Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καλύτερα μόνοι μας …λένε στον ΟΑΕΕ

Καλύτερα μόνοι μας …λένε στον ΟΑΕΕ

0
tsiakiroglou 3

 

Αντιδρά η ΓΣΕΒΕΕ στα σχέδια ενσωμάτωσης με το ΙΚΑ που προωθεί η κυβέρνηση. Ζητά την αυτοτέλειά του

Σ. Τσιακίρογλου: «Είναι στρεβλό το μοντέλο της ενσωμάτωσης… θα επιφέρει κατακόρυφη μείωση στις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων»

Την αυτοτέλεια του ασφαλιστικού τους Ταμείου του ΟΑΕΕ επιζητούν οι αυτοαπασχολούμενοι της ΓΣΕΒΕΕ αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου με βασικό κορμό το ΙΚΑ που θα ενσωματώσει όλα τα υπόλοιπα εναπομείναντα Ταμεία όπως ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ. Αυτό που βασικά τους απασχολεί είναι ότι η ενοποίηση αυτή θα επιφέρει μείωση των συντάξεών τους αλλά και τον κίνδυνο να κληρονομήσει το Ταμείο τους όλες τις παθογένειες του ΙΚΑ όσον αφορά στο ύψος αλλά και στην απόδοση των συντάξεων.

Η ΓΣΕΒΕΕ θέλει την αυτοτέλεια του ΟΑΕΕ

Όπως μας μεταφέρει ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ που συμμετείχε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Οργάνου, ο προβληματισμός είναι έντονος για το μέλλον του ΟΑΕΕ και των συντάξεων των ασφαλισμένων. Παρότι ο ΟΑΕΕ αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα και πλέον στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του αφού του κόπηκε η κρατική επιχορήγηση και δεδομένων των οικονομικών συνθηκών αυτές έχουν μειωθεί κατά πολύ ωστόσο στην ΓΣΕΒΕΕ είπαν «καλύτερα μόνοι» και όχι στην ενσωμάτωση με το ΙΚΑ φοβούμενοι ότι αυτό θα επιφέρει κατακόρυφη μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων οι οποίοι πλήρωναν μια ζωή υψηλές εισφορές και χωρίς άλλη συμμετοχή (όπως στο ΙΚΑ εργοδοτικές εισφορές) για να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις: «Δεν συμφέρει η ενσωμάτωσή μας με το ΙΚΑ από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα στο θέμα της αναπλήρωσης, δηλαδή του συσχετισμού εισφορά σύνταξης το ΙΚΑ έχει χαμηλότερη σε σχέση με το Ταμείο μας τον ΟΑΕΕ. Επίσης καθυστερεί 1 – 2 χρόνια η απόδοση των συντάξεων. Άλλο ένα μείον είναι ότι θα φτάσουμε να παίρνουμε μικρότερη σύνταξη από το προσωπικό που απασχολούμε γιατί εμείς δεν έχουμε εργοδοτικές εισφορές και ανάλογα με το τι εισφορά πληρώνουμε τόση σύνταξη παίρνουμε. Γι αυτούς τους βασικούς λόγους θέλουμε την αυτοτέλειά μας και θα αντιδράσουμε στα σχέδια της κυβέρνησης να μας ενσωματώσει στο ΙΚΑ. Θεωρούμε ότι είναι στρεβλό το μοντέλο της ενσωμάτωσης ,κάτι ανάλογο άλλωστε βιώσαμε με τον ΕΟΠΥΥ. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το κλάδο μας γι αυτό και η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και προτίθεται να αντιδράσει», αναφέρει ο κ. Τσιακίρογλου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …