Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Θετική εκκίνηση για την 3η Biennale Αρχιτεκτονικής στην Ξάνθη

Θετική εκκίνηση για την 3η Biennale Αρχιτεκτονικής στην Ξάνθη

0

Ενδιαφέρουσα ημερίδα με πλήθος ανακοινώσεων και έκθεση με 40 εργασίες αποκατάστασης σε Ξάνθη και Θάσο

Ν. Λιανός: «Ευκαιρία για ανάδειξη του τοπικού πολιτισμικού χαρακτήρα σε διεθνές επίπεδο»

Θετική εκκίνηση για την 3η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης BRAU3 (“Biennale del Restauro Architettonico & Urbano») στην Ξάνθη, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, με την έκθεση έργων αποκατάστασης στην ΑΜ-Θ, εστιάζοντας κυρίως στην Ξάνθη, αλλά και στην Θάσο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου και φιλοξενείται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και εκτίθενται πόστερ από 40 εργασίες αποκατάστασης και μελέτες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί, με ένα τμήμα να αφορά εργασίες φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές αρχιτεκτονικής αποκατάστασης σε μνημεία της περιοχής. Η έκθεση επικεντρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες: Θέµατα προστασίας ιστορικών κέντρων ιστορικών πόλεων και αρχιτεκτονικού τοπίου, αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων – συγκροτημάτων, στρατηγικές αναβίωσης εγκαταλελειμμένων κτηρίων σε αστικές και περιαστικές περιοχές, βιομηχανική κληρονομιά και επεµβάσεις – αποκατάσταση κτηρίων του μοντέρνου κινήµατος.

Ημερίδα ανάδειξης της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας της Ξάνθης

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, 4 Δεκεμβρίου, στην καπναποθήκη Π του Ιδρύματος, επιστήμονες του χώρου αναφέρθηκαν σε θέματα ανάδειξης και αποκατάστασης μνημείων, καταγραφής και προστασίας ιστορικών οικιστικών συνόλων, καθώς και σε ειδικά θέματα διαχείρισης πολιτισμικού περιβάλλοντος. Οι ομιλητές της ημερίδας αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στα θέματα: «Σύγχρονοι προβληματισμοί διαχείρισης του πολιτισμικού περιβάλλοντος στην πόλη της Ξάνθης», «Αποκατάσταση Αρχοντικού Χασιρτζόγλου στην Ξάνθη», «Ανέγερση Μονοκατοικίας επί της παρόδου Ταξιαρχών 64 στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης», «Προβιομηχανικά και βιομηχανικά κτήρια στην περιφέρεια ΑΜ-Θ», «Η χρήση της τρισδιάστατης ψηφιακής τεκμηρίωσης στην προστασία και ανάδειξη μνημείων και ιστορικών συνόλων», «Εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας στην καταγραφή και προστασία ιστορικών οικιστικών συνόλων στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης», «Ένταξη κατοικίας με εργαστήρι και μικρό εκθεσιακό χώρο στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης», «Αποκατάσταση αρχαίων μνημείων στον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων», «Επανάχρηση και ενίσχυση μνημείου-οικίας στη Χρύσα Ξάνθης», «Πολυχώρος τέχνης και σκέψης ‘’Μάνος Χατζιδάκις’’ στην Ξάνθη», «Αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου και αλλαγή χρήσης από κατοικία σε παιδικό μουσείο και ιστορικό αρχείο στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 46 στην Ξάνθη», «Αποκατάσταση λίθινης γεφύρωσης στο 4ο χλμ της ΕΟ 14 Ξάνθης-Δράμας», «Αποκατάσταση-επανάχρηση ιστορικού διατηρητέου κτηρίου σε Boutique Hotel», «Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος παλιών καπναποθηκών στην Ξάνθη και επανάχρησή τους ως ωδείο».

Από την Φλωρεντία και το Μπρίντεζι, σε Κοζάνη, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη

Το «Ε» βρέθηκε στην ημερίδα και συνομίλησε με τον εμπνευστή της, καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο ΔΠΘ, στον τομέα Αρχιτεκτovικoύ Σχεδιασμoύ και Κατασκευώv και εκπρόσωπο της Ελλάδας στην BRAU3, Νίκο Λιανό. Όπως δήλωσε ο κ. Λιανός: «Η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε λόγω του ότι το Εργαστήριο Μορφολογίας-Ρυθμολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού που, με έδρα την Φλωρεντία, διοργανώνει τις Biennale κάθε δύο χρόνια. Η διαφορά με τις άλλες Biennale, που γίνονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είναι ότι εδώ έχει παρθεί απόφαση η Biennale να ακολουθεί κάθε δύο χρόνια έναν άλλο άξονα. Στον άξονα αυτό θέλουμε να υπάρχουν άλλες πόλεις με διαφορετικό υλικό και άυλο πολιτισμικό περιβάλλον και να μπορούμε να ανταλλάσσουμε γνώσεις, ώστε να γίνεται μια σύγκριση εμπειριών, σε σχέση πάντα με το θέμα της προστασίας των μνημείων. Στο πλαίσιο αυτό η 3η Biennale ξεκίνησε τον Νοέμβριο στην Φλωρεντία, όπου ήμουν εκπρόσωπος του Εργαστηρίου, και στην συνέχεια, ύστερα από πρότασή μου, διοργανώθηκε στις τρεις πόλεις: Κοζάνη, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη». Είναι η δεύτερη μόλις φορά που φιλοξενείται στην Ελλάδα, με την Brau2 να γίνεται σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Ν. Λιανός: «Όλη αυτή η σύγκριση και η εμπειρία αναδεικνύεται σε ένα ‘’δοχείο’’ γνώσης»

Για την σημασία που έχει η διοργάνωση μιας τέτοιας ημερίδας στην Ξάνθη, ο κ. Λιανός είπε τα εξής: «Αναδεικνύεται με τον τρόπο αυτό ο τοπικός πολιτισμικός χαρακτήρας, μέσα από την σύγκριση, με τα πορίσματα και τις εμπειρίες να διοχετεύονται και σε διεθνές επίπεδο, μέσω της ανάρτησης στο site της CICOP, που «διακινεί» την Brau και βάσει αυτών θα υπάρχει μία πληροφόρηση για την Ξάνθη και το τι γίνεται στην Ξάνθη σε διεθνές επίπεδο. Προφανώς τα οφέλη είναι πολλαπλά, όχι μόνο για τους μηχανικούς, μέσω της ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με το επίπεδο αποκατάστασης μνημείων, αλλά και μία εξωστρέφεια προς το ευρύτερο κοινό, τουλάχιστον το ευρωπαϊκό. Όλη αυτή η σύγκριση και η εμπειρία που αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο αναδεικνύεται πραγματικά σε ένα ‘’δοχείο’’ γνώσης». Ο σκοπός και στόχος της Brau3 είναι η προστασία και αποκατάσταση υλικού και άυλου πολιτισμού, με τον άυλο να εννοούνται οι ιδέες και το ιδεολογικό υπόστρωμα, αλλά και η επιρροή τους στο κοινωνικό σύνολο. Όπως σημείωσε ο κ. Λιανός: «Θέλαμε να προβάλλουμε βίντεο και ταινίες που έχουν να κάνουν με τα καπνά και την ιστορία της πόλης, αλλά στο στενό πλαίσιο μιας ημερίδας δεν κατέστη δυνατόν στην παρούσα φάση και επικεντρωθήκαμε στην αστική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εσπερίδα για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης με παρουσίαση βιβλίου και εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Στις 29 Νοεμβρίου 2024, μια βραδιά αφιερωμένη στον πρώτο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης κα…