Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Υποψήφια η Ξάνθη για την φιλοξενία του τελικού κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ

Υποψήφια η Ξάνθη για την φιλοξενία του τελικού κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ

0
amoirideio

Στις αρχές Ιανουαρίου θα επιλέξει η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης την πόλη που θα διοργανώσει τον τελικό

Θετικός ο Δήμος Ξάνθης για το «Φ. Αμοιρίδης» – δεν έχει δεχτεί όμως επίσημη πρόταση από την ΕΟΚ

Πιθανότητες για την ανάληψη του φετινού τελικού κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ έχει η Ξάνθη και το κλειστό γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης», όμως υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που θα πρέπει να συμφωνήσουν για να πραγματοποιηθεί αυτό.

Το που θα διεξαχθεί ο τελικός θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ομάδες που θα προκριθούν σε αυτόν, (Παναθηναϊκός – Άρης και Φάρος Κερατσινίου – ΠΑΟΚ τα ζευγάρια των ημιτελικών που θα διεξαχθούν τέλη Δεκεμβρίου), ενώ η οριστική απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) θα παρθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2016.

Ξάνθη, Ηράκλειο, Κοζάνη και Αθήνα οι τέσσερις υποψήφιες διοργανώτριες πόλεις

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όσα διαρρέουν από την Ομοσπονδία, τέσσερις πόλεις θέτουν βασική υποψηφιότητα για να φιλοξενήσουν τον φετινό τελικό και συγκεκριμένα η Ξάνθη, το Ηράκλειο, η Κοζάνη και η Αθήνα, που διαθέτουν κλειστά γυμναστήρια μεγάλης χωρητικότητας που μπορούν να υποδεχθούν περισσότερους από 4000 θεατές το καθένα.

Από τα γυμναστήρια που βρίσκονται στις τέσσερις παραπάνω πόλεις, το κλειστό του ΟΑΚΑ στην Αθήνα φαντάζει ως «αουτσάιντερ» για να φιλοξενήσει τον τελικό και συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, καθώς και πέρσι πραγματοποιήθηκε εκεί ο αγώνας (Παναθηναϊκός – Απόλλων Πατρών) και πολύ δύσκολα ένα χρόνο μετά θα αναλάβει τη διεξαγωγή του τελικού. Η μόνη περίπτωση που οι ιθύνοντες στραφούν στο ΟΑΚΑ θα είναι το να είναι το ζευγάρι του τελικού οι Παναθηναϊκός – Φάρος Κερατσινίου.

Από εκεί κι έπειτα οι υπόλοιπες τρεις πόλεις συγκεντρώνουν ίσες πιθανότητες όμως το που θα γίνει τελικά το μεγάλο παιχνίδι θα εξαρτηθεί από το ποιες θα είναι οι δύο «φιναλίστ» της διοργάνωσης.

Εάν προκριθούν στον φετινό τελικό ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ ή Φάρο, πιθανότερη ως έδρα του τελικού αυτόματα γίνεται το κλειστό Ηρακλείου «Δύο Αοράκια».

Στην περίπτωση που το ζευγάρι του τελικού είναι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός ή ΠΑΟΚ-Άρης, ή Άρης – Φάρος, τότε τα δύο υποψήφια γήπεδα που μπορεί να φιλοξενήσουν το παιχνίδι είναι το κλειστό της Ξάνθης «Φίλιππος Αμοιρίδης», ή το νέο κλειστό στην πόλη της Κοζάνης. Στην περίπτωση δε που επιλεγεί η Κοζάνη, το κλειστό γυμναστήριο της πόλης θα ανοίξει τις πόρτες του για πρώτη φορά με τα εγκαίνιά του να γίνονται με ένα παιχνίδι που θα κρίνει τον έναν από τους δύο τίτλους της φετινής αγωνιστικής περιόδου 2015-2016. Στα συν για το κλειστό της Κοζάνης, όπως σύμφωνα με πληροφορίες έχει μελετηθεί από τους ιθύνοντες της ΕΟΚ, το γεγονός ότι δεν συγκοινωνούν οι κερκίδες. Γεγονός που θα επιτρέψει… με μεγαλύτερη άνεση… την παρουσία φιλάθλων και των δύο φιναλίστ.

Από την άλλη το κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθης φιλοξένησε μόλις το περασμένο καλοκαίρι φιλοξένησε το διεθνές τουρνουά με την παρουσία τεσσάρων Εθνικών Ομάδων (Ελλάδα, Ρωσία, Βοσνία, Τσεχία) σημειώνοντας σε γενικές γραμμές επιτυχία στο οργανωτικό σκέλος, οπότε μπορεί – εάν επιλεγεί – να φιλοξενήσει και τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Θετικός για τον τελικό στην Ξάνθη ο Δήμος – δεν έχει δεχθεί επίσημη πρόταση

Γεγονός είναι ότι ο Δήμος Ξάνθης δεν έχει δεχθεί μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση από την ΕΟΚ ώστε να κληθεί να αποφασίσει για το εάν θα φιλοξενήσει τον τελικό του κυπέλλου που προορίζεται πιθανότατα για τον Φεβρουάριο του 2016, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» οι ιθύνοντες της δημοτικής αρχής είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι λόγοι που στην Ξάνθη είναι θετικοί για τη διοργάνωση του φετινού τελικού στο «Φ. Αμοιρίδης» είναι τρεις. Κυριότερος είναι η προβολή που θα έχει η πόλη φιλοξενώντας τον τελικό της διοργάνωσης, δεύτερος οι επιδιορθώσεις που θα γίνουν στο κλειστό και οι οποίες θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από τις οικονομικές απολαβές που θα προκύψουν και τρίτος τα όποια επιπλέον έσοδα θα προκύψουν και τα οποία θα προστεθούν στα ταμεία του Δήμου.

Να σημειώσουμε ότι για να διεξαχθεί ο τελικός στο «Φ. Αμοιρίδης» θα πρέπει να επιδιορθωθεί ο ένας φωτεινός πίνακας (που ήταν εκτός λειτουργίας στο διεθνές τουρνουά) και να αντικατασταθεί η μία μπασκέτα με τον μηχανισμό στήριξης, που επίσης παρουσίασαν προβλήματα στο διεθνές τουρνουά εθνικών ομάδων και τα οποία μάλιστα έγιναν αντιληπτά κατά τη διεξαγωγή των αγώνων.

Παράλληλα υπάρχουν επιπλέον επιδιορθώσεις που θα χρειαστούν, αλλά όλα αυτά θα επισκευαστούν εάν κι εφ’ όσον «κλειδώσει» η Ξάνθη ως η πόλη που θα διοργανώσει τον τελικό κυπέλλου. Το κόστος των επισκευών θα αγγίξει τις 50.000 Ευρώ και αναμένεται να καλυφθούν από τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα προκύψουν.

Τέλη Δεκεμβρίου θα αναδειχθεί το ζευγάρι του τελικού – αρχές Ιανουαρίου η απόφαση της ΕΟΚ για την έδρα του τελικού

Να τονίσουμε πάντως ότι για να γίνει γνωστό το ποια θα είναι η πόλη που θα διοργανώσει τον τελικό, θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τις ομάδες που θα προκριθούν σε αυτόν, οι οποίες θα προκύψουν στα τέλη Δεκεμβρίου από τους νοκ – άουτ αγώνες Παναθηναϊκός – Άρης (27/12) και Φάρος – ΠΑΟΚ (28/12), ενώ λίγες ημέρες μετά (αρχές Ιανουαρίου) η αρμόδια επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης θα πάρει την απόφαση και θα αρχίσουν οι σχετικές επαφές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινό στοιχείο των τριών υποψηφίων κλειστών γηπέδων της περιφέρειας είναι η χωρητικότητά τους που έχει μικρές αποκλίσεις. Τα “Δύο Αοράκια” του Ηρακλείου έχουν χωρητικότητα 5.222 θέσεων, το κλειστό “Φίλιππος Αμοιρίδης” της Ξάνθης 4.000 θέσεων και το κλειστό της Κοζάνης 5.000 θέσεων. Βέβαια πολύ μεγαλύτερο είναι το κλειστό ΟΑΚΑ που έχει χωρητικότητα 18.500 θέσεων, όμως όπως προαναφέρουμε, είναι πιθανό να μη μπει καν στο μπλοκάκι των ιθυνόντων το ΟΑΚΑ ως πιθανή έδρα διεξαγωγής του τελικού.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τελευταία ανάβαση της Τετάρτης για τον ΕΟΣ

Με την διαδρομή στην περιοχή του Εράνου από τα Κιμμέρια, τελείωσε κι αυτή η περίοδος για τ…