139 ανήλικα παιδιά έχουν καταγραφεί στην Ξάνθη – Εξαναγκάζονται από τους γονεις τους σε επαιτεία
«Τρέχει» μέχρι τον Νοέμβριο το διασυνοριακά έργο «Gimmie Shelter» με στόχο τη στήριξη αυτών των παιδιών. Πως τα βοηθά – Πως ανταποκρίνονται τα παιδιά
Μια καθημερινή βιωματική εικόνα που δοκιμάζει την ανθρωπιά μας και την κοινωνική μας ευαισθησία είναι αυτή με τα παιδιά των φαναριών! Μικρά κορίτσια και αγόρια είτε με κρύο είτε με ζέστη, πολλές φορές ξυπόλυτα και ρακένδυτα στέκονται στα φανάρια της πόλης για παράδειγμα της δυτικής εισόδου και είτε επιχειρούν να καθαρίσουν το τζάμι του αυτοκινήτου σας είτε απλά τείνουν χέρι επαιτείας άλλοτε σιωπηλά και ανέκφραστα κι άλλοτε με ένα βουβό παρακαλετό βλέμμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς ουσιαστικά κραυγάζουν με τη σιωπή τους επαιτώντας την βοήθεια για να βγουν απ’ αυτό το τέλμα που βουλιάζουν καθοδηγούμενα από το οικογενειακό τους περιβάλλον και χωρίς συνείδηση του τι κάνουν τις περισσότερες φορές. Κι όλοι εμείς που τα συναντάμε είτε ψάχνουμε βιαστικά για κανένα νόμισμα για να απενοχοποιηθούμε που ως κοινωνία επιτρέπουμε αυτό το φαινόμενο, απότοκο φτωχοποίησης, εκπαιδευτικής ένδειας που οδηγεί στην εξαθλίωση. Άλλοτε πάλι κάποιοι από μας στρέφουν το βλέμμα πιστεύοντας πως έτσι διαγράφουν την εικόνα αυτή των παιδιών ως πραγματικότητα που τους αφορά.
Το πρόγραμμα και οι δράσεις του
Ανεξάρτητα από το πώς το αντιμετωπίζει ο καθένας πολίτης ξεχωριστά, θεωρείται δεδομένο πως μόνο η συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να το αντιμετωπίσει με στοχευόμενες δράσεις και προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει το έργο Gimmie Shelter / Joint Strategy for the Social Protection of Vulnerable Social Groups. «Κοινή Στρατηγική Κοινωνικής Προστασίας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (Παιδιών) που υλοποιεί η περιφέρεια ΑΜ – Θ ως επικεφαλής εταίρος μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013», Γενικός στόχος του έργου είναι να υποστηριχθούν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, θύματα ή πιθανά θύματα παραμέλησης, εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης σε διασυνοριακό επίπεδο μέσω των ενεργειών κοινωνικής προστασίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή από τον Ιανουάριο του 2015 και λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2015. Στο πρόγραμμα μετέχουν ως εταίροι η Δημοτική Επιχείρηση Καραθεοδωρή Α.Ε. της Κομοτηνής, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Ξάνθης «Η Στήριξη», η εταιρία ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, η Νομαρχία Σμόλιαν της Βουλγαρίας μετέχουν στο πρόγραμμα διάρκειας 24 μηνών, το οποίο μάλιστα λήγει το Νοέμβριο του 2015, μετά από δίμηνη παράταση που έλαβε. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.300.000 ευρώ και στην ΑΜΘ αναλογούν 600.000 ευρώ
«Στήριξη» για 139 παιδιά των φαναριών στην Ξάνθη
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά καταγραφή των παιδιών και στην συνέχεια προσέγγισή τους με στόχο να κατευθυνθούν για απασχόληση με εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας (πρώην μαθητική εστία) που λειτουργεί η «Στήριξη». Παρέχεται στα παιδιά φαγητό ενώ εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό (δάσκαλοι – νηπιαγωγοί) με διάφορες δράσεις (ζωγραφική, χειροτεχνία κ.λ.π.) επιχειρεί να τα εντάξει τσο πνεύμα του σχολείου με στόχο να τα απομακρύνει από τα φανάρια. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του έργου για την ΑΜΘ κ. Λάμπρος Τσούργανης , προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγεία της Π.Ε. Ξάνθης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί ο αριθμός των παιδιών στην Ξάνθη ανέρχεται σε 139 (79 αγόρια και 58 κορίτσια εκ των οποίων τα 135 είναι ελληνικής καταγωγής Ρομά με τόπο διαμονής το Δροσερό. Προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα και πολλά από μονογονεϊκές οικογένειες. Στην Κομοτηνή έχουν καταγραφεί 62 περιπτώσεις τα περισσότερα παιδιά από την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Όπως αναφέρει ο κ. Τσούργιανης αυτά τα παιδιά εξαναγκάζονται σε επαιτεία στα φανάρια είτε αλλού από τους γονείς τους προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην της οικογένειας: «Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα διασυνοριακό δίκτυο συνεργασίας με εθελοντές και φορείς που θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου απέναντι σ αυτά τα παιδιά αλλά και στην αλλαγή της νοοτροπίας των ίδιων των παιδιών και των οικογενειών τους που τα ωθούν στην επαιτεία ».
Δίνοντας χρήματα ενθαρρύνουμε την παιδική εκμετάλλευση και την επαιτεία
Ανάδοχος του έργου μέσω διαγωνισμού έχει ανακηρυχθεί ο Ξανθιώτης επιχειρηματίας Σταύρος Αμοιράς, στον οποίο ανήκει και η κινητή μονάδα (van ) που εντοπίζει τα παιδιά και στη συνέχεια τα προσεγγίζει με μια συγκεκριμένα διαδικασία μέσα στα πλαίσια του σεβασμού των προσωπικών τους δεδομένων και δικαιωμάτων και τα μεταφέρει μετά από τη σύμφωνη γνώμη τους στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας: «Υπάρχει μεγάλη και θετική ανταπόκριση από τα παιδιά. Δεν θέλουν να είναι στα φανάρια. Εξαναγκάζονται να το κάνουν αφού πιέζονται από τις οικογένειές τους «, αναφέρει ο κ. Αμοιράς, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν έχει περιστατικό εμφανούς δείγματος κακοποίησης των παιδιών από άσκηση βίας. Σ’ ότι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου από τους πολίτες ο κ. Αμοιράς κατέθεσε την άποψη πως δεν πρέπει στα παιδιά που επαιτούν οι πολίτες να δίνουν χρήματα γιατί έτσι τα ενθαρρύνουν και τα εθίζουν στην επαιτεία: «Δίνοντας τους χρήματα συντηρούμε την επαιτεία ως παιδική εργασία και την εκμετάλλευση των παιδιών από τους γονείς τους. Καλύτερα να τα βοηθάμε αγοράζοντας σάντουιτς…», σημειώνει ο κ. Αμοιράς, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό το πρόγραμμα όσο κι αν βοηθάει τα παιδιά είναι αποσπασματικό και για να επαλειφθεί το φαινόμενο χρειάζεται να υπάρχει συνέχεια και μόνιμες δομές που θα έχουν ως έργο την καταστολή του φαινομένου της επαιτείας και της παιδικής εκμετάλλευσης.
mxanthopoulou@empros.gr