ την πλευρά των δημάρχων και επί όσων ειπώθηκαν, απαντά ο κ. Παυλίδης .

Παυλίδης: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας υποκαταστήσει…»

Την ξεκάθαρη θέση του ότι και οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης έχουν διακριτούς ρόλους που δεν επικαλύπτονται και ούτε υποκαθιστούνται εξέφρασε μιλώντας στο «Ε» ο περιφερειάρχης κ. Παυλίδης: «Ουδέποτε υποκαταστήσαμε ή υπεισήλθαμε στις αρμοδιότητες άλλου θεσμού αλλά δεν θα απεμπολήσουμε και τα δικά μας δικαιώματα που απορρέουν εκ του θεσμικού μας ρόλου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας υποκαταστήσει. Οι 22 δήμοι δεν είναι συνταγματικό υποκατάστατο της περιφέρειας».

«Η αξιοποίηση πόρων δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για όλη την περιφέρεια»

Κρατώντας χαμηλούς τόνους , χρησιμοποιώντας ωστόσο μια σαφή επιχειρηματολογία ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως η αξιοποίηση των πόρων για την περιφέρεια δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά με γνώμονα το όφελος της κοινωνίας για την κάλυψη αναγκών και για την δημιουργία προστιθεμένης αξίας σ’ όλες τις βαθμίδες της. Σημείωσε επίσης πως η περιφέρεια έχει την δυνατότητα να αναπτύσσει οριζόντιες δράσεις όπως στο τομέα της τουριστικής ανάπτυξης που αποτελούν στρατηγικό της στόχο και τα οφέλη να διαχέονται σ’ όλη την περιφέρεια ενώ δεν συμβαίνει αυτό στους δήμους. Συνέστησε λοιπόν …ψυχραιμία χωρίς να παραλείψει να προσθέσει ότι η διεκδίκηση των αντισταθμιστικών ξεκίνησε από τον ίδιο το 2014 αλλά και ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με την ΠΕΔ και στο πλαίσιο αυτό έχει συναντηθεί και συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρό της, δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευ. Λαμπάκη.

Σκέψεις και προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων: ΙΕΚ τεχνικών φυσικού αερίου σε κάθε νομό

Ένα σημείο για το οποίο οι δήμαρχοι διαφώνησαν να διαχειριστεί η περιφέρεια το 50% των αντισταθμιστικών ήταν και η εξαγγελία από τον κ. Παυλίδη για την λειτουργία ΙΕΚ κατάρτισης και πιστοποίησης για τεχνικούς Φυσικού αερίου στην Καβάλα. Οι δήμαρχοι το θεώρησαν άδικο για τους υπόλοιπους 11 δήμους καθώς η Καβάλα θα ωφεληθεί και από την περιφέρεια και από την κατανομή των δήμων με δεδομένο ότι έχει μέρος του αγωγού και έτσι θα έχει την μερίδα του λέοντος ενώ άλλοι δήμοι θα αδικηθούν. Ερωτηθείς γι αυτό ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως είναι στις προθέσεις του ένα ΙΕΚ με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο για κάθε νομό. Κατέθεσε επίσης και μια σειρά από σκέψεις του όπως την «Ανοιχτή Ακαδημία» για όλη την περιφέρεια, μια ευέλικτη δομή που θα μπορεί να κάνει μελέτες και να υποβοηθά το έργο της τουριστικής προβολής της περιφέρειας μας σε άλλες χώρες χωρίς να υπόκειται σε όρους δημοσιονομικού έλεγχου. Μίλησε επίσης για συνεργασία για έξυπνες εφαρμογές, όπως για τη δυνατότητα σύστασης μεταπτυχιακού τμήματος με γνωστικό αντικείμενο την ενέργεια στο ΤΕΙ Καβάλα και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Τέλος διευκρίνισε πως όλα αυτά είναι σκέψεις και προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με την αξιοποίηση αυτών των πόρων, που θα κατανεμηθούν με διαφάνεια στους πολίτες από την εταιρική κοινωνική ευθύνη και πως είναι ανοιχτός στον διάλογο με τους δημάρχους ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη προς τους πολίτες και πως δεν ωφελεί να κάνουν δίκη προθέσεων!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…