‘’Ταφόπλακα’’ για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που βλέπουν την ‘’πόρτα εξόδου’’ για το… εξωτερικό
Τ. Καραδέδος: «Πέρα από την απώλεια θέσεων εργασίας, φτάνουν πλέον στους ασθενείς φάρμακα αμφίβολης ποιότητας»
Καταστροφική, τόσο για τον έλεγχο των δαπανών για το φάρμακο, όσο και για την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, χαρακτηρίζεται η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να ορίσει από την επόμενη χρονιά αυστηρό πλαφόν στα νοσοκομειακά σκευάσματα. Ένα μέτρο που προέκυψε μετά τις διαπραγματεύσεις με τους ‘’θεσμούς’’ και πλέον αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισ. ευρώ. Η μείωση των δαπανών στην Υγεία είναι σε πρώτο πλάνο στα 13 προαπαιτούμενα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το claw back στα νοσοκομεία για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ θα πρέπει να εκδοθεί και υπουργική απόφαση για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του claw back. Από τις εταιρείες αναφέρεται πως το μέτρο θα δημιουργήσει τεράστιες παρενέργειες στην αφορά φαρμάκου, δεδομένου πως η δαπάνη που προβλέπεται για το 2016 για τα νοσοκομειακά σκευάσματα είναι κατά 130 εκατ. ευρώ λιγότερη από αυτή που δόθηκε φέτος.
Καθιερώνεται πλέον το claw back για τις ενδονοσοκομειακές δαπάνες
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθιερώνεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για την φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, ορίζεται σε 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, σε 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και σε 530 εκατ. για το 2018, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισθέντα όρια θα επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες κάνουν ανοικτά λόγο για μη βιώσιμη χρηματοδότηση, που θα οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς, αφού σε βάθος τριετίας το ποσό που θα χαθεί από τη φαρμακευτική δαπάνη αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Αυτό που προτείνουν, κατ’ αναλογία της ρύθμισης για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, είναι να διατηρηθεί σταθερή για την επόμενη τριετία η δαπάνη για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Ζητούν ακόμη να παραμείνουν σταθερά τα δίκτυα διανομής των φαρμάκων αυτών, είτε μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων, είτε μέσω των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία. Η νοσοκομειακή δαπάνη αφορά στην θεραπεία ασθενών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, για την αντιμετώπιση των οποίων δέχονται μια σειρά υγειονομικών παρεμβάσεων.
Ελλιπής ο έλεγχος των δαπανών στα νοσοκομεία
Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης του Ελληνο-Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σχετικά με τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νοσοκομειακού claw back, τονίστηκε πως οι εταιρείες θα επιδιώξουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου για claw back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αυτό που φοβούνται είναι πως, επειδή τα νοσοκομεία λειτουργούν ως ανεξάρτητα ΝΠΔΔ, χωρίς ενιαίο λειτουργικό σύστημα, δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της δαπάνης, κυρίως εκείνης που πραγματικά καταναλώθηκε και όχι μόνο αυτής που παραγγέλθηκε. Συνεπώς, πολύ εύκολα το όριο της δαπάνης δύναται να ξεπερασθεί πριν ακόμη γίνει αντιληπτή η υπέρβαση.
Τ. Καραδέδος: «Σχέδια που καταστρώνονται σε γραφεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εκπρόσωποι του χώρου Υγείας»
Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Τάσο Καραδέδο, ο οποίος παραδέχθηκε πως επικρατεί μία ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που προωθούνται, με συνεχείς αλλαγές που δύσκολα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει. «Δεν υπάρχουν μελέτες και σαφή στοιχεία για το τι συμβαίνει και τι επιπτώσεις θα έχουν τα μέτρα αυτά σε βάθος χρόνου», ανέφερε ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Πέρα από την επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών, που φεύγουν στο εξωτερικό, η μείωση σε τέτοια επίπεδα στις τιμές των φαρμάκων θα έχει επιπτώσεις και στους ασφαλισμένους, αφού αναγκαστικά μειώνεται και η ποιότητα των φαρμάκων που φτάνουν στους ασθενείς». Πέρα από τα άμεσες οικονομικές συνέπειες στον χώρο της υγείας, ο κ. Καραδέδος σημείωσε ότι αυτές εκτείνονται και στους ασθενείς, που έχουν πλέον πιο δύσκολη πρόσβαση στην υγεία. Ανέφερε, βέβαια, ότι πάντοτε υπάρχει μία υστερική προσέγγιση μετά από κάθε επαφή με τους ‘’θεσμούς’’, με τις αποφάσεις όμως να μην λαμβάνουν υπόψη τις όποιες διαβουλεύσεις με τους κατεξοχήν φορείς του χώρου, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι η εκμηδένιση της αξίας των φαρμάκων με την επιβολή του claw back, οδηγεί σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με τις φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού (π.χ. Γερμανία), κάτι που φαίνεται να αποτελεί και τον στόχο των μέτρων αυτών.
Μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων η εκτέλεση συνταγών για τους κατόχους Βιβλιαρίου Οικονομικής Αδυναμίας
Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, η εκτέλεση των συνταγών για τους κατόχους Βιβλιαρίου Οικονομικής Αδυναμίας θα γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Συγκεκριμένα:
α) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, στα οποία υπηρετούν οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. και οι ιατροί θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ, που φιλοξενούνται σε χώρους των νοσοκομείων αυτών, που έχουν προβεί στη συνταγογράφηση,
β) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων αναφοράς, σύμφωνα με την αριθμ. Γ3α/οικ.3579/14-01-2015 (ΦΕΚ 93/τ.Β΄/20-01-2015), των κέντρων υγείας /μονάδων υγείας των ΠΕΔΥ, εφόσον η συνταγογράφηση έχει γίνει από ιατρούς των μονάδων αυτών και
γ) από τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, όταν η συνταγογράφηση έχει γίνει από ιατρούς θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ και προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, τα οποία δε λειτουργούν σε χώρους των δημοσίων νοσοκομείων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας.