Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Μήλον της έριδος’’ ο φράχτης του Έβρου

‘’Μήλον της έριδος’’ ο φράχτης του Έβρου

0
fraxtis evros

Κινητοποιήσεις για την κατάργηση του φράχτη – Επιχειρήματα τόσο για την διατήρησή του, όσο και για το ‘’γκρέμισμα’’

Φόβοι για έλλειψη ελέγχου από τους μεν, αποφυγή πνιγμών και δουλεμπόρων με άνοιγμα της χερσαίας οδού αντιτείνουν οι ‘’πολέμιοι’’ του φράχτη

Η δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τον αν πρέπει να πέσει ο φραγμός στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο έχει πάρει φωτιά, την ώρα που καθημερινά πνίγονται άνθρωποι, προσπαθώντας να περάσουν από την γείτονα στη χώρα μας, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τη Συρία. Μέσα στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβανόταν και η κατάργηση του φράχτη στον Έβρο. Το θέμα έχει δημιουργήσει νέο εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ που πιέζει την κυβέρνηση, αφού η κατάργηση του φράχτη είχε γίνει από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σύμβολο της ακροδεξιάς πολιτικής Σαμαρά απέναντι στο προσφυγικό θέμα. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ξεκαθαρίζουν μεν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει ο φράχτης, παρά μόνο στο πλαίσιο μια συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής, αφού υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δυσχεραίνουν μια τέτοια λύση. Εκ μέρους της κυβέρνησης, Γεροβασίλη, Μουζάλας και Τόσκας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κίνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα υπέρ και τα κατά του φράχτη στον Έβρο

Πολλοί εκτιμούν πως η κατάργηση του φράχτη στον Έβρο θα εξωθούσε περισσότερους Σύρους να έρθουν από χερσαία οδό στα εδάφη της Ελλάδας, αποφεύγοντας τους δουλεμπόρους και τις βάρκες του θανάτου, με τα τραγικά περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά στο Αιγαίο. Άλλοι ισχυρίζονται πως μια κατεδάφιση του φραγμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με πολλούς μετανάστες να συνωστίζονται στην περιοχή για να έρθουν στην Ευρώπη μέσω Θράκης. Επιχείρημα που πολλοί θεωρούν ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ανθρώπινες ζωές, εκφράζει ωστόσο έναν ρεαλιστικό προβληματισμό, που χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής μέριμνας. Το ζήτημα σε άλλο επίπεδο έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δήλωσε: «Είναι λάθος να ξεχνάμε ότι το πέρασμα του Έβρου δεν είναι αναίμακτο. Ότι και πριν τον φράχτη είχαμε πολλούς νεκρούς στον Έβρο. Το ζήτημα δεν είναι να έχουμε νεκρούς στον Έβρο κι όχι στο Αιγαίο».

Γ. Χατζηθεοδώρου: «Είναι δεδομένη η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του φράχτη στον Έβρο»

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που πρώτη αντέδρασε στο θέμα του φράχτη στον Έβρο, ζητώντας να ξηλωθεί άμεσα και καλώντας την Κυβέρνηση «να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών και να προχωρήσει στην δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρόσφυγες στον Έβρο και σε άλλα σημεία». Και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στις δηλώσεις της κυβέρνησης για συνέχιση ύπαρξης του φραγμού, πραγματοποιώντας πορεία και εντείνοντας τις εσωκομματικές τριβές πάνω στο θέμα. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Η άποψη του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης για το θέμα του φράχτη στον Έβρο είναι συγκεκριμένη. Ήμασταν και είμαστε υπέρ της κατάργησής του. Το πρόβλημα που προέκυψε είναι λόγω των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με την FRONTEX, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια άμεσα. Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθούν hot spots με ελεγχόμενα σύνορα. Επειδή επισκέπτομαι την Καβάλα, όπου καταφθάνουν κάθε εβδομάδα πρόσφυγες από την Συρία, σας δηλώνω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να κατευθυνθούν στην βόρεια Ευρώπη». Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηθεοδώρου εξέφρασε την ανησυχία του για την δημιουργία παρόμοιων φραγμών σε Ιταλία και Βουλγαρία, τονίζοντας ότι το θέμα χρήζει αντιμετώπισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Γ. Παυλίδης: «Η Ελλάδα έχει επίσημα σημεία διέλευσης προσώπων στα σύνορά της με την Τουρκία»

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, παραμένει σταθερός στην θέση που επανειλημμένα έχει εκφράσει αντίθετα στο ‘’γκρέμισμα’’ του φράχτη στον Έβρο. Χωρίς να παραβλέπει την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος και τον άδικο χαμό ανθρώπινων ζωών, ο κ. Παυλίδης τονίζει ότι για την τραγική αυτή εικόνα δεν ευθύνεται ο φράχτης. «Εάν η Ευρώπη θέλει, μπορεί να ανοίξει συμφωνημένο ελεγχόμενο διάδρομο, με συγκεκριμένο προορισμό. Αντί για κατεδαφίσεις, υπάρχουν σημεία διέλευσης» δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Λάβετε υπόψη σας ότι μία χώρα με επίσημες εισόδους είναι υποκριτικό και ακατανόητο να μην τις χρησιμοποιεί και να καταφεύγει σε «γκρέμισμα» του φράκτη. Οι Γερμανοί αποφάσισαν «διαλογή» επί των συνόρων. Τους λοιπούς θα τους επαναπροωθούν πίσω σε μας. Εάν επιτραπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος, τότε σε 15 μέρες θα εισέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες, η δε κατάσταση θα καταστεί χαοτική και ανεξέλεγκτη. Θα διασυρθούμε και από ανθρωπιστικής πλευράς παγκοσμίως, λόγω αδυναμίας της χώρας μας».

Κινητοποιήσεις από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης για την κατάργηση του φράχτη

Η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Φασισμό και την Φασιστική Απειλή) έχει πρωτοστατήσει στην πόλη μας στην κατάργηση του φράχτη. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Παντελής Αποστολίδης, μέλος του ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης: «Στην Τουρκία το Σεπτέμβρη εκατοντάδες πρόσφυγες βάδισαν απ’ τη Σμύρνη για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, να ανοίξουν τα σύνορα, κι όχι να πνίγονται στα σαπιοκάραβα των διακινητών, κυνηγημένοι απ’ τη FRONTEX. Αυτό το αίτημα είναι έτοιμος να το αγκαλιάσει τώρα ο κόσμος που προσφέρει στους πρόσφυγες ό,τι μπορεί μέσα από ένα πλήθος πρωτοβουλίες. Αυτός ο κόσμος καταλαβαίνει την υποκρισία της κυβέρνησης που υπερασπίζεται τον φράχτη του Έβρου με κάθε είδους γελοίες δικαιολογίες. Χρειαζόμαστε όλον αυτό τον κόσμο να κάνει υπόθεση δική του την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ, με την εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 18:00, που κορυφώνεται με την Πανελλαδική Κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη και τους Κήπους του Έβρου, για να απλώσουμε παντού το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, να πέσει ο φράχτης, να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσουμε τους πνιγμούς στο Αιγαίο».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…