Αποχή έως 1 Φλεβάρη οι Δικηγόροι της Ξάνθης και έπεται συνέχεια – Απέχουν οι Μηχανικοί από επιτροπές και συμβούλια
Στα «χαρακώματα» και οι γιατροί Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρεία την Πέμπτη στην Ξάνθη– Χωρίς συνταγογράφηση Παρασκευή και Δευτέρα
Στα «χαρακώματα» με την κυβέρνηση έχουν βρεθεί γιατροί – δικηγόροι, μηχανικοί, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό που προωθείται και το οποίο με βάση το προσχέδιο που ανακοινώθηκε φέρνει τα πάνω – κάτω στις ασφαλιστικές τους εισφορές και επισημαίνουν πως αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση τους τρεις αυτούς κλάδους.ÂÂ ÂÂ Γι αυτό και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και για πρώτη φορά έχουν συγκροτήσει το λεγόμενο «Κίνημα της γραβάτας» κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με αποχές από τα καθήκοντά τους και διαδηλώσεις, ζητώντας άμεση άρση του ασφαλιστικού.
Αποχή έως 1 Φλεβάρη οι Δικηγόροι της Ξάνθης
Στο πλαίσιο των γενικών κινητοποιήσεων ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης συνεχίζει την 15θημερη αποχή του έως και τις 1 Φεβρουαρίου ενώ το Σάββατο στις 30 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα για να επανεκτιμήσει την κατάσταση. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κα Κιούση το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τόσο τους νέους όσο και τους παλαιούς δικηγόρους κι αν εφαρμοστεί θα φυλλορροήσει το επάγγελμα καθώς πολλοί θα διακόψουν την άσκηση επαγγέλματος, ένα φαινόμενο το οποίο έχει κάνει την παρουσία τους και στην Ξάνθη: « Αυτό δεν είναι ασφαλιστικό αυτό, είναι φορολογικό! Η ασφαλιστική εισφορά που θα πληρώνουμε θα είναι το 38.45 % του εισοδήματός μας. Δηλαδή κάποιος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώνει 7.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 15% – 16%. Αν σ’ αυτό προστεθεί ό φόρος 26% και το 23% του ΦΠΑ που ενσωματώσαμε τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι καθιστά πολύ δύσκολη της επιβίωση μας και θα οδηγήσει πολλούς νέους δικηγόρους σε αποχωρήσεις και διακοπή άσκησης επαγγέλματος ένα φαινόμενο που ήδη αντιμετωπίζουμε και στην Ξάνθη. Το επάγγελμά μας φυλλοφορεί …», σημειώνει η κα Κιούση και τα στοιχεία την επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα μ’ αυτά ο Δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης είχε εγγεγραμμένα μέλη 255 και σε 1.5 χρόνο έχουν διαγραφεί 13 μέλη και δεν πρόκειται για συνταξιοδοτήσεις μόνο – σύμφωνα με την κα Κιούση. Σημειώνεται ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους νέους δικηγόρους να κάνουν για μια 5ετία διακοπή τους επαγγέλματός τους ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κυνηγούν μια θέση στο δημόσιο ενώ και περίπου 5 – 6 έχουν φύγει στο εξωτερικό. Μαζί με τους δικηγόρους κάνουν αποχή 3 ημερών και οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές.
Βάζουν χέρι στα αποθεματικά του Ταμείου των Μηχανικών
Επί ποδός και οι Μηχανικοί, ένας κλάδος που ιδιαίτερα έχει πληγεί από την κρίση και την συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας που ξεκίνησε ενωρίτερα και επιδεινώθηκε με την κρίση. Όπως αναφέρει ο γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας με το ασφαλιστικό αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να βάλει χέρι στα αποθεματικά του ταμείου τους που είναι οικονομικά εύρωστο προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα: «Αυτό που θα καταφέρει είναι να έχει καλύψει για ένα μήνα μισθούς και συντάξεις από τα αποθεματικά του ταμείου μας: «Ζητάμε επίσης την διατήρηση της εγγυοδοσίας από το ταμείο μας. Είναι βασικό για την επιβίωση μας. Αν δεν έχουμε εγγυοδοσία έχουν φύγει από το επάγγελμα», επισημαίνει ο κ. Πλέσιας και προσθέτει: «Σύμφωνα μ’ αυτό το ασφαλιστικό θα κληθούμε να πληρώσουμε σε ασφαλιστικές εισφορές (38,5%), φόρο (29%) τέλος επιτηδεύματος (2%) και εισφορά αλληλεγγύης (2%), δηλαδή το 73% του εισοδήματός μας! Αναλογίζεται κανείς με τέτοια κρίση που βιώνουμε πως θα επιβιώσουμε; Κάποιος που δεν έχει καθόλου εισόδημα θα πληρώνει για ασφαλιστικές εισφορές 2.700 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος! Δηλαδή 3.400 ευρώ χωρίς καθόλου εισόδημα! Είναι φανερό ότι μ’ όποιο τρόπο μπορούμε αντιδρούμε και θα συνεχίσουμε ν’ αντιδρούμε», καταλήγει ο κ. Πλέσιας
Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρεία την Πέμπτη – Χωρίς συνταγογραφήσεις Παρασκευή και Δευτέρα
Ανάστατος και ο ιατρικός κλάδος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως αν περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η υγεία καθώς θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων και θα γιγαντώσει νέο μεταναστευτικό κύμα γιατρών: «Η υπερφορολόγηση μας οδηγεί σε αδιέξοδο. 20% ασφάλιση επί του εισοδήματός μας είναι πάρα πολλά και θα στερήσει τη δυνατότητα σε πολλά ιδιωτικά ιατρεία να λειτουργήσουν. Θα αναγκάσει πολλούς γιατρούς να φύγουν έξω και να αποδυναμωθεί περισσότερο η υγεία στην χώρα μας. Χάνεται έτσι μια επένδυση στα καλά μυαλά της χώρας! Απ την άλλη το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία και την υπερβατικότητα που χαρακτηρίζει του συναδέλφους μας στα δημόσια νοσοκομεία που δουλεύουν εξαντλητικά λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και δεν πληρώνονται πολλές φορές υπερωρίες ή εφημερίες. υπέρβαση. Ζητάμε την απόσυρση του ασφαλιστικού και το ταμείο μας να παραμείνει ανεξάρτητο και βιώσιμο.», τονίζει ο πρόεδρος τυ Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Α. Καραδέδος. Ο σύλλογος της Ξάνθης συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και έτσι: Την Πέμπτη τα ιδιωτικά ιατρεία θα είναι κλειστά, την Παρασκευή θα έχουν αποχή από διάφορες ιατρικές υπηρεσίες και την Δευτέρα αποχή από συνταγογραφήσεις. Παράλληλα ο κ. Καραδέδος ζήτησε από την τοπική κοινωνία και τους φορείς να στηρίξουν το νοσοκομείο Ξάνθης, να παραμείνει εν λειτουργία η Μονάδα, και να μην μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, ένα ενδεχόμενο ορατό – όπως είπε – αν συνεχιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
SOS από Νοσοκομειακούς γιατρούς Ξάνθης –
Τα λεγόμενα του κ. Καραδέδου επιβεβαιώνουν και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης (ΕΙΝΟΚΥΞ) που σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι είναι υπό κατάρρευση το Δημόσιο σύστημα υγείας στην Ξάνθη και παράλληλα καταγγέλλουν ρουσφετολογικές μεταθέσεις. Συγκεκριμένα σημειώνουν μεταξύ άλλων: « Μέσα στα μύρια όσα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Υγείας φρόντισαν να διεκπεραιώσουν ρουσφετολογικά την μετάθεση ακτινολόγου του Νοσ. Ξάνθης στο Κ.Υ Καλαβρύτων . Ανέχτηκαν ή μεθόδευσαν αναρρωτικές άδειες του γιατρού από τις αρχές του χρόνου ώστε να μην εμφανιστεί στο Νοσ. Ξάνθης ,ως όφειλε, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάθεση του. Σαν συνέπεια, η έλλειψη προσωπικού στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου αναγκάζει ακύρωση προγραμματισμένων ραντεβού και αδυναμία εκτέλεσης αξονικών τομογραφιών, υπερηχογραφημάτων, μαστογραφιών σε εξωτερικούς ιατρούς. Ενδιαφέρεται κανείς ;»