Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Θερίζει» η Οζώδης δερματίτιδα στα παρανέστια χωριά του Τοπείρου

«Θερίζει» η Οζώδης δερματίτιδα στα παρανέστια χωριά του Τοπείρου

0
agelades-empros

332 ζώα – «θύματα» σε 1 μήνα – Οι κτηνίατροι αισιοδοξούν ότι θα σταματήσει η δράση της μετά την πάροδο 21 ημερών από τον εμβολιασμό

Η αποζημίωση δεν είναι επαρκής για να ξαναστηθεί η μονάδα, λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η Οζώδης Δερματίτιδα στον νομό μας . Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης 334 ζώα θανατώθηκαν από τις 26 Οκτωβρίου οπότε εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε μονάδα εκτροφής στην Κεσσάνη μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

334 ζώα με Οζώδη Δερματίτιδα θανατώθηκαν σ’ ένα μήνα στο νομό μας

Και μπορεί το πρώτο κρούσμα να εμφανίστηκε στην Κεσσάνη του δήμου Αβδήρων όμως κατόπιν η Οζώδης Δερματίτιδα μετοίκισε στο δήμο Τοπείρου δείχνοντας προτίμηση στα παρανέστια χωριά Π. Εράσμιο, Κεντητή, Ηλιόπετρα ,Ζηλωτή, Ορφανό, Κύρνο, Δασοχώρι. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους κτηνίατρους στο συμπέρασμα πως ο ιός μεταδίδεται με τα έντομα ωστόσο αισιοδοξούν ότι η επέλασή της θα σταματήσει όσο προχωρά ο χειμώνας και εξαφανίζονται τα έντομα αλλά κι όταν περάσει η περίοδος των 21 ημερών που χρειάζεται για να κάνει χρήση το εμβόλιο καθότι όλα τα ζώα έχουν εμβολιαστεί. Ήδη στην Κεσσάνη έχει γίνει άρση της απαγορευτικής ζώνης και έχει περάσει στο στάδιο της επιτήρησης αφού έχει παρέλθει η περίοδος 28 ημερών χωρίς νέο κρούσμα και χωρίς εξάπλωση της νόσου.

Η αποζημίωση δεν είναι επαρκής

Να σημειώσουμε ότι όσοι έχασαν τα ζώα τους αποζημιώνονται όμως όπως αναφέρει ο πρόεδρο των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Λουκαμικιάς η αποζημίωση δεν είναι επαρκής και δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος να αναπληρώσει την μονάδα του. Συγκεκριμένα είναι500 ευρώ ανά ζώο ενώ μια αγελάδα στα 5 χρόνια παράγει 50 τόνους γάλα και αποδίδει στον κτηνοτρόφο 20.000 ευρώ ενώ έχει και μια εμπορική τιμή στα 2.500 ευρώ. Ο κ. Λουκμακιάς επίσης συμπληρώνει πως όλες αυτές είναι μικρές οικογενειακές μονάδες των 30 – 50 ζώων και οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλη καταστροφή και δεν μπορούν με την αποζημίωση να ξαναδημιουργήσουν τις μονάδες τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…