Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι μήνες κυλούν, αλλά ο «Πολυχώρος Χατζιδάκι» παραμένει κλειστός

Οι μήνες κυλούν, αλλά ο «Πολυχώρος Χατζιδάκι» παραμένει κλειστός

0
xatzidaki-spiti

Χωρίς θέρμανση και αφυγραντήρες το κτήριο, παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αναστήλωσή του και την συντήρηση των τοιχογραφιών

Φόβοι και ανησυχίες του αρχιτέκτονα Άγγελου Κολώνια για ένα στολίδι που φαίνεται να έχει την ίδια τύχη με το Αρχοντικό Μουζαφέρ Μπέη

Στις 23 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. Με αφορμή την επέτειο, είχαν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης «Μάνος Χατζιδάκις». Τα εγκαίνια δεν πραγματοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν για άλλη ημερομηνία, που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Ο χρόνος κυλάει με άλλους ρυθμούς, συνήθως, στον δημόσιο τομέα και η καθυστέρηση, που προκύπτει πολλές φορές και από γραφειοκρατικά θέματα, είναι γνωστή. Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και δεν φέρεται με την ίδια υπομονή στα κτήρια. Τρανό παράδειγμα το κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη, το μεγαλόπρεπο αρχοντικό στην οδό Μάρκου Μπότσαρη, που έξι χρόνια τώρα περιμένει με τις πόρτες κλειστές. Αυτό που δεν περιμένει είναι η υγρασία, με τις φθορές που δημιουργήθηκαν να απαιτούν νέες εργασίες συντήρησης.

Άγγ. Κολώνιας: «Φοβάμαι να μην καταλήξει το κτήριο του Χατζιδάκι σαν αυτό του Μουζαφέρ Μπέη»

Τους φόβους και τις ανησυχίες του κατέθεσε στο «Ε» ο συνταξιοδοτηθείς πλέον αρχιτέκτονας μηχανικός της ΠΕ Ξάνθης, Άγγελος Κολώνιας, που μετέχει στις επιτροπές που αφορούν τον Πολυχώρο. Όπως μας είπε, νιώθει το έργο αυτό, συνολικά, σαν παιδί του, αφού ο ίδιος ξεκίνησε την σύνταξη της μελέτης πριν από δέκα χρόνια, όταν η τότε Νομαρχία Ξάνθης, επί Νομάρχη Γιώργου Παυλίδη, πρότεινε την ανάπλαση του εν λόγω αρχοντικού σε «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Είχε προχωρήσει τότε τις ενέργειες προετοιμασίας της μελέτης αναστήλωσης και αποκατάστασης του κτηρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαραίτητη μελέτη μέχρι το στάδιο έκδοσης των τευχών δημοπράτησης. Συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου 2005 υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης του έργου, ενώ στις 3 Αυγούστου 2007 εκδόθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών δήμου Ξάνθης η οικοδομική άδεια του έργου «Μελέτη αναστήλωσης – Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης Μάνος Χατζιδάκις». Τέλος, στις 22 Αυγούστου 2007 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη αποκάλυψης, συντήρησης και αποκατάστασης του ζωγραφικού διακόσμου του κτηρίου. Οι εργασίες προχώρησαν και πέρυσι παρουσιάστηκε η ολοκλήρωσή τους, με μόνη εκκρεμότητα την προμήθεια του εξοπλισμού και τον ορισμό φορέα για την διαχείριση του Πολυχώρου.

Άγγ. Κολώνιας: «Δαπανήθηκαν τόσα χρήματα και τώρα δεν δίνονται λεφτά ούτε για θέρμανση»

Από την περσινή παρουσίαση της ολοκλήρωσης των οικοδομικών και αναστηλωτικών εργασιών είχε καταγραφεί η δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Παυλίδη για την δημιουργία του φορέα διαχείρισης του Πολυχώρου. Ένα χρόνο μετά, παρότι έχει παραληφθεί και τοποθετηθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, παρότι έχει συσταθεί επιτροπή εγκαινίων, δεν έχει προχωρήσει ακόμη η σύσταση του φορέα που αποφασίστηκε, του Τοπικού Παραρτήματος, δηλαδή, της Αναπτυξιακής εταιρείας της ΠΑΜ-Θ «Εργανάπτυξη». Ο κ. Κολώνιας κάνει λόγο για ακατανόητη καθυστέρηση, παρότι γνωρίζει ότι έχουν προκύψει καθυστερήσεις και από τις παρεμβάσεις του υιού Χατζιδάκι, ο οποίος αρχικά απέκλεισε την επωνυμία «Οικία Χατζιδάκι» από την ονομασία του Πολυχώρου, ενώ εγείρει συνεχείς ενστάσεις και απαιτήσεις, απαιτώντας να έχει γνώση για οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται. «Θεωρώ μεγάλο λάθος της ΕΕ την επιχορήγηση ενός τέτοιου έργου περίπου 5,5 εκατ. ευρώ κατά 100%, αφού η επιχορήγηση καλύπτει ακόμη και το ΦΠΑ, χωρίς προϋποθέσεις και χρονικές δεσμεύσεις για την λειτουργία του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολώνιας.

Άγγ. Κολώνιας: «Μπορεί να μισθωθεί σε πρώτη φάση το αναψυκτήριο, ώστε να λειτουργήσει ο χώρος»

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κολώνιας, στο κτήριο έχει τοποθετηθεί σύγχρονο σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, λόγω της σπουδαιότητας των τοιχογραφιών και των πολλών ξύλινων κατασκευών (πατώματα, ταβάνια, κουφώματα). Μέσω του συστήματος λειτούργησαν για κάποιο διάστημα αφυγραντήρες, αφού υπάρχει πολύ υγρασία στο κτήριο. «Θεώρησαν ότι ήταν πολλά τα χρήματα που καταναλώνονταν σε ηλεκτρικό ρεύμα από τους αφυγραντήρες, αλλά δεν βάζουν και πετρέλαιο ώστε να λειτουργήσει η θέρμανση», τόνισε ο κ. Κολώνιας, για να προσθέσει: «Ενέκριναν πρόσφατα 500 ευρώ για πετρέλαιο, μόνο για την τελετή των εγκαινίων». Όπως μας είπε, οι υπάλληλοι της ΠΕ Ξάνθης ενημέρωσαν την Περιφέρεια πως χρειάζεται ένα μεγαλύτερο κονδύλι για να λειτουργήσει όπως πρέπει η θέρμανση στον χώρο. «Γι’ αυτό πιέζουμε να συσταθεί ο φορέας, να γίνει το καταστατικό, να υπογραφεί η σύμβαση με συγκεκριμένους όρους που θα διασφαλίζουν τον χώρο, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί τουλάχιστον το αναψυκτήριο», δήλωσε ο κ. Κολώνιας, που γίνεται αποδέκτης της απορίας συμπολιτών μας που ενδιαφέρονται να μισθώσουν τον χώρο. Μάλιστα, στην οικονομοτεχνική μελέτη που έχει συνταχθεί, προβλέπονται τα όσα χρειάζονται για την λειτουργία του Πολυχώρου, αφού έχει δημιουργηθεί ως ένας αυτοσυντηρούμενος φορέας, με συγκεκριμένη χρήση των χώρων του. Στο ισόγειο, μάλιστα, είναι όλα έτοιμα (βιβλιοθήκες, προθήκες, έπιπλα) για καταστήματα μουσικών ειδών.

Ας ευχηθούμε να υπάρξει εντατικοποίηση των ενεργειών που γίνονται και άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκομένων σε ΠΕ Ξάνθης και Περιφέρεια ΑΜ-Θ, για να μην θρηνούμε και πάλι πάνω από ένα στολίδι της Ξάνθης, που μένει με τις πόρτες κλειστές στο κοινό.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…