Η υπηρεσία Πρασίνου κλάδεψε …αυστηρά ένα πλατάνι στα Κιμμέρια προκαλώντας διαμαρτυρίες μιας ολόκληρης γειτονιάς
«Υπήρχε κίνδυνος βραχυκυκλώματος γιατί ακουμπούσε σε φθαρμένα καλώδια της ΔΕΗ», υποστηρίζει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας – Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος
Αναστάτωση προκάλεσε σε μια ομάδα κατοίκων, γείτονες όλοι στην βορειοδυτική πλευρά των Κιμμερίων, το κλάδεμα του δικού τους πλάτανου που επί 25 χρόνια συντροφεύει χαρίζοντας την σκιά και την δροσιά του στα καλοκαίρια τους. Το πλατάνι βρίσκεται σ’ ένα ξέφωτο που έχει δύο παγκάκια και λειτουργεί ως μικρή πλατεϊτσα που ξεκουράζονται οι περαστικοί που ανηφορίζουν στον μικρό εκκλησάκι πιο πάνω και κάθονται οι γείτονες και οι γειτόνισσες για να ανταλλάξουν μια κουβέντα. Το πλατάνι κλαδεύτηκε από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου κατόπιν αιτήματος ενός γείτονα τους που απευθύνθηκε στην υπηρεσία ζητώντας να επιληφθεί επειδή ένα κλαδί του ακουμπούσε τα κεραμίδια του σπιτιού του και φόβόταν μήπως από τον αέρα σπάσει και κάνει ζημιά στο σπίτι του.
Διαμαρτύρεται μια γειτονιά στα Κιμμέρια
«Μας έκοψαν την καρδιά μας», λέει δακρυσμένος ο Χασάν που βλέπει καθημερινά από το παράθυρο του τον πλάτανο και τώρα βλέπει ένα κούτσουρο! «Εδώ καθόμασταν, εδώ μαζεύονταν όλη η γειτονιά, εδώ ξεκουράζονταν όσοι κουράζονταν από τον ανηφορικό δρόμο… Τι είναι αυτό που μας έκαναν; Μας είπαν ότι θα το κλαδέψουν λίγο αλλά αυτοί το άφησαν κούτσουρο. Όταν το είδα πόνεσε η καρδιά μου…», συνεχίζει ο κ. Χασάν. Αλλά και οι άλλοι γείτονες είναι εμφανώς στενοχωρημένοι και καταγγέλλουν πως το δέντρο είναι γερό και τον μοναδικό που ενοχλούσε ήταν ο γείτονάς τους που ζήτησε να το κόψουν: «Ας κλάδευαν αυτά τα κλαδιά που ήταν στην σκεπή του όχι όλο το δέντρο. Πότε θα γίνει ξανά δέντρο αυτό; Αν γίνει δηλαδή…», μας λένε.
Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Πρασίνου
Ερωτηθείς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μποζ Ραμαντάν απάντησε πως εμπιστεύεται απόλυτα τον προϊστάμενο και την υπηρεσία Πρασίνου καθότι έχουν εμπειρία και ειδικευμένη γνώση που ο ίδιος δεν διαθέτει και πως αν έκριναν πως έπρεπε να το κλαδέψουν καλώς το κλάδεψαν: «Δεν μπορώ να τους υποδείξω εγώ πως και τι πρέπει να κάνουν. Θεωρώ ότι κάνουν ότι είναι καλό πρώτα – πρώτα για την προστασία των συμπολιτών μας και πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Για το κλάδεμα ως γνωστόν δεν απαιτείται κάποια άδεια», σημείωσε ο κ. Μποζ.
Απ’ την πλευρά του ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Πρασίνου κ. Μπαμπάτσος σημείωσε πως στον συγκεκριμένο πλάτανο έγινε αυστηρό κλάδεμα επειδή τα κλαδιά του ακουμπούσαν στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ τα οποία σε μερικά σημεία είναι φθαρμένα και υπήρχε κίνδυνος βραχυκυκλώματος: «Το ίδιο κλάδεμα κάναμε και στα δέντρα περιμετρικά του πάρκου του Μ. Αλεξάνδρου και σ’ άλλα δέντρα της πόλης. Επίσης κάποια κλαδιά ακουμπούσαν στην σκεπή του γειτονικού σπιτιού και υπήρχε κίνδυνος από τον αέρα να σπάσουν και να πέσουν και να καταστρέψουν το σπίτι. Σε 1,5 χρόνο το πολύ ο πλάτανος θα ανανεωθεί. Μην ξεχνάμε πως στα Κιμμέρια είχαμε ένα περιστατικό ηλεκτροπληξίας σε παιδί από τα καλώδια που κόπηκε και στην πόλη μας είχαμε θανατηφόρο από δέντρο στο Λιμνίο. Κάνουμε ότι πρέπει για να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας χωρίς καμιά άλλη σκοπιμότητα. Οι κάτοικοι των Κιμμερίων που διαμαρτύρονται για το κλάδεμα του πλάτανου ας δουν και ας προβληματιστούν για το πως έχουν καταντήσει τα βουνά τους που από την υπερβολική υπερβόσκηση είναι κρανίου τόπος», τονίζει ο κ. Μπαμπάτσος.
Γιατί μόνο αυτόν τον πλάτανο και όχι τους άλλους;
Να σημειώσουμε ότι ο πλάτανος ευδοκεί ιδιαιτέρως στα Κιμμέρια – όπως διαπιστώσαμε – καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί δίπλα σε καφενεία, αρτοποιεία και σε άλλες πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Με την ίδια λογική κι απ’ αυτά κινδυνεύουν οι κάτοικοι αν σπάσουν δηλαδή κλαδιά από τον αέρα. Δεν είδαμε όμως η υπηρεσία Πρασίνου να προβεί σε αυστηρά κλαδέματα αλλά ούτε καν απλά κλαδέματα….
Â