Το Δημοτικό Σχολείο Πετεινού τίμησε το άξιο τέκνο του, που διαπρέπει στην Αμερική
Νέα αίθουσα Η/Υ στο όνομα του Σάββα Παραστατίδη μετά την δωρεά 20.000 δολαρίων προς το σχολείο
Γεννήθηκε στο χωριό Πετεινός της Ξάνθης στις 15 Απριλίου 1973. Από τότε μέχρι σήμερα η διαδρομή του Σάββα Παραστατίδη ήταν συναρπαστική, κι απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι αξιομνημόνευτη για καιρό. Από το μικρό διθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του βρέθηκε αργότερα για τρεισήμισι χρόνια στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα στην Αγγλία κατάφερε να ξεκινήσει ερευνητικές σπουδές, με υποτροφία που έλαβε, με στόχο την απόκτηση διδακτορικού στην επιστήμη των υπολογιστών. Μετακόμισε στην Αμερική το 2005 μετά από πρόταση που δέχτηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Microsoft, όπου αργότερα έγινε αρχιτέκτονας λογισμικού σε προϊόντα της Microsoft που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια χρήστες. Κομβική στην καριέρα του η εργασία στο πρότζεκτ για έναν ψηφιακό προσωπικό βοηθό, την Cortana, που δέχεται φωνητικές εντολές. Πέρυσι τον Δεκέμβριο ξάφνιασε η απόφασή του να παραιτηθεί από την θέση αυτή, δικαιώθηκε όμως, αφού από φέτος τον Ιανουάριο ενσωματώθηκε στο δυναμικό του Facebook.
Τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά στον τόπο καταγωγής του
Παρά τα πολλά χιλιόμετρα που τον χωρίζουν από την πατρώα γη, ο Σάββας δεν λησμονεί ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Παρότι δεν σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξει και να εφαρμόσει τις ειδικές του γνώσεις στους υπολογιστές, ο ‘’μάγος’’ των κομπιούτερ αφιερώνει χρόνο και χρήματα για να ενισχύσει τους μαθητές του σχολείου, όπου και ο ίδιος φοίτησε. Οι δεσμοί με την οικογένειά του δυνατοί, γι’ αυτό και βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην πόλη μας, με αφορμή τον γάμο του μικρού του αδελφού, Φίλιππου Παραστατίδη. Αγαπά ιδιαίτερα το Σιάτλ, που είναι πλέον η βάση του την τελευταία δεκαετία, αλλά το παραδοσιακό ποντιακό χωριό που γεννήθηκε είναι πάντα στην καρδιά του. Στην ερώτηση, αν η ζωή είναι πιο όμορφη στο Σιάτλ, απαντά ότι: «εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας όμορφη όπου και αν βρισκόμαστε».
Μια συνέντευξη στην μαθητική εφημερίδα έγινε η αφορμή για την αίθουσα Η/Υ Σάββας Παραστατίδης
Το πρωί της Δευτέρας, 26 Οκτωβρίου, ο Σάββας Παραστατίδης βρέθηκε και πάλι στο Δημοτικό του Σχολείο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το επισκεπτόταν, ασφαλώς, μετά την αποφοίτησή του, αλλά η χθεσινή μέρα είχε κάτι το ιδιαίτερο. Η διευθύντρια του Σχολείου, Κυριακή Τσιφτσίδου, η σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πένυ Πουρσανίδου, και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων συγκεντρώθηκαν για να ευχαριστήσουν και να τιμήσουν τον Σάββα για την περσινή του δωρεά. Απλός και μετριόφρων, δέχθηκε συνεσταλμένα τις ευχαριστίες, θέλοντας κυρίως να δει τα παιδιά με τα οποία ξεκίνησε μια τρίχρονη σχέση. Πριν από τρία περίπου χρόνια, οι μαθητές της τρίτης, τότε, τάξης του Δημοτικού, στο πλαίσιο σύνταξης μιας μαθητικής εφημερίδας, αναζητούσαν εξέχουσες προσωπικότητες του χωριού για μία συνέντευξη. Ο Σάββας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους, και μέσω μιας τηλεδιάσκεψης που είχαν ρώτησαν όσα ήθελαν να μάθουν για τον επιτυχημένο ‘’ομογάλακτό’’ τους. Δεν έμεινε όμως εκεί. Βλέποντας το ενδιαφέρον ως μία ευκαιρία για την απαρχή μιας ουσιαστικής σχέσης, ο Σάββας δεσμεύτηκε ότι θα τους επισκεφτεί.
Σ. Παραστατίδης: «Θα είναι επιτυχία αν αναδειχθούν έστω ένα-δύο παιδιά που θα δείξουν ενδιαφέρον»
Στην επίσκεψή του τον περασμένο Δεκέμβρη, οι μαθητές του επιφύλαξαν μια συγκινητική έκπληξη, αφού βρήκαν στοιχεία και προσωπικά αντικείμενα που σχετίζονταν με την παρουσία του Σάββα στο σχολείο, πίσω στην δεκαετία του ’80. Από την επίσκεψη προέκυψε νέα δέσμευση. Υπόσχεση για χορηγία ώστε να αναβαθμιστεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός του σχολείου. Μετά από δύο μήνες η διαδικασία ξεκίνησε και η δωρεά ήταν γενναία. Όπως ανέφερε η κα Τσιφτσίδου: «Τότε είχαμε μόνο ένα μικρό λάπτοπ και οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες. Μακάρι να μιμηθούν και άλλοι το παράδειγμα του κ. Παραστατίδη και να βρεθούν στην ίδια ευχάριστη θέση και άλλα σχολεία και άλλοι μαθητές». Περίπου είκοσι χιλιάδες δολάρια δωρήθηκαν, δέκα χιλιάδες ως προσωπική δωρεά και άλλες δέκα χιλιάδες μέσω της Microsoft, με την μεσολάβηση, ασφαλώς, του Σάββα. Συγκινητική η στιγμή που η διευθύντρια του παρουσίασε την νέα αίθουσα, που φέρει πλέον το όνομά του, στο παλιό κτήριο, όπου φοίτησε και ο ίδιος πριν χρόνια.