Ουσιαστικά και οι Αμερικανοί προέτρεψαν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτό που του φωνάζει και το υπόλοιπο σύμπαν: Μεταρρυθμίσεις!
Τέσσερις υποψήφιοι
Έκλεισε ο φάκελος «υποψήφιοι για την αρχηγία της Ν.Δ.». Και έκλεισε με τέσσερις υποψήφιους, τους γνωστούς Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Κανονικό κουαρτέτο ανδρών.
Η ευκαιρία για γυναίκα αρχηγό πριν χρόνια με την Ντόρα πάει χάθηκε και από τότε καμία φιλοδοξία. Η Κεφαλογιάννη που στην αρχή κάπως ενδιαφέρθηκε τελικά έμεινε πίσω.
Μάλλον θ’ αργήσουμε να δούμε γυναίκα πρωθυπουργό σ’αυτήν τη χώρα, όπως και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ότι έχουμε τη Γεννηματά επικεφαλής στο ΠΑΣΟΚ, είναι κι αυτό κάτι μεν, αλλά λίγο.
Γ.Δ.
Αλλαγές στον Καλλικράτη
Νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Η δήλωση ανήκει στον υπουργό εσωτερικών Π. Κουρουμπλή ο οποίος μάλιστα συμπλήρωσε πως θα συσταθεί ειδική επιτροπή για τον λόγο αυτόν.
Άρα, εσείς τώρα που καταλαβαίνετε και ερμηνεύετε τα ελληνικά τεκταινόμενα και δη των υπουργείων, έχετε αντιληφθεί πως πάμε για αλλαγές στον Καλλικράτη.
Προς ποια κατεύθυνση και στόχο, θα το μάθουμε σύντομα. Πάντως μια αναταραχή θα την έχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό είναι σίγουρο.
Γ.Δ.
Στήριξη από στήριξη
Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά την περιοδεία του στις ΗΠΑ ότι «…οι Αμερικανοί μας στήριξαν περισσότερο από τις Βρυξέλλες…»
Μόνο που η στήριξη των Βρυξελλών μεταφράζεται σε δις κι όχι σε λόγια. Νομίζουμε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά… βάρους.
Γ.Δ.
Η επιστροφή της Ραχήλ
Επιστρέφει η πρώην βουλευτίνα Ραχήλ Μακρή στη θέση της στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σιγουράντζα λοιπόν η κυρία. Έκανε το κομμάτι της (και το ψώνιο της θα λέγαμε) για να σώσει τη χώρα (!) και αφού στις τελευταίες εκλογές δεν εξελέγη τόσο αυτή όσο και η φίλη της Ζωή (μία είναι η Ζωή δεν θέλω ερωτήσεις…) γυρνάει στο υπουργείο.
Τη λυπάμαι. Πώς θα υποφέρει αυτή την υποβάθμιση αλήθεια; Τα μοντελάκια της τι θα γίνουν, πότε θα τα βάζει; Και το κυριότερο, τώρα δεν θα ενδιαφέρεται κανείς για το τι λέει…
Γ.Δ.
Σταδιακή ανανέωση
Μια μικρή ανανέωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης είχαμε από την αρχή με την εκλογή αρκετών νέων συμβούλων που για πρώτη φορά βρέθηκαν στα έδρανα. Ακολουθούν τώρα τρεις μαζί από την δημοτική παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ανανέωση θα συνεχιστεί έστω με την επιστροφή ενός νέου (Γ. Μυλωνάς), αφού οι άλλοι δύο είναι παλιοί και έμπειροι (Φανουράκης και Βασιλούδης).
Οι αποχωρήσεις Πούλιου, Τιμούρ Χουσεΐνογλου και Άκη Καλογερή, είχαν προαναγγελθεί και δεν ξάφνιασαν κανένα. Το ζητούμενο για την «Κοινωνία των Πολιτών» είναι ποιος θα ηγηθεί αυτής μέσα στο Συμβούλιο. Διότι εκτός του Θανάση Ξυνίδη υπάρχουν φιλοδοξίες και από τον Ηλία Βασιλούδη, πιθανόν δε και από τον Μ. Φανουράκη. Ο χρόνος θα δείξει.
Γ.Δ.
Μειώσεις πληθυσμού
Υπογεννητικότητα και στην Περιφέρειά μας κατά το 2014 δείχνουν τα στοιχεία. Σε μια μάλιστα Περιφέρεια που συνήθως παρουσίαζε άνοδο εξαιτίας της παρουσίας της Μειονότητας και δη των Ρομά.
Παρόλα αυτά, υπάρχει μείωση η οποία προφανέστατα οφείλεται στο ότι οι άλλες ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν υψηλό ποσοστό γεννήσεων. Με δυο λόγια, γηράσκει επικίνδυνα ο πληθυσμός και της Περιφέρειάς μας χωρίς να ανανεώνεται κι αυτό έχει πολλές και γνωστές ερμηνείες. Βασικότερη ότι οι νέοι δεν φτιάχνουν εύκολα οικογένειες κι όταν φτιάξουν αρκούνται στο ένα παιδί.
Γ.Δ.
Η θεωρία του Χάους
Η θεωρία του χάους, βάσει της οποίας τα πάντα συνδέονται, με αποτέλεσμα ακόμη και το πέταγμα μιας… πεταλούδας στην άλλη άκρη της Γης να μπορεί να επιφέρει μη προβλέψιμες συνέπειες στο άλλο άκρο του πλανήτη, εξετάζεται και για την Ελλάδα. Όπως ανέφεραν πρόσφατα οι Financial Times, η ταυτόχρονη εκδήλωση σειράς κρίσεων στην Ευρώπη -η προσφυγική, αυτή του χρέους των κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης, η υποχώρηση του ΑΕΠ παγκοσμίως, η υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης της Κριμαίας, αλλά ακόμη και το σκάνδαλο της VW- πλήττουν όχι μόνον την ικανότητα της Γερμανίας να εξάγει, αλλά κυριότερα το ειδικό βάρος της στην Ευρώπη και την δυνατότητά της να ελιχθεί πολιτικά. Οι διαθέσιμοι πόροι, που θα μπορούσαν να διοχετευτούν για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πλέον εκλείπουν, όπως και η προθυμία των λοιπών μελών της ευρωζώνης να ασχοληθούν περαιτέρω με το ελληνικό ζήτημα. Επίσης, το ανταγωνιστικό χάος στην Συρία, με την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την σκεπτική Ευρώπη, τις αντιπολιτεύσεις, τους ισλαμο-γκάνγκστερ, τον Άσαντ και την ανθρωπιστική καταστροφή (επιτέλους αποκτά νόημα ο ταλαιπωρημένος όρος) δεν είναι δυνατόν να φέρει κάποια ορθή λύση. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια υπερεθνική πολιτική οντότητα που θα θέσει κανόνες αλλά και θα τους εγγυηθεί με κάθε μέσο. Γιατί είναι δύσκολο να συνεργαστεί ένα κράτος ή ένα άτομο, όταν γύρω του επικρατεί ο πόλεμος όλων εναντίον όλων.
Χ.Δ.
Αντιαμερικανισμός με πρώτη φορά Αριστερά
Τις προηγούμενες δεκαετίες γνωρίσαμε όλοι τον αντιαμερικανισμό ως κυρίαρχη στάση στην Αριστερά (φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι), αλλά ακόμη και στην Κεντροαριστερά. Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και τις επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, ο αντιαμερικανισμός επεκτάθηκε και σε μερίδα της Δεξιάς. Δεν ήταν ακριβώς ο ίδιος, ούτε προερχόταν από παρόμοιες αναλύσεις. Παρ’ όλα αυτά, δημιούργησε αντανακλαστικά αποδοκιμασίας και καχυποψίας με μια σταθερή εναντίωση. Με τον καιρό, όμως, ο αντιαμερικανισμός εξασθένισε, μένοντας στους χώρους της ιδεολογικής αδιαλλαξίας, ενώ στο μεγάλο κοινό έμεινε απλώς σαν μια ρητορική της συνωμοσίας, με γραφικές ιστοσελίδες αφιερωμένες στην «αποκάλυψη των επίσημων ψεμάτων». Η κρίση και τα «γερμανικά» μνημόνια της λιτότητας ανέδειξαν μια Αμερική που πίεζε για χαλάρωση και ανάπτυξη. Μια Αμερική που θα μπορούσε να βρίσκεται πιο κοντά σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Η τρίλεπτη συνάντηση στα όρθια με τον Ομπάμα και, βέβαια, το πολυσυζητημένο τετ α τετ με τον Κλίντον δείχνουν ότι η Ιστορία έχει εντυπωσιακές μεταστροφές. Ακόμα και στο ΚΚΕ αναφέρονται περισσότερο σε διεθνή καπιταλιστικά κέντρα και δεν απομονώνουν πια την Αμερική ως αυτοκρατορία του κακού. Πέρα, λοιπόν, από την πολιτική αποτίμηση του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα σχόλια για την αμήχανη εικόνα του απέναντι στον Κλίντον, φαίνεται ότι το χαοτικό και δυσερμήνευτο περιβάλλον μετάλλαξε και τον ελληνικό αντιαμερικανισμό.
Χ.Δ.
Η Πελαγία Βώβου υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότητας Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε χθες και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ με 50 υπογραφές μελών την Πολιτικής Επιτροπής. Από την Περιφέρειά μας υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος ενώ από τον νομό μας μόνο η κα Πελαγία Βώβου με την ιδιότητα της Περιφερειακής εκπροσώπου. Να θυμίσουμε ότι η κα Βώβου με τον σύζυγό της Διονύση ήταν από τους βασικούς υποστηριχτές του Αντώνη Σαμαρά στην Ξάνθη και αυτή η υπογραφή έχει βαρύνουσα σημασία καθώς παραπέμπει σε Σαμαρά εξαιτίας και των φιλικών σχέσεων που διατηρεί το ζεύγος Βώβου με τον πρώην Πρωθυπουργό. Και ιδού το πολιτικό παράδοξο: Ένας Σαμαράς να στηρίζει Μητσοτάκη… τον νεώτερο και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη Μεϊμαράκη. Τώρα βέβαια έχει κάποια εξήγηση αν θυμηθούμε ότι ο Κυριάκος ήταν υπουργός της κυβέρνηση Σαμαρά και δεν ακολούθησε την Ντόρα στην «Δημοκρατική Συμμαχία».
Ποιος ξέρει μπορεί έτσι ο Σαμαράς να πάρει …συγχωροχάρτι και από τον Επίτιμο!
Μ.Ξ.
Τα παιδιά των φαναριών…
139 ανήλικα παιδιά έχουν καταγράψει ως παιδιά των φαναριών οι ανάδοχοι του διασυνοριακού προγράμματος Gimmie Shelter «Κοινή Στρατηγική Κοινωνικής Προστασίας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (Παιδιών), που υλοποιεί ως επικεφαλής εταίρος η περιφέρεια από τον Γενάρη. 139 παιδιά που οι γονείς τους στην πλειονότητα των περιπτώσεων ασκώντας βία ενίοτε τα παίρνουν από το σχολείο και τα βγάζουν στον δρόμο για να ζητιανεύουν στα φανάρια ή στις καφετέριες και να τους φέρνουν μεροκάματο. Τα παιδιά αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι από το Δροσερό. Το πρόγραμμα βοήθησε αρκετά όπως λένε υπεύθυνοι αλλά το κακό είναι ότι λήγει 15 Νοεμβρίου. Το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Χρειάζεται πιο σταθερές δομές και μόνιμες δράσεις. Εξαιρετική δουλειά στο τομέα αυτό αλλά και γενικά σε θέματα ευπαθών ομάδων κάνει η «Στήριξη» που διατηρεί και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας όπου πηγαίνουν τα παιδιά αυτά και απασχολούνται με διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος.
Είναι ανάγκη να συνεχιστεί λοιπόν το πρόγραμμα …
Μ.Ξ.