Με στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τους δήμους Μαντάν Βουλγαρίας και Μέριτς Τουρκίας
Εγκρίθηκε το νέο έμβλημα του δήμου παρά τις αρχικές διαφωνίες
Όπως δημοσίευσε πρώτο το «Ε» στο χθεσινό φύλλο, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μύκης κλήθηκε να αποφασίσει χθες μεταξύ άλλων για την έγκριση της διαδικασίας αδελφοποίησης μεταξύ του δήμου Μύκης και των δήμων Μέριτς της επαρχίας Αδριανούπολης στην Τουρκία και Μαντάν της επαρχίας Σμόλιαν στην Βουλγαρία. Και για τα δύο θέματα υπήρξε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνική Ενότητα», Ριτβάν Ντελή-Χουσεΐν να συγχαίρει τον Δήμαρχο Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στην επίσημη αλληλογραφία που θα υπάρξει μεταξύ του δήμου Μύκης και του δήμου Μέριτς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην πρόταση αναγράφεται ως δήμος Μέριτς της Αδριανούπολης, ενώ θα πρέπει να προτιμηθεί η επίσημη ονομασία Edirne, για να μην υπάρξουν παρόμοια προβλήματα με αυτά που εμφανίζονται σε έγγραφα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με την Κωνσταντινούπολη, η οποία επισήμως αναφέρεται ως Istanbul.
Ευκαιρία αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσα από τις συνεργασίες με τους δύο δήμους
Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Δήμαρχος Μύκης, μέσα από τις συνεργασίες αυτές αναμένεται να προκύψουν πολλαπλά οφέλη. Η αδελφοποίηση με τον δήμο Μαντάν εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, από το οποίο θα γίνει προσπάθεια να προβληθεί τουριστικά η περιοχή του Ωραίου, ενώ στο θέμα της πολιτικής προστασίας υπάρχει πρόθεση για κατάρτιση μιας κοινής μελέτης για τον απαιτούμενο εξοπλισμό σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και θεομηνιών (χιονοπτώσεις, σεισμοί, πλημμύρες) και την αγορά των αναγκαίων μηχανημάτων. Όπως ανέφερε στο Σώμα ο κ. Καπζά, κατατέθηκαν από τον δήμο Μύκης πέντε προτάσεις προς την βουλγαρική πλευρά, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι ανωτέρω δύο. Οι άλλες τρεις αφορούσαν την κατασκευή κυνοκομείου, για το οποίο δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τον δήμο της Βουλγαρίας, την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με τον γειτονικό δήμο να υλοποιεί ήδη παρόμοιο πρόγραμμα, και τον τομέα της υγείας. Στον δήμο του Μαντάν υπάρχει νοσοκομείο, οπότε δεν υπήρξε πρόθεση συνεργασίας σε αυτό το θέμα.
Εγκρίθηκε το νέο έμβλημα του δήμου Μύκης με κεντρικό θέμα τα πέτρινα γεφύρια
Από τον Αύγουστο ξεκίνησε μια προσπάθεια για την δημιουργία ενός εμβλήματος για τον δήμο Μύκης. Όπως ανέφερε ο κ. Καπζά, ήταν κάτι στο οποίο ο δήμος υστερούσε και ο ίδιος δεν βρήκε καμιά παρόμοια προσπάθεια να έχει γίνει από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Τον Σεπτέμβριο ζητήθηκαν δημόσια προτάσεις για το νέο λογότυπο, που θα κοσμεί την σημαία του δήμου, τα επιστολόχαρτα της επίσημης αλληλογραφίας, τις σημάνσεις που αφορούν τον δήμο, αλλά και κάποια πιθανά προϊόντα που θα παραχθούν στο μέλλον στην περιοχή, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Μύκης. Από τις οκτώ προτάσεις που κατατέθηκαν, η ενδεκαμελής Εκτελεστική Επιτροπή που συστάθηκε αξιολόγησε και κατέληξε στην πρόταση της κυρίας Εμινέ Τσιτάκ. Το κεντρικό θέμα αποτελείται από ένα πέτρινο γεφύρι, χαρακτηριστικό αρχιτεκτόνημα της ορεινής Ξάνθης, με τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου, Στέλιο Παπουτσόγλου, να αναφέρει ότι το 90% των πέτρινων γεφυριών της Ξάνθης εντοπίζεται στα όρια του δήμου Μύκης. Το επιλεγέν έμβλημα θα αποσταλεί εν συνεχεία στο υπουργείο Εσωτερικών και από εκεί θα λάβει την έγκριση από το Ειδικό Συμβούλιο Τοπονυμιών, ενώ σε ειδική τελετή θα τιμηθεί η δημιουργός της πρότασης που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.