Κινδύνευσαν να χάσουν κάθε ανταποδοτικό τέλος οι δήμοι με αποτέλεσμα την αύξηση των δημοτικών τελών
Χ. Δημαρχόπουλος: «Υπάρχει αγωνία στην εξεύρεση χρημάτων από την κυβέρνηση, αλλά είναι σε λάθος κατεύθυνση»
Θετικά αποτίμησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας την προσπάθεια αλλαγών στο άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε την δυνατότητα απαλλαγής των παραχωρησιούχων του δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ από την καταβολή δημοτικών τελών. Η ΚΕΔΕ κατάφερε χάρη στις παρεμβάσεις της να επιτευχθεί ο περιορισμός της δυνατότητας απαλλαγής μόνο όσον αφορά στο τέλος καθαριότητας, καθώς οι παραχωρησιούχοι θα καταβάλλουν κανονικά όλα τα υπόλοιπα ανταποδοτικά τέλη.
Απέδωσε η επιμονή της ΚΕΔΕ, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω χαράτσια σε δημότες
Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και το άρθρο 13, που περιλάμβανε την συλλήβδην απαλλαγή των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων από όλα τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού, ακίνητης περιουσίας, χρήσης κτημάτων ή υπηρεσιών, τέλος χρήσης ακίνητης περιουσίας) για παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση εκτάσεων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως είχε ενημερώσει με επιστολή του το ΔΣ της ΚΕΔΕ: «Αν περάσει η ρύθμιση αυτή, οι δήμοι θα υποχρεωθούν να καλύπτουν τα έξοδα των υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που θα εξακολουθούν να υπόκεινται στο καθεστώς πληρωμής ανταποδοτικών τελών». Η αιτιολογία του υπουργείου Εσωτερικών βασιζόταν στην απόφαση του ΣτΕ για απαλλαγή της εταιρείας που διαχειρίζεται τον Αερολιμένα Αθηνών από τα τέλη καθαριότητας και μόνον, και όχι από κάθε ανταποδοτικό τέλος. Επιπλέον, προέκυπταν πρακτικά ζητήματα στην εφαρμογή του Νόμου, αφού δεν ξεκαθαριζόταν μεταξύ άλλων πώς θα πραγματοποιείται η αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων από τους ιδιώτες, πώς η ιδιωτική εταιρεία θα μεταφέρει τα σκουπίδια προς τους ΧΥΤΑ κ.ά.
Δεκάδες εκατομμύρια τα έσοδα από τα ανταποδοτικά για τους δήμους
Το «Ε» επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ξάνθης, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, ο οποίος τυγχάνει και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ερωτώμενος για το πιθανό σκεπτικό μιας τέτοιας απόφασης από την Κυβέρνηση και αν αποσκοπεί στην προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων, ο κ. Δημαρχόπουλος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε στις επαφές που είχαν με το αρμόδιο Υπουργείο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα στερήσει από τους δήμους δεκάδες εκατομμύρια έσοδα σε ετήσια βάση, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, χωρίς να τα αντικαθιστά με κάποια ισοδύναμα, αναφέροντας γενικόλογα ότι ‘’η ανωτέρω απώλεια θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού των οικείων ΟΤΑ’’. Για παράδειγμα, υπάρχει δήμος που εισπράττει 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ως τέλη για την Εγνατία Οδό που διέρχεται από την περιοχή», τόνισε ο κ. Δημαρχόπουλος.
Χ. Δημαρχόπουλος: «Έχουν γίνει ‘’πιπίλα’’ τα προαπαιτούμενα χωρίς να αναφέρονται από τους δανειστές»
Στην συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον κ. Κουρουμπλή επιχειρήθηκε από τον υπουργό η αιτιολόγηση του μέτρου ως απαίτηση των δανειστών, που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα. «Όταν ζητήσαμε να δούμε συγκεκριμένα πού αναφέρεται αυτό στις δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές, ο κ. Κουρουμπλής μας παρέπεμψε στο αγγλικό κείμενο της μνημονιακής σύμβασης το οποίο ακόμη περιμένουμε να δούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημαρχόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για άσκηση αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση, αλλά για την διόρθωση μιας λάθος κατεύθυνσης που παρατηρείται στην προσπάθεια να βρεθούν άμεσα χρήματα, με αποτέλεσμα όμως να περικόπτονται από τους ΟΤΑ. «Το έργο της Κυβέρνησης ασκείται πρωτοβάθμια από τους δήμους με την εξυπηρέτηση των πολιτών σε πολλά επίπεδα, και όμως οι περικοπές εφαρμοζόνται πρώτα εκεί. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και την αύξηση των δημοτικών τελών, σε μια εποχή που είναι όλοι ήδη επιβαρυμένοι με τόσα χαράτσια», δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης.