Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μάστιγα οι κορμοράνοι για τους ψαράδες της Βιστονίδας

Μάστιγα οι κορμοράνοι για τους ψαράδες της Βιστονίδας

0
kormoranoi vistonida

Συνελήφθη από το Δασαρχείο Ξάνθης ο φύλακας που έβαλε ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός γιατί οπλοφορούσε εντός της προστατευόμενης ζώνης

Μπαλάσης: «Δεν τα σκοτώνουμε τα φοβίζουμε…» – Κουτράκης: «Επί της ουσίας έχουν δίκιο οι ψαράδες…» – Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο διαχείρισης της άγριας πανίδας

Το έλλειμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας μας στην κατάρτιση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης της Άγριας Πανίδας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα και με τους κανόνες που τα διέπουν αναφορικά με την προστασία της αλλά και την προστασία των αλιευμάτων στις λιμνοθάλασσες και στην παράκτια αλιεία από την ανεξέλεγκτη θήρευσή τους – ιδιαίτερα κάποιων ειδών όπως οι κορμοράνοι – αναδεικνύεται από μια σύλληψη άνδρα με κυνηγετική καραμπίνα εφοδιασμένη με σκάγια μολύβδου από Δασοφύλακα του Δασαρχείου Ξάνθης εντός ορίων του μόνιμου Καταφύγιου Άγριας Ζωής «Λίμνη Βιστονίδας-Λάγους» , νωρίς το πρωί της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου. Να σημειώσουμε ο άνδρας όπως διαπιστώθηκε οπλοφορούσε παράνομα σε μια περιοχή που είναι φυσικό καταφύγιο άγριων θηραμάτων και απαγορεύονται αυστηρά όπλα και σκάγια εντός αυτής της περιοχής.

Ο άνδρας όπως είπε είναι φύλακας του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας.

Όπως αναφέρει ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιος μόλις τον εντόπισαν τον συνέλαβαν και προχώρησαν άμεσα στις νόμιμες ενέργειες. Μόλις βεβαιώθηκε η παράβαση και υποβλήθηκε μήνυση στον εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος ενώ του κατασχέθηκε το όπλο. Παράλληλα από το Δασαρχείο διενεργείται προανάκριση. Να σημειώσουμε ότι ο συλληφθείς είπε στους δασοφύλακες πως δεν είναι κυνηγός αλλά έχει τοποθετηθεί ως φύλακας από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Βιστονίδας. Να σημειώσουμε επίσης πως το Δασαρχείο έχει εντείνει τους ελέγχους του στην περιοχή εξαιτίας του νεκρού πελεκάνου που βρέθηκε εκεί την περασμένη εβδομάδα.

Μπαλάσης: «Δεν τα σκοτώνουμε, τα φοβίζουμε, προστατεύουμε το βιος μας από τους κορμοράνους…»

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού κ. Στέλιος Μπαλάσης που πρόσφατα έχει εκλεγεί και πρόεδρος όλων των συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται σε λιμνοθάλασσες παραδέχτηκε πως ο Συνεταιρισμός Βιστονίδας έχει βάλει φύλακα για να προστατεύει τα υπομεγέθη ψάρια που φυλάσσονται το χειμώνα στις εγκαταστάσεις από τους κορμοράνους που προκαλούν πολύ μεγάλη καταστροφή: « Το όπλο είναι για εκφοβισμό όπως παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε τα κανονάκια. Οι κορμοράνοι δεν είναι προστατευόμενο είδος και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Είναι πραγματική μάστιγα για τα ψάρια μας. Τρώνε ανεξέλεγκτα αυτά που φυλάμε για την Άνοιξη προκαλώντας μεγάλη καταστροφή. Δεν τους σκοτώνουμε, τους διώχνουμε …Προστατεύουμε το βιος μας αφού δεν υπάρχει ένα Σχέδιο από την Πολιτεία που να βρίσκει μια λύση. Ζούμε από τα ψάρια και αυτά τα πουλιά είναι η καταστροφή μας και η πολιτεία δεν μας προστατεύει», σημειώνει ο κ. Μπαλάσης.

Είναι προστατευόμενο είδος ο κορμοράνος

Διαφορετική άποψη έχει η Ορνιθολόγος κα Παναγιωτοπούλου αναφορικά με τον κορμοράνο επισημαίνοντας πως συγκαταλέγεται στα προστατευόμενα είδη και πως συνιστά παράνομη πράξη η οπλοφορία και οι πυροβολισμοί εντός προστατευόμενων υγροβιότοπων. Μάλιστα επεσήμανε πως έχουν βρεθεί νεκρά πουλιά και υπάρχει καταδικαστική απόφαση με 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή σε ιδιώτη που κρίθηκε ένοχος για ανάλογη ενέργεια στην περιοχή.

Κουτράκης: «Επί της ουσίας έχουν δίκιο οι ψαράδες…»

Το μέρος των ψαράδων του Αλιευτικού Συνεταιρισμού παίρνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Ε.Π. Δέλτα Νέστου Βιστονίδας – Ισμαρίδας κ. Μάνος Κουτράκης υποστηρίζοντας πως είναι μεν ο κορμοράνος προστατευόμενο είδος όμως έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός τους και προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές στα αλιεύματα των λιμνοθαλασσών και της παράκτιας αλιείας και εντούτοις στην χώρας μας δεν υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Συγκεκριμένα αναφέρει πως στην περιοχή μας υπάρχουν 5.000 κορμοράνοι που τρώνε καθημερινά 2.5 τόνους ψάρια σε αντίθεση για παράδειγμα με τους πελεκάνους που είναι 100 πουλιά και τρώνε 100 κιλά ψάρια την μέρα: «Εμείς στον Φορέα στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εκπονούμε μια μελέτη που θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές όμως χρειάζεται εθνικό σχέδιο και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Για παράδειγμα στη Γαλλία με νόμο θανατώνει 40.000 πουλιά κατ’ έτος, ενώ η Δανία περιορίζει τις γεννήσεις παρεμβαίνοντας στα αβγά τους (ραντίζουν τα αβγά με λάδι ). Παλαιότερα οι κορμοράνοι ήταν 60.000 ενώ τώρα ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το 1,5 εκ. Κάτι πριν να κάνουμε… Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ψαράδες έρμαιο των κορμοράνων», τονίζει ο κ. Κουρτάκης, Να σημειώσουμε ότι ο κορμοράνος μοιάζει πολύ με την λαγκόνα, ένα είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και πιθανότατα αυτό να αποτελεί μια τροχοπέδη στην πολιτεία στο να πάρει μέτρα αντιμετώπισης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…