Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε στάση αναμονής ακόμη το ΙΕΚ Ξάνθης

Σε στάση αναμονής ακόμη το ΙΕΚ Ξάνθης

0
iek spudastes

Μέσα Νοεμβρίου και ακόμη κλειστά τα δημόσια ΙΕΚ, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Στον ‘’αέρα’’ οι 100 περίπου σπουδαστές στην Ξάνθη και χιλιάδες σε όλη την χώρα

Κλειστά παραμένουν από την 1η Οκτωβρίου, όταν και θα έπρεπε να ξεκινήσει η λειτουργία τους, τα δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας. Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να προσληφθούν οι 7.000-8.000 εκπαιδευτές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία τους. Σύμφωνα με παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, που έχει πλέον την ευθύνη για τα δημόσια ΙΕΚ, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τα 30 εκατ. ευρώ που δεν εξασφαλίστηκαν εγκαίρως, ενώ σε κάποιες ειδικότητες εκπαιδευτών οφείλονται ακόμη τα δεδουλευμένα του προηγούμενου εξαμήνου.

Στήριξη στα δημόσια σχολεία, όχι όμως και στα δημόσια ΙΕΚ;

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ με επιστολή της ζητά την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην υποβάθμιση του θεσμού της κατάρτισης. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια ΙΕΚ να είναι ακόμα κλειστά. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει εκπαιδευτική βαθμίδα που το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου παραμένει ανενεργή; Μόνο τα ελληνικά ΙΕΚ, και έτσι οδηγούνται οι καταρτιζόμενοι στα αντίστοιχα ιδιωτικά», αναφέρουν στην επιστολή-κόλαφο προς το υπουργείο Παιδείας. Ο διευθυντής του ΙΕΚ Ξάνθης, Σάββας Μακρής, δήλωσε, από την πλευρά του, στο «Ε» ότι θεωρεί τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί υπερβολικό: «Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους εκπαιδευτές, με 103 να έχουν καταθέσει, και προχωρούμε στους αξιολογικούς πίνακες για την επιλογή και την υπογραφή των συμβάσεων».

Υποσχέσεις Φίλη για λειτουργία εντός του Νοεμβρίου

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται την καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ, επισημαίνοντας ότι η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός του Νοεμβρίου. Το υπουργείο, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους χιλιάδες σπουδαστές που βλέπουν τα δημόσια ΙΕΚ ως λύση για την απόκτηση δεξιοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, υπογραμμίζει ότι «Τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελούν τις κύριες δομές αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Για την τρέχουσα περίοδο και πριν την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, καταβλήθηκε ουσιαστική προσπάθεια από πλευράς του Υπουργείου σε συνεργασία με τους διευθυντές των Δ.Ι.Ε.Κ. για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών κατάρτισης των τοπικών κοινωνιών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υπήρξε ο εξορθολογισμός των προτάσεων νέων ειδικοτήτων».

Ερώτηση Φορτσάκη για την καταβολή των δεδουλευμένων

Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θ. Φορτσάκης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη ρωτά γιατί δεν έχουν καταβληθεί έως σήμερα τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο καθώς και πότε πρόκειται να καταβληθούν. Στην ερώτησή του ο κ. Φορτσάκης αναφέρει ότι είχε καταθέσει ερώτηση ήδη από τις 13 Αυγούστου 2015 με θέμα «Απλήρωτοι οι εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ», θέτοντας υπ’ όψιν του τέως Υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, το ζήτημα των απλήρωτων εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ. Ωστόσο, ο κ. Φορτσάκης επισημαίνει ότι «δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει χώρα καμία σχετική ενέργεια, με αποτέλεσμα περίπου 8.000 εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ να παραμένουν απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που παρείχαν κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του εαρινού εξαμήνου Φεβρουαρίου 2015-Ιουνίου 2015».

Από τον Οκτώβριο λειτουργεί το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, ακόμη κλειστό το ΔΙΕΚ Ξάνθης

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ, στην επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, πιέζει το υπουργείο για την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για το επόμενο εξάμηνο, τονίζοντας ότι δεν διευκρινίζεται πώς και πότε θα καλυφθούν οι χαμένες μέχρι και σήμερα έξι τουλάχιστον εβδομάδες κατάρτισης, καλώντας, επίσης, το υπουργείο να απαντήσει γιατί ιδρύει και λειτουργεί τμήματα και ειδικότητες χωρίς να υπάρχουν κανονισμοί κατάρτισης, προγράμματα σπουδών, επαγγελματικά περιγράμματα. Ο κ. Μακρής, του ΙΕΚ Ξάνθης, μας ανέφερε ότι αναμένεται να λειτουργήσουν 5 τμήματα, με τις φετινές εγγραφές, που ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες, να ανέρχονται σε 57. Η ολοκλήρωση των σπουδών πραγματοποιείται εντός 5 εξαμήνων, με τον συνολικό αριθμό των σπουδαστών να κυμαίνεται στους 100. Όλοι οι εκπαιδευτές είναι ωρομίσθιοι και το φαινόμενο της καθυστέρησης ή της έλλειψης εκπαιδευτών δεν έχει παρουσιαστεί ξανά. Ο κ. Μακρής, αναφορικά με το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων του προηγούμενου εξαμήνου, δήλωσε ότι δεν έχουν πληρωθεί οι εκπαιδευτές μίας, ουσιαστικά, κατηγορίας, όσων χρησιμοποιούν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Από την άλλη, το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, λειτουργεί κανονικά από τον Οκτώβριο, με την διευθύντρια, κα Δημούδη, να δηλώνει ότι λειτουργούν 8 τμήματα, 7 απογευματινά και ένα πρωινό, με 189 σπουδαστές.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …