Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πίτα, κουβέντα και σχέδια για το 2016 στην εκδήλωση των μανιταρόφιλων

Πίτα, κουβέντα και σχέδια για το 2016 στην εκδήλωση των μανιταρόφιλων

0
maniarofiloi pita 2016 1

Επιχειρούν να ενισχύσουν τις δράσεις εξωστρέφειάς τους για να γνωριστούν με νέους φίλους της φύσης και του μανιταριού

Προωθούν σε συνεργασία με άλλους συλλόγους μανιταρόφιλων νομοθεσία για την πιστοποίηση μανιταριών και συλλεκτών, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες παραμένουν αδρανείς

Ευκαιρία να συναντηθούν, να τα πουν και να κάνουν τα σχέδια της νέας χρονιάς είχαν οι μανιταρόφιλοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το βράδυ της Κυριακής, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.

Οι φίλοι του μανιταριού της περιοχής μας συζήτησαν και με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μιχάλη Αμοιρίδη, που παραβρέθηκε, για τις δράσεις και τις προτάσεις τους που άπτονται της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα μέσω πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Παράλληλα, περιηγήθηκαν στην εντυπωσιακή έκδοση του βιβλίου του ειδήμονα Άγγελου Παπαδημητρίου που εκδόθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και περιλαμβάνει 300 είδη μανιταριών από τα βουνά της Ροδόπης, φωτογραφίες και λεπτομερείς πληροφορίες. Ο κ. Παπαδημητρίου ήταν και ο τυχερός της βραδιάς, αφού βρήκε το φλουρί στο κομμάτι του και αστειεύτηκε λέγοντας ότι το δώρο ήταν μία έκδοση του βιβλίου του! Ωστόσο, οι φίλοι του είχαν προνοήσει και του πρόσφεραν μια σειρά από λιχουδιές που έχουν βέβαια και πάλι ως βάση το μανιτάρι.

Αδιάφορες οι τοπικές αρχές για τον εθελοντισμό και τις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις στο βουνό

maniarofiloi pita 2016 4Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Ιακωβίδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εξέφρασε στο «Ε» την πικρία του για το γεγονός ότι ενώ ο σύλλογος των μανιταρόφιλων είναι γνωστός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Έβρο, Καστοριά και άλλα σημεία της Ελλάδας στην Ξάνθη ο κόσμος δεν τους γνωρίζει, ενώ και οι τοπικές αρχές είναι διστακτικές στην υποστήριξη των δράσεών του. Από τη μια αναφέρθηκε στη δύσκαμπτη νομοθεσία που επιτρέπει την υποστήριξη μόνο πολιτιστικών συλλόγων και από την άλλη άφησε αιχμές για το δήμο που επικεντρώνεται σε κεντρικές εκδηλώσεις όπως το καρναβάλι, και παραμελεί τον τομέα των συλλόγων που έχουν σχέση με την ορεινή περιοχή και προάγουν αυτού του είδους τον εθελοντισμό. «Πέρασε στη νοοτροπία και τη νομοθεσία μας ότι πολιτισμός είναι μόνο το τραγούδι, ο χορός και το ποτό» και ανέφερε το παράδειγμα ότι ο Επίτροπος τους έκοψε γιατί για την ελληνική νομοθεσία η περιβαλλοντική παράδοση και διατήρηση της κληρονομιάς της δεν θεωρείται πολιτισμός.

Η αγάπη για το μανιτάρι δένει περισσότερο τα μέλη του συλλόγου

Ο κ. Ιακωβίδης αναφέρθηκε επίσης στις στενές σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των μελών του συλλόγου και πηγάζουν από την αγάπη για τη φύση και το μανιτάρι. «Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους που μας προσεγγίζουν. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι κάνουμε, όμως όσοι μπαίνουν στη φιλοσοφία μας αντιλαμβάνονται πώς αποκτούνε γνώση, πώς καλλιεργούν την αγάπη τους και για μανιτάρια κι έτσι τα μέλη μεταξύ τους δένονται κάθε φορά και περισσότερο».

Επίμονες προσπάθειες για πιστοποίηση μανιταριών και συλλεκτών

Όπως μας εξήγησε ο κ. Ιακωβίδης για τους συλλόγους των μανιταρόφιλων ανά την Ελλάδα, προτεραιότητα είναι να αναληφθούν σε κεντρικό επίπεδο πρωτοβουλίες, νομοθετικές κατά κύριο λόγο, που θα δώσουν τη δυνατότητα και εμπορικής αξιοποίησης των μανιταριών. «Σήμερα υπάρχει κενό στη νομοθεσία, η οποία προκαλεί μόνο εμπόδια τα οποία έχουμε επισημάνει στους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης, αλλά δεν προωθείται καμία πρωτοβουλία», σημείωσε ο ίδιος. Όπως περιέγραψε το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η συλλογή δευτερογενών προϊόντων από το δάσος (ρίγανη, κράνα, μανιτάρια κλπ), που έχει αρμοδιότητα το Δασαρχείο. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται μόνο η συλλογή του ξύλου. «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έρχονται Βούλγαροι με βανάκια 25-30 άτομα, να συλλέγουν τα τοπικά μανιτάρια, να τα πιστοποιούν στη Βουλγαρία και να τα εξάγουν», ανέφερε ο κ. Ιακωβίδης, υπογραμμίζοντας ότι με βάση δύο αναλύσεις που έχουν ζητήσει η ποιότητα των τοπικών μανιταριών είναι άριστη, σε αντίθεση με άλλα μανιτάρια της Ευρώπης που έχουν υποστεί την αυξημένη ρύπανση και περιέχουν ποσοστά ραδιενέργεια και άλλες βιομηχανικές ουσίες.

Γι’ αυτό και οι μανιταρόφιλοι αυτό που προτείνουν είναι να πιστοποιηθούν τα μανιτάρια που υπάρχουν στην Ελλάδα και μαζί τους να πιστοποιηθούν και συλλέκτες μανιταριών για να μπορέσουν να τα εξάγουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά, για την πιστοποίηση των συλλεκτών έχουν έρθει σε επαφή με ΤΕΙ Δασοπονίας και γεωπονικά πανεπιστήμια για να εξετάσουν πώς θα προωθήσουν το σχέδιο αυτό.

Αυτό που διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά είναι ότι ο σύλλογος παραμένει δραστήριος, προγραμματίζει και νέες δράσεις εξωστρέφειας, ενώ επιχειρεί σε συντονισμό με τους υπόλοιπους συλλόγους ανά την Ελλάδα να προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία της πιστοποίησης που στοχεύει στην αγροτική ανάπτυξη και δίνει μία διέξοδο ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέο βιβλίο του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Το νέο βιβλίο αναδεικνύει τις ανάγκες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ελλάδα και προτ…