Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ξανθιώτης ο «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2016

Ξανθιώτης ο «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2016

0
koutras-agrotisxronias

Ο Χρήστος Κούτρας επενδύει στην γη και βλέπει τους κόπους του να αναγνωρίζονται

Χρ. Κούτρας: «Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση από την βράβευση, αφού πήραμε μεγάλο ρίσκο με την επένδυση 500 χιλιάδων ευρώ»

Πρόσωπα και πρωτοβουλίες με εξαιρετική συνεισφορά στην ανάπτυξη της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής ήταν για 7η συνεχή χρονιά οι υποψήφιοι των βραβείων της Agrenda για το 2016, από τους οποίους η ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ξεχώρισε με αυστηρά κριτήρια τους καλύτερους σε κάθε κατηγορία. Η Agrenda είναι η εβδοµαδιαία πανελλαδικής κυκλοφορίας εφηµερίδα για τις αγορές και την οικονοµία της υπαίθρου, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σηµαντικότερους φορείς ενηµέρωσης στον χώρο της αγροτικής οικονοµίας. Ανάμεσα στους υποψήφιους και ο δικός μας Χρήστος Κούτρας, ο οποίος μάλιστα έλαβε τον τίτλο του Αγρότη της Χρονιάς για το 2016. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στον ίδιο παραμονή Πρωτοχρονιάς, ενώ η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη το ερχόμενο Σάββατο.

Στροφή στα δενδρώδη με μια επένδυση 500 χιλιάδων ευρώ

Ο Χρήστος Κούτρας είναι 41 ετών, γεννημένος στο Κουτσό Ξάνθης, γόνος αγροτικής οικογένειας. Η ενασχόλησή του µε την γεωργία ξεκίνησε νωρίς, το 1995, µε τις παραδοσιακές για την περιοχή καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, σιταριού, ηλίανθου και ελαιοκράµβης, ενώ για κάποια χρόνια διατηρούσε και σνακ μπαρ επί της οδού Τσιμισκή. Το 2009 ήταν μια κομβική χρονιά για τον ίδιο, αφού έστρεψε το ενδιαφέρον του στα δενδρώδη. Όπως είπε σε δηλώσεις του στο «Ε», η καλλιέργεια δημητριακών εκείνη την χρονιά δεν απέδωσε, αφού οι τιμές του καλαμποκιού, για παράδειγμα, έπεσαν από τα 18 λεπτά στα 10, αναγκάζοντάς τον να λάβει αποφάσεις και να βρει δραστικές λύσεις. «Όταν πρέπει να ζήσεις την οικογένειά σου, παίρνεις όποιο ρίσκο χρειαστεί», τόνισε ο ίδιος. Προχώρησε, λοιπόν, στην καλλιέργεια 28 στρεμμάτων µε µήλα, στα οποία προστέθηκαν 15 στρέµµατα µε βερίκοκα, 40 µε ρόδια, 10 µε αχλάδια και 11 µε ακτινίδια, µε πλήρη αντιχαλαζική προστασία, ενώ η συνολική επένδυση στο Κουτσό σε χώρους αποθήκευσης 200 τ.µ., ψυκτικούς θαλάµους 170 τόνων και ένα διαλογητήριο συνολικής επιφάνειας 130 τ.µ, έχει φτάσει ήδη στα 500 χιλ. ευρώ.

Πολλή δουλειά που φτάνει και τις 20 ώρες εργασίας την μέρα

Ο Χρήστος ομολογεί ότι το ρίσκο ήταν μεγάλο, αλλά φρόντισε ώστε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις επιδοτήσεις που παρέχονται. Στις αποφάσεις του αυτές πάντα είχε σύμβουλο και στήριγμα την σύζυγό του, η οποία, όπως ο ίδιος παραδέχεται, τον προέτρεπε και τον ωθούσε σε κάθε δύσκολη απόφαση. «Οι δενδρώδεις καλλιέργειες είναι πολύ πιο κερδοφόρες, αν και, για να πούµε την αλήθεια, έχουν περισσότερη δουλειά, ειδικά στη συγκοµιδή ή το κλάδεµα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δυναµικός αγρότης. Όπως μας είπε, τον χειμώνα εργάζεται από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα, ενώ την περίοδο συγκομιδής, που εκτείνεται από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, εργάζεται έως και 20 ώρες την μέρα. Απασχολεί μόνιμα δύο εργάτες, ενώ σε μία αγροτική σεζόν δίνει δουλειά σε περίπου 1.000 εποχικούς εργάτες. Η παραγωγή του αυτή την στιγμή κυμαίνεται περίπου στους 5,5 τόνους στα µήλα ανά στρέµµα, στα 1.000 κιλά ανά στρέμμα στα ρόδια, ενώ στα βερίκοκα, τα αχλάδια και τα ακτινίδια οι φυτείες είναι µικρές και δεν έχουν µπει ακόµη στην πλήρη παραγωγή.

Σύγχρονη αντίληψη για την γεωργία με σύμμαχο την τεχνολογία

Με σύγχρονη αντίληψη για την γεωργία, ο κ. Κούτρας δίνει µεγάλο βάρος στα τεχνολογικά µέσα, για να κάνει πιο εύκολη και αποδοτική την δουλειά του και έτσι έχει αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιχείρησή του. «∆ιαθέτω τρεις ελκυστήρες και τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισµό για την φροντίδα των καλλιεργειών µου, µια βαµβακοσυλλεκτική και ένα υδραυλικό εργαλείο συγκομιδής, που ανυψώνει τον εργάτη στο δέντρο, αντί να τοποθετεί σκάλες, γλυτώνοντας πολύ χρόνο», εξηγεί και προσθέτει ότι, «για µένα έχει σηµασία να ανανεώνεις συχνά τον εξοπλισµό σου». Επιπλέον ο ‘’ανήσυχος’’ παραγωγός προσπαθεί να εφαρµόζει στις 1.000 συνολικών στρεμμάτων καλλιέργειές του πρακτικές της «έξυπνης γεωργίας», µε διαρκείς αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστικές, αναλύσεις των υδάτων και όπου συναντά πρόβληµα µέσα στην φυτεία, προσπαθεί να βρει την ιδανική λύση µε τεχνολογικά µέσα. «Σίγουρα µέσα από την γεωργία ακριβείας µπορείς και µειώνεις το κόστος παραγωγής, γιατί δεν υπάρχει άσκοπη λίπανση, ξέρεις τι ελλείψεις έχεις και πας στοχευµένα», τονίζει χαρακτηριστικά. Στόχος του είναι να προχωρήσει και στον τομέα της τυποποίησης, αφού έτσι μπορεί να αποθηκεύει και να προωθεί τα προϊόντα του χωρίς εξαρτήσεις από εμπόρους, από τους οποίους ο αγρότης συνήθως βιώνει την εκμετάλλευση των κόπων και των εξόδων του, όπως ανέφερε.

Αγωνιστής στο χωράφι, αλλά αγωνιστής και στο γήπεδο

Ο Χρήστος Κούτρας, πέρα από εξαιρετικός αγρότης, αποτελεί και το ‘’σήμα κατατεθέν” της ποδοσφαιρικής ομάδας του «Παύλου Μελά» Κουτσού, με την φανέλα του οποίου μετείχε σε τρείς τελικούς Κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης, κατακτώντας μάλιστα τους δύο. Γέννημα θρέμμα της ομάδας του «Παύλου Μελά», έχει συμπληρώσει σχεδόν 25 χρόνια με την φανέλα της ομάδας του Κουτσού και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, παρά τα 41 του χρόνια, να βοηθά την ομάδα του τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως παράγοντας της ομάδας. Πέρα από τον Παύλο Μελά, ο Χρήστος Κούτρας έχει αγωνιστεί σε ομάδες όπως: ο Ορφέας Ξάνθης, η Ασπίδας Ξάνθης, οι Ερασιτέχνες του ΑΟΞ, ενώ για έναν χρόνο αγωνίστηκε και σε ομάδα των Σερρών, προτού επιστρέψει ξανά στον Παύλο Μελά και μείνει μόνιμα. Παρότι τα τελευταία τρία χρόνια σκέφτεται να σταματήσει, αλλάζει γνώμη και παραμένει ενεργός για να βοηθήσει με κάθε τρόπο την μεγάλη του αγάπη, την οποία θέλει να καμαρώσει στην άνοδο από την Β’ Κατηγορία στην Α2, αλλά και να την οδηγήσει παράλληλα στην τέταρτη συμμετοχή της σε τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…