Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ετοιμάζονται αγωγές για το 12%

Ετοιμάζονται αγωγές για το 12%

0
eve-siskepsidec15

Έκτακτη σύσκεψη στο ΕΒΕ για ενημέρωση από νομικούς της πόλης – Μικρή η συμμετοχή των επιχειρηματιών

Τι είπαν οι νομικοί: Οι απόψεις διίστανται…10 – 12 χρόνια η εκκρεμοδικία – Ατομικές αγωγές προτείνουν οι δικηγόροι

Την περίπτωση να αντιδικήσουν με το κράτος και να διεκδικήσουν νομικά τις οφειλές απέναντί τους ή τον συμψηφισμό τους με τα χρέη τους καθώς και την μη παραγραφή τους, από την μη καταβολή, από το 2010 και μετά, της επιδότησης 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Θράκης, όπως προβλέπεται με νόμο του 1992, εξέτασαν επιχειρηματίες, νομικοί και οικονομολόγοι της πόλης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΒΕ Ξάνθης σε έκτακτη σύσκεψη με αυτό το θέμα. Παρά την σοβαρότητα του θέματος η ανταπόκριση ιδιαίτερα των επιχειρηματιών δεν ήταν ανάλογη, ωστόσο έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία οι παριστάμενοι νομικοί περιέγραψαν το πλάνο των νομικών ενεργειών που απαιτούνται και απάντησαν σε ερωτήματα των παριστάμενων επιχειρηματιών, βοηθώντας τους να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν πρέπει ή όχι να κινηθούν νομικά καταθέτοντας αγωγές.

Μωραΐτης: «Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας… και να διεκδικήσουμε νομικά τα λεφτά μας»

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ενημέρωση και τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις επί του θέματος που προέκυψαν μετά την συνάντηση των προέδρων των ΕΒΕ της Θράκης με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταθάκη. Είπε συγκεκριμένα ότι είναι δεδομένη η κατάργηση του νόμου με τροπολογία και ότι ο κ. Σταθάκης είπε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο του συμψηφισμού όπως και την μη παραγραφή με μεταβατική τροπολογία. Ωστόσο ο κ. Μωραΐτης τόνισε πως πρέπει οι επιχειρηματίες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και τους προέτρεψε να διεκδικήσουν νομικά αυτά που δικαιούνται με νόμο του κράτους και να σπεύσουν να καταθέσουν αγωγές προκειμένου να μην παραγραφούν οι οφειλές του 2010 γιατί ο χρόνος πιέζει και η κυβέρνηση δεν έδειξε την πρόθεση να καταθέσει σύντομα την τροπολογία.

Τι είπαν οι νομικοί: Οι απόψεις διίστανται…

Δύο νομικές απόψεις …συγκρούστηκαν κατά την συζήτηση. Της κυρίας Εξάρχου και του κ. Πασλάκη. Συγκεκριμένα η κυρία Εξάρχου υποστήριξε ότι πρέπει οπωσδήποτε οι δικαιούχοι επιχειρηματίες να καταθέσουν αγωγή και μάλιστα ατομικά και όχι μαζικά και σύντομα ώστε να μην παραγραφεί το δικαίωμά τους. Ωστόσο δεν απέκρυψε ότι η υπόθεση θα τελεσιδικήσει μετά από 10 χρόνια, εκτίμησε όμως ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες δικαίωσης. Μάλιστα ως επιχειρηματικό όπλο ανέφερε μια διοικητική πράξη της τωρινής κυβέρνησης που με έγγραφό της στις 18.8.2015 αναγνωρίζει εμμέσως την ΚΥΑ ζητώντας να γίνουν προσλήψεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις των δικαιούχων της επιδότησης. Επίσης ανέφερε πως αν εξακριβωθεί πως τα χρήματα έχουν εκταμιευτεί και ο ΟΑΕΔ τα έχει μεταφέρει σ’ άλλο κωδικό και τα έχει χρησιμοποιήσει τότε οι επιχειρηματίες έχουν νόμιμο δικαίωμα να στραφούν εναντίον του και είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν τις αγωγές. Όμως αυτό που πρέπει να περιμένουν είναι μόνο συμψηφισμός. Η κα Εξάρχου εξήγησε την μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθεί που συνίσταται αρχικά σε αίτηση προς τον ΟΑΕΔ ώστε να προκληθεί και να επιδοθεί εντός τριμήνου διοικητική απάντηση και στην συνέχεια η υπόθεση να εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια και όχι στα αστικά. Υποστήριξε επίσης πως είναι προτιμότερο η ατομική αγωγή και όχι η συνολική εξηγώντας πως αν κάποιος έχει κάποιο πρόβλημα για παράδειγμα ελλιπή στοιχεία, θα ζημιωθούν και οι υπόλοιποι. Σ’ ότι αφορά το θέμα του συμψηφισμού είπε πως υπάρχουν κάποιες διατάξεις 105 και 106 που προβλέπεται αυτό όμως επιφυλάχθηκε να το ερευνήσει περαιτέρω.

Ο κ. Πασλάκης δεν συμμερίστηκε την άποψη – προτροπή της κα Εξάρχου λέγοντας πως είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, πως από τον ΟΑΕΔ είναι βέβαιο ότι θα αντιδικήσει, πως η υπόθεση θα κρατήσει το λιγότερο 10 – 12 χρόνια και ότι στο τέλος δεν θα αποδοθούν γιατί το δημόσιο δεν έχει την δυνατότητα να κλείσει το θέμα εξωδικαστικά και ως εκ τούτου – σύμφωνα με την προσωπική του άποψη – θέμα συμψηφισμού δεν υφίσταται. Διατύπωσε την άποψη η αγωγή που θα κατατεθεί μέχρι της 30 /12 θα είναι πρόχειρη καθώς το χρονικό διάστηκα είναι πολύ μικρό για να γίνει μια αγωγή που θα τεθεί σε κρίση των δικαστών διοικητικών δικαστηρίων οι οποίοι είναι πιο τυπικοί και κοιτούν τι θα ωφελήσει το δημόσιο. Ωστόσο είπε πως αν παρόλα αυτά κάποιοι καταθέσουν αγωγές μπορεί να τους εξυπηρετήσει δίνοντας τους μια απόφαση που δικαιώνει κάποιους σε ανάλογη περίπτωση ώστε να στηριχθούν υπερασπιστικά σ’ αυτή. Ο πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Πατσατζής ρώτησε αν η δικαστική απόφαση θα έχει ισχύ στην Ε.Ε. και έλαβε την απάντηση πως σε κάθε περίπτωση το Ευρωπαϊκό δίκαιο κατισχύει. Να σημειώσουμε πως από παριστάμενους επιχειρηματίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για αγωγές. Όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης αν κατατεθούν πολλές αγωγές στα δικαστήρια αυτό θα είναι ένας μοχλός πίεσης για την κυβέρνηση να επιλύσει το θέμα με συμψηφισμό κι αυτό θα επιδιώξουν όλα τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ παρακινώντας τα μέλη τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…