Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Διαχείριση απορριμμάτων με συμπράξεις δήμων

Διαχείριση απορριμμάτων με συμπράξεις δήμων

0
kede-alexandroupoli

Πρόκειται για το μοντέλο που προκρίνει η ΚΕΔΕ – Παρουσίαση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη στο διήμερο συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη

Στόχος να μειωθεί το κόστος της αποκομιδής και της διαχείρισης ανά κάτοικο – Μεγάλο στοίχημα για τους δήμους

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκονται οι δήμοι της χώρας καθώς στα χέρια τους περνά η διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ που προωθεί η κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να υπάρχει ετοιμότητα και αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης που πλέον εφαρμόζονται με επιτυχία ώστε να υιοθετηθούν καλές πρακτικές προς τα μοντέλα διαχείρισης η ΚΕΔΕ διοργάνωσε διήμερο συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με θέμα: «Αστικά Στέρεα Απόβλητα Μοντέλα Διαχείρισης και ο ρόλος των ΟΤΑ».

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου με απουσία τελικώς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, Στην πρωτεύουσα του Έβρου έχουν φτάσει δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί απ” όλη τη χώρα, απευθυνόμενοι στην πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλη Λαμπάκη. Τις εργασίες του συνεδρίου και τις θεματικές παρακολούθησε και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος ενώ παρών ήταν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Παυλίδης. Στο πάνελ ήταν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Σάββας Χιονίδης και ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Καραμπίνης. Το παρόν έδωσε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα στερεά απόβλητα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του περιβάλλοντος και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προτείνουν μοντέλα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα.

«Συμπράξεις δήμων», το μοντέλο που προτείνει η ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ προκρίνει ως καταλληλότερο μοντέλο διαχείρισης τις συμπράξεις δήμων και όπως τόνισε ο κ. Πατούλης: «Θέλουμε συμπράξεις τέτοιες που θα κάνουν πράξη το όραμα για μείωση του 90% σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στην ταφή, στο 20-15%. Η χώρα μας, λοιπόν χρειάζεται συνεργασία νομοθετικής και κεντρικής εξουσίας, τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών και επιχειρήσεων για να προχωρήσουμε στην επιλογή και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης που δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη υπέρμετρα, θα ικανοποιούν τους περιβαλλοντικούς στόχους και εφόσον είναι αυτό εφικτό, θα διασφαλίζουν και κέρδη στους δήμους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των τοπικών τους κοινωνιών ή να τα επανεπενδύουν». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε επίσης ότι στόχος του συνεδρίου είναι: « να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για αυτό το καυτό θέμα που, όπως είπε, διαχρονικά δεν αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα που έπρεπε, κυρίως από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης και όχι να προωθήσουμε τεχνολογίες και λύσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ή να υποδείξουμε στους συναδέλφους μας αιρετούς ποιο είναι το καλό τους, να τους επιβάλλουμε την άποψή μας, αλλά να δώσουμε γνώσεις και να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτοί να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να δρομολογήσουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου και της κάθε περιοχής».

Προβληματισμός για το ετήσιο κόστος ανά κάτοικο – Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 70 ευρώ/κάτοικο/έτος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Σάββα Χιονίδη, το ανώτατο μέσο κόστος διαχείρισης, σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, της συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων δεν μπορεί να ξεπερνάει τα περίπου 70 ευρώ/κάτοικο/έτος, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν 0,5% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος ανά κάτοικο.

Σήμερα, όπως είπε, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εικόνα πόσο κοστίζει, απλώς, κάποιες ενδείξεις από την ανάλυση που έγινε, στα πλαίσια της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι στην Αττική το μέσο κόστος διαχείρισης είναι της τάξης των 180 ευρώ ανά τόνο, ή περίπου 90 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …