Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αποζημιώσεις και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τις ζωονόσους

Αποζημιώσεις και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τις ζωονόσους

0
bolaris-3

Ζητά ο Μάρκος Μπόλαρης από την Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν και όσων θα πληγούν από την Οζώδη Δερματίτιδα των βοοειδών, ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τους ευρωπαίους επιτρόπους Υγείας-Ασφάλειας Τροφίμων και Γεωργίας, Vytenis Andriukaitis και Phil Hogan, αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης.

Παράλληλα, προτείνει στους δύο συναρμόδιους επιτρόπους την εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “για την αποτελεσματικότερη προληπτική αντιμετώπιση των ζωονόσων σε συνεργασία με τις όμορες-εκτός Ε. Ε.-χώρες”.

Οι συνέπειες της επιζωοτίας, το πρώτο κρούσμα της οποίας, στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε στις 20 Αυγούστου 2015 σε εκτροφή του Δέλτα του Έβρου, είναι εξαιρετικά “βαριές” για τους κτηνοτρόφους και τις τοπικές κοινωνίες όπου “χτύπησε” η οζώδης δερματίτιδα.

Μέχρι το τέλος του 2015, στη χωρά μας υπήρχαν 111 εστίες, είχαν θανατωθεί 5.646 βοοειδή και είχαν εμβολιαστεί 150.000 ζώα.

Το οικονομικό κόστος για το δημόσιο ήταν 300.000 ευρώ για την προμήθεια εμβολίων, 4,6 εκ. ευρώ για τις διεργασίες των θανατώσεων και 3 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την καταβολή αποζημιώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι, αναγκάστηκαν να καλύψουν από τη τσέπη τους τις δαπάνες των εμβολιασμών, για τις οποίες περιμένουν να αποζημιωθούν.

Εκτενή αναφορά κάνει στην επιστολή του ο κ. Μπόλαρης στις “κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η εμφάνιση του νοσήματος, το οποίο, ειδικά στον Έβρο, έχει προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα, καθώς η τοπική οικονομία στηρίζεται στην κτηνοτροφία, τα προβλήματα της οποίας συμπαρέσυραν και τον γεωργικό τομέα”.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι “τίθεται το σημαντικότατο θέμα της αποκαταστατικής αξίας των αποζημιώσεων”, ενώ ζητά να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και για τα διαφυγόντα κέρδη τους, αφού δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τα παραγόμενα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, θέμα υπάρχει και με την αναγνώριση της πραγματικής αξίας του ζώου που θανατώνεται, η οποία είναι συνήθως μεγαλύτερη της τιμής αποζημίωσης.

Κλείνοντας την επιστολή του προς τους δύο ευρωπαίους επιτρόπους, επισημαίνει ότι την τελευταία 10ετία στην Ελλάδα έχουν εισέλθει πολλές φορές, από τα ανατολικά της σύνορα, διάφορα νοσήματα, με τον καταρροϊκό πυρετό να “εμφανίζεται” κάθε χρόνο σχεδόν και την ευλογιά να έχει επίσης αποδεκατίσει τις εκτροφές αμνοεριφίων. Παράλληλα, η πανώλη των χοίρων έχει επανειλημμένα εντοπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Αυτά οδηγούν στην ανάγκη εκπόνησης ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη των ζωονόσων”, υπογραμμίζει ο κ. Μπόλαρης σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα μπορεί και είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας τέτοια προσπάθειας”.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε κρίσιμη καμπή η ευλογιά αιγοπροβάτων στη Θράκη: 37.000 ζώα θανατώθηκαν

Νέα παράταση στις απαγορεύσεις – Σενάρια για εμβολιασμό των κοπαδιών Δραματικές διαστάσεις…