Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ ήρθε στην Ξάνθη για να μοιράσει χαμόγελα

‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ ήρθε στην Ξάνθη για να μοιράσει χαμόγελα

0
xamogelo-bazaar

Πίσω από το Ρολόι της Κεντρικής Πλατείας, το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι προσφέρει ευφάνταστες δημιουργίες και δώρα

Κ. Κασαπίδου: «Η Ξάνθη έχει ‘’αγκαλιάσει’’ το ‘’Χαμόγελο’’ και έχουμε πολλούς καλούς φίλους εδώ που βοηθούν»

Χρονιά ορόσημο αποτέλεσε το 1995 για μία οργάνωση που έμελε να προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία, ευαισθητοποιώντας κράτος και πολίτες για το σημαντικό ζήτημα της παιδικής προστασίας. Το 1995, ένα παιδί, ο μικρός Ανδρέας, πάλευε για τη ζωή του. Τελικά «έφυγε» από τον κόσμο, αφήνοντας πίσω του ένα όραμα, μια αγαθή σκέψη γραμμένη στο ημερολόγιό του. «Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» έγραφε, ώστε πολύ απλά τα υπόλοιπα παιδιά να έχουν μια καλύτερη μοίρα από τον ίδιο. Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος μπορεί να μην είναι κοντά μας εδώ και 20 χρόνια, ωστόσο τόσα είναι τα χρόνια λειτουργίας που ‘’έκλεισε’’ φέτος στις 9 Νοέμβρη το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η ευχή του μικρού Ανδρέα έγινε πράξη χάρη στην ανιδιοτέλεια μιας ομάδας εθελοντών αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών. Μετά από δυο δεκαετίες και 1.091.250 παιδιά και οικογένειες αργότερα, το Χαμόγελο διαγράφεται ακόμη στα πρόσωπα των παιδιών. Χάρη σε ανώνυμους εθελοντές, πλούσιους ή φτωχούς ανθρώπους, χάρη σε όσους πιστεύουν στις ίσες ευκαιρίες για ίσους ανθρώπους.

Από χθες στην Ξάνθη το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Το «Ε» συνάντησε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης την κα Κυριακή Κασαπίδου από την Θεσσαλονίκη μέσα στο γιορτινό περίπτερο του ‘’Χαμόγελου’’ και μιλήσαμε μαζί της για το έργο και την προσφορά του εθελοντικού οργανισμού, που έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία, αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. «Θα βρισκόμαστε από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου στην φιλόξενη Ξάνθη, που έχει αγκαλιάσει το ‘’Χαμόγελο’’ και έχουμε πολλούς καλούς φίλους εδώ που βοηθούν», δήλωσε η κα Κασαπίδου, κατά την διάρκεια ‘’στησίματος’’ του περιπτέρου. Και φέτος το ‘’Χαμόγελο’’ έφερε κοντά στους Ξανθιώτες ένα χριστουγεννιάτικο και πολύ γιορτινό μπαζάρ με ευφάνταστες δημιουργίες από το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι του ‘’Χαμόγελου’’, οι οποίοι με μεράκι και όρεξη κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ετοιμάζουν χειροτεχνίες προκειμένου να ενισχύσουν τον Σύλλογο με τον κόπο τους. Συλλεκτικά δώρα που προσφέρουν χαρά και χαμόγελα όχι μόνο στα παιδιά στα οποία χαρίζονται τα δώρα, αλλά και σε πολλά ακόμη που επωφελούνται από τα έσοδα.

Πανελλαδική αγκαλιά για όλα τα παιδιά το «Χαμόγελο»

Η παρουσία της κινητής μονάδας του «Χαμόγελου» έχει σκοπό να επικοινωνήσει με τον κόσμο για να γνωρίσει τις δράσεις του οργανισμού και να μάθουν όλοι ότι το «Χαμόγελο» είναι πανελλαδικό, είναι παντού, με την προληπτική ιατρική του με τις 3 μονάδες, οι οποίες οργώνουν όλη την Ελλάδα προκειμένου να κάνουν προληπτική ιατρική με οδοντιατρικό, οφθαλμολογικό και ΩΡΛ τμήμα σε παιδιά που έχουν ανάγκη και είναι ανασφάλιστα. Με ειδικά διαμορφωμένα ασθενοφόρα για την μεταφορά νεογνών και φυσικά με την τηλεφωνική γραμμή, το 1056, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο και δέχεται τηλεφωνήματα από όποιον ενήλικα ή παιδί χρειάζεται στήριξη.

Το «Χαμόγελο» εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά, Amber Alert Hellas, εθνικό κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά, δώδεκα σπίτια σε όλη την Ελλάδα, στήριξη παιδιών με προβλήματα διαβίωσης, στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας, υποστήριξη παιδιών στα νοσοκομεία, κινητές Ιατρικές Μονάδες, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη παιδιών είναι οι σημαντικότερες δράσεις του Χαμόγελου, οι άνθρωποι του οποίου παλεύουν εν μέσω κρίσης, γιατί όπως μας είπαν: «Οικονομική κρίση και Χαμόγελο του παιδιού σημαίνει λιγότερα έσοδα και πολύ περισσότερα αιτήματα φροντίδας για παιδιά που έχουν ανάγκη και για τις οικογένειές τους».

Οι εθελοντές είναι η καρδιά του «Χαμόγελου»

Με χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι βοηθούν με τον ενθουσιασμό και την παρουσία τους να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, το «Χαμόγελο» συνεχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Χιλιάδες τα παιδιά που στηρίζονται όλα αυτά τα χρόνια, με τεράστια αύξηση από την περασμένη χρονιά, αφού η οικονομική κρίση έχει αυξήσει και τις ανάγκες. Τα περιστατικά είναι περισσότερα, οι κλήσεις πολύ περισσότερες, και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της παρουσίας του «Χαμόγελου» σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται. Παράλληλα, ο οργανισμός βρίσκεται σε μια αρνητική φάση, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να στηρίξει τις δράσεις όπως τις στήριζε παλιότερα. Παρόλα αυτά, η κινητήρια δύναμη του «Χαμόγελου» είναι ο εθελοντισμός, που ανθεί αυτή την περίοδο.

Ο κόσμος συνεχίζει να στηρίζει από το υστέρημά του

Αν και το έργο των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο «Χαμόγελο» γίνεται πιο δύσκολο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος είναι κοντά στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Όπως σημείωσε η κα Κασαπίδου: «Υπάρχει κόσμος που ακόμη και με μισό και ένα ευρώ συνεχίζει να ακολουθεί κάθε βήμα του ‘’Χαμόγελου’’, να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της προσφοράς και να συμμετέχει. Έτσι συνεχίζει και επιβιώνει το ‘’Χαμόγελο’’, με πολλές δυσκολίες, αλλά ελπίζουμε, όσο ο κόσμος είναι κοντά μας». Μπορεί το ‘’Χαμόγελο’’ να μην έχει σπίτι στην Ξάνθη, αλλά είναι κοντά σε οποιονδήποτε το καλέσει κάθε στιγμή. Αυτό τονίζουν οι εθελοντές που βρίσκονται αυτές τις μέρες κοντά μας, υπενθυμίζοντας το τηλέφωνο του ‘’Χαμόγελου’’, το 1056, στο οποίο πρέπει όλοι να ξέρουν ότι μπορούν να βρουν στήριγμα και αποκούμπι την δύσκολη ώρα, σηκώνοντας οποιοδήποτε τηλέφωνο χωρίς χρέωση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…