Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θεολόγοι και ιεροδιδάσκαλοι μαζί στα θρανία

Θεολόγοι και ιεροδιδάσκαλοι μαζί στα θρανία

0
thriskeutika

Την ανάγκη γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα σε διδάσκοντες την ορθοδοξία και το ισλάμ ανέδειξε το πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης Θεολόγων και Ιεροδιδασκάλων της Θράκης

66 θεολόγοι και 84 ιεροδιδάσκαλοι με 21 επιμορφωτές από το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ και το Δ.Π.Θ συμμετείχαν στο πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Καβάλα, το διεθνές συνέδριο με θέμα «Διαπολιτισμική θρησκευτική εκπαίδευση και ισλαμικές σπουδές: προκλήσεις και προοπτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη», στην διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και οι στόχοι του Προγράμματος Δια Βίου Εκπαίδευσης Θεολόγων και Ιεροδιδασκάλων της Θράκης σε θέματα Θρησκευτικών, Θρησκευτικής Ετερότητας και Διαπολιτισμικής Θρησκευτικής Αγωγής, με αφορμή την ολοκλήρωση των σεμιναρίων και των επιμορφώσεων σε χριστιανούς θεολόγους και μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Θράκης τους δώδεκα τελευταίους μήνες.

Φορέας υποδοχής του συνεδρίου είναι το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμεντ Άλι (ΜΟΗΑ Research Center), ενώ το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική αιγίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με δικαιούχο την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. και με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2014 και διήρκησε ένα έτος. Στην όλη διαδικασία μετείχαν συνολικά 150 άτομα τόσο θεολόγοι όσο και ιεροδιδάσκαλοι. Παραλλήλως απευθυνόταν σε ιμάμηδες στα τζαμιά της περιοχής αλλά και σε δασκάλους, αποφοίτους της πρώην ΕΠΑΘ, (Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης) οι οποίοι διδάσκουν εδώ και μια διετία για πρώτη φορά το Ισλάμ στα δημόσια σχολεία.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα σε 11 μήνες με 460 ώρες συνολικών επιμορφώσεων σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο και Σουφλί και συμμετείχαν 66 θεολόγοι και 84 ιεροδιδάσκαλοι με 21 επιμορφωτές από το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ και το Δ.Π.Θ. καθώς και διδάκτορες της μουσουλμανικής θεολογίας.

Η τελευταία δράση του προγράμματος συνολικής διάρκειας 70 ωρών που είχε εξαρχής σχεδιαστεί ως ο κατεξοχήν στόχος του προγράμματος, αφορούσε στην από κοινού επιμόρφωση ιεροδιδασκάλων και θεολόγων και πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Σουφλί. Η ενότητα έφερε σε επικοινωνία χριστιανούς και μουσουλμάνους, αγκαλιάστηκε από τους επιμορφούμενους, βόηθησε στην αλληλοκατανόηση και στην αμοιβαία υποστήριξή τους στο σχολικό περιβάλλον, προτάσσοντας την θρησκεία ως παράγοντα πολιτιστικό, καταλλαγής και εποικοδομητικής επικοινωνίας. Με αυτή την αφορμή χριστιανοί και μουσουλμάνοι που ζουν για αιώνες μαζί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας για τη θρησκεία του άλλου, χωρίς στερεότυπα και στρεβλώσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…