Ένας άτυπος χώρος στάθμευσης το οικόπεδο της αμερικανικής εταιρείας καπνού Γκαίρυ
Διατηρητέα τα κτήρια του Σμυρνιού καπνέμπορου Χέρμαν Σπήρερ και ενέργειες για την διάσωσή τους από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων
Το πρόβλημα της στάθμευσης στην πόλη της Ξάνθης είναι γνωστό και το έχουμε θίξει πολλές φορές. Η ρυμοτομία και ο αυξημένος αριθμός οχημάτων σε αναλογία με τον αριθμό των κατοίκων προκαλούν έντονα προβλήματα στην κίνηση, αλλά κυρίως στην στάθμευση των οχημάτων στο κέντρο της Ξάνθης. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, κυρίως υπόγειοι, που έχουν αποσυμφορήσει εν μέρει τον κυκλοφοριακό ‘’πονοκέφαλο’’, αλλά οι Ξανθιώτες φαίνεται ότι δεν έχουν αποδεχθεί ακόμη την λογική της στάθμευσης έναντι αντιτίμου. Σ’ αυτό συντελεί και η ανενεργή παρουσία των παρκόμετρων σε διάφορα σημεία της πόλης, κυρίως μετά την διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Άτυπος χώρος στάθμευσης το οικόπεδο της Gary Tobacco Company
Ένας από τους χώρους που εξυπηρετεί καθημερινά πολλούς οδηγούς της Ξάνθης, κυρίως υπαλλήλους των υπηρεσιών γύρω από την πλατεία Διοικητηρίου, είναι το οικόπεδο της παλιάς αμερικανικής εταιρείας καπνού Gary Tobacco Company (γνωστή ως Γκαίρυ στους Ξανθιώτες) απέναντι από το κτήριο του ΙΚΑ στην οδό Ανδρέου Δημητρίου. Ένας άτυπος χώρος στάθμευσης που φιλοξενεί καθημερινά περί τα εκατό αυτοκίνητα με μία μόνο είσοδο και έξοδο. Ανάμεσα στον παλιό πετρόκτιστο τοίχο που δημιουργεί ένα στενό πέρασμα διέρχονται πεζοί και οχήματα που μπαινοβγαίνουν στον χώρο, με κίνδυνο για τους πεζούς λόγω της στενότητας, αλλά και δυσκολία για τους οδηγούς που εισέρχονται και εξέρχονται, οι οποίοι πολλές φορές συναντούνται στο στενόμακρο πέρασμα. Το οικόπεδο περιλαμβάνεται σε έναν υψηλό πέτρινο τοίχο που διατρέχει όλο το οικοδομικό τετράγωνο και έχει στους ‘’κόλπους’’ του τα γραφεία και τις καπναποθήκες της αμερικανικής εταιρείας, κτήρια τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.
Παρέμβαση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων για διακοπή λειτουργίας του πάρκινγκ
Όλο το οικοδομικό συγκρότημα και όσα κτήρια περιλαμβάνονται αποτελούν ιδιοκτησία της ΠΕ Ξάνθης. Όπως αναφέραμε ανωτέρω, δεν υπάρχει καμία άδεια για την λειτουργία του χώρου στάθμευσης, αλλά δόθηκε προς χρήση γιατί εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες στην περιοχή. Πριν μερικές εβδομάδες τοποθετήθηκε προστατευτική περίφραξη με σήμανση στην εξωτερική πλευρά του τοίχου απέναντι από το ΙΚΑ, προκαλώντας κάποιες αντιδράσεις καθώς αποκόπτει την διέλευση από το πεζοδρόμιο και αναγκάζει τους πεζούς να κατέλθουν στο οδόστρωμα. Το «Ε» επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη, ο οποίος μας ενημέρωσε για την επιστολή της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, η οποία ζητά την διακοπή χρήσης του χώρου ως πάρκινγκ, αφού τα κτήρια και η ευρύτερη περιοχή έχει κηρυχθεί διατηρητέα. Την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Ζαγναφέρης με κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών θα επισκεφθούν τον χώρο, ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να σταματήσει πλέον να χρησιμοποιείται το οικόπεδο ως χώρος στάθμευσης, λόγω και της φθοράς που προκαλείται στα γύρω κτίσματα. Η Εφορία, μάλιστα, προσανατολίζεται να αποκατασταθούν τα κτήρια που βρίσκονται σε αχρησία και φθείρονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάπτωσης. Ο κ. Ζαγναφέρης άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι υπήρξαν και αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πάρκινγκ που βρίσκονται στην περιοχή αναφορικά με την λειτουργία του οικοπέδου ως χώρου στάθμευσης, κάτι που, ωστόσο, δεν μας επιβεβαίωσαν οι ίδιοι.
Οι καπναποθήκες του εν πολλοίς άγνωστου Χέρμαν Σπήρερ
Όπως μας ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, το έγγραφο της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων κάνει λόγω για τις καπναποθήκες Σπήρερ, ενώ το όλο οικοδόμημα είναι γνωστό στους κατοίκους της Ξάνθης ως Γκαίρυ, από την αμερικανική εταιρεία που το λειτούργησε τελευταία. Ερευνώντας για να βρούμε στοιχεία για τον Χέρμαν Σπήρερ, πληροφορηθήκαμε ότι ήταν ένας από τους ανθρώπους αυτούς, που βίωσαν και μοιράστηκαν τον πόνο των κατατρεγμένων Μικρασιατών. Ένας ελβετικής καταγωγής Εβραίος καπνέμπορος, που διατηρούσε εργοστάσια τόσο στη Σμύρνη, όσο και σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου (Ξάνθη, Βόλο, Δράμα, Θεσσαλονίκη) και του εξωτερικού. Μέσα σε συνθήκες διάλυσης, τον Αύγουστο του 1922, ο Σπήρερ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να διασώσει τους καταδιωκόμενους Έλληνες, προσφέροντας σε εκατοντάδες από αυτούς καταφύγιο στις καπναποθήκες του, υπό την προστασία της ελβετικής σημαίας. Ταυτοχρόνως, ναύλωσε καράβια με δικά του έξοδα, μεταφέροντας τους πρόσφυγες στα ασφαλή εδάφη της κυρίως Ελλάδος, ενώ τους προσέφερε και εργασία, βοηθώντας τους καθοριστικά στις δύσκολες εκείνες ώρες της εγκατάστασης και της προσαρμογής στις νέες πατρίδες. Μία από τις τρεις μεγάλες καπνικές εταιρίες Εβραίων στην Ξάνθη, μαζί με την «Κομέρσιαλ» και εκείνη του Δαβίδ Αρδίτη, με την τελευταία να ασχολείται κυρίως με την παραγωγή τσιγάρων.