Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εκδήλωση για την επέτειο του ΟΧΙ από το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης

Εκδήλωση για την επέτειο του ΟΧΙ από το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης

0
ekklisiastiko-28i

Οπτικοποίηση και πολύπλευρη παρουσίαση των πτυχών του αγώνα του 1940

Το απόγευμα της Τρίτης, 27η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης επετειακό αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου του 1940 από το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, παρουσία θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, οι ιεροσπουδαστές τίμησαν, όπως κάθε χρόνο, την 75η επέτειο του ΟΧΙ με ποιήματα, ύμνους και τραγούδια. Η Εκκλησιαστική Σχολή μάς συνήθιζε σε άρτιες τεχνικά, ολιστικές προσπάθειες, που συνδύαζαν το οπτικοαουστικό ψηφιακό θέαμα με την ζωντανή παράσταση, την απαγγελία και την χορωδιακή απόδοση ύμνων. Φέτος, μαζί μ’ όλα αυτά, μας επιφύλαξε και κάτι διαφορετικό.

Σπάνιο οπτικό υλικό με αναφορά στις τοπικές μάχες

Ένας κεντρικός ομιλητής ανέλαβε τον ρόλο του παρουσιαστή των ιστορικών και συνταρακτικών στιγμών του ένοπλου αγώνα στις κορυφές της Πίνδου, και όχι μόνον εκεί. Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό της εποχής παρουσιάστηκε με τη μορφή αποσπασμάτων, μαζί με φωτογραφίες από τα πεδία των μαχών, καθώς και επεξηγηματικούς στρατιωτικούς χάρτες. Ακολουθήθηκε πιστά η παρουσίαση της χρονολογικής σειράς των σημαντικότερων γεγονότων και έγινε αναλυτική αναφορά στα πολεμικά συμβάντα και πέραν του κοινώς γνωστού πολεμικού μετώπου της γραμμής των ελληνοαλβανικών συνόρων και της Βόρειας Ηπείρου.

Αυτήν τη φορά είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και για εξίσου ηρωικές μάχες με τους εισβολείς Γερμανούς στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, κοντά στον τόπο μας, στην γειτονική Δράμα. Η παρουσίαση των επικών μαχών των προγόνων μας ολοκληρώθηκε με τη μάχη της Κρήτης, με έμφαση στο πώς οι απλοί αλλά «πολεμικότατοι» κάτοικοί της ‘’καλωσόρισαν’’ τους εισβολείς με ό,τι όπλο βρήκαν διαθέσιμο.

Αναβίωσαν οι αγωνιστές μέσα από τους Συλλόγους των απογόνων τους

Όλη αυτή η ιστορικού χαρακτήρα παρουσίαση είχε διπλό σκοπό. Αφενός να μνημονεύσει στη νέα γενιά, όπως είθισται, την ανδραγαθία των προγόνων και να τιμήσει την αυτοθυσία τους για την πατρίδα και, αφετέρου, να συγκινήσει αγγίζοντας λεπτότατες χορδές. Και αυτό το πέτυχε, με την πολύ εύστοχη ιδέα οι πεσόντες των μαχών, που παρουσιάστηκαν, να τιμηθούν από σύγχρονους απογόνους τους. Έτσι, για τους Ποντίους του λόχου των ‘’Λύκων του Πόντου’’ που έπεσαν στη μάχη της Κλεισούρας, χόρεψαν τον πυρρίχιο προς τιμήν τους νέοι του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης. Στους Κρητικούς που αντιστάθηκαν στον κατακτητή και έχασαν τη ζωή τους αφιέρωσαν το λεβέντικο χορό τους οι Κρήτες φοιτητές Ξάνθης. Τέλος, οι χορευτές του συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, εκπροσωπώντας τον ηρωικό τόπο τους, θέατρο των συγκλονιστικών πολεμικών γεγονότων του χειμώνα 1940-41, με δωρική μεγαλοπρέπεια απέδωσαν την περηφάνια της ηπειρώτικης ψυχής. Το κοινό ενθουσίασε ιδιαίτερα η προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών που με ήθος και σοβαρότητα άγγιξαν το βαθύτερο νόημα του επετειακού αφιερώματος και αφομοιώνοντάς το επιδόθηκαν στη συνέχεια στη μεταλαμπάδευσή του στους παρισταμένους θεατές.

Σύμπραξη των καθηγητών για ένα άρτιο ιστορικά και αισθητικά αποτέλεσμα

Η εορτή έκλεισε με έναν σύντομο λόγο του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος, ο οποίος, αφού συνέδεσε την κρισιμότητα της εποχής εκείνης με την σημερινή εποχή, απηύθυνε την παραίνεση προς τη νέα γενιά να φανεί αντάξια των προγονών εκείνων, αν οι συνθήκες απαιτήσουν ξανά αγώνες και θυσίες. Εμπνευστής της εκδήλωσης, κεντρικός ομιλητής και παρουσιαστής της ήταν ο κ. Αργύριος Διαμαντής, καθηγητής Φυσικής του Εκκλησιαστικού Σχολείου, ο οποίος κατάφερε να μεταδώσει στους παρευρισκομένους την συγκίνησή του. Η οργάνωση, η επιλογή και η προετοιμασία της παρουσίασης του έργου των μαθητών ήταν ευθύνη του φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Καβανόζη. Τη μουσική επένδυση της παράστασης με τα τραγούδια, τη χορωδιακή απόδοση των ύμνων και γενικά την σύζευξη θεάματος και ακροάματος είχε υπό την ευθύνη του ο κ. Ιωάννης Κατσούλης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής. Τέλος, τα οπτικοακουστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και δημιούργησαν το συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα, είχε υπό την εποπτεία του ο καθηγητής της Πληροφορικής του Σχολείου κ. Αθανάσιος Καραθανάσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…