Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κερδίζει σταδιακά έδαφος η καστανοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

Κερδίζει σταδιακά έδαφος η καστανοκαλλιέργεια στην Ελλάδα

0
kastano

Μεγάλες εκτάσεις στην ορεινή Ξάνθη, λειτουργούν ως συμπληρωματικό εισόδημα για αρκετούς νέους

Σε εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού δέντρων στην περιοχή της Σταυρούπολης για καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς

Στην καλλιέργεια της καστανιάς στρέφονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας μια καλλιέργεια που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, αφού έχει μικρή εξάρτηση από τα φάρμακα σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, και που να τους εξασφαλίζει σημαντικά εισοδήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, Ιταλοί χονδρέμποροι έρχονται στη χώρα μας και αγοράζουν προς 3,50 ευρώ το κιλό τα ελληνικά κάστανα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες τους, αφού η ‘’σφήκα της καστανιάς’’ που χτύπησε τα δέντρα τους περιόρισε την παραγωγή σε ποσοστό 70%. Πρωτεργάτες αυτής της άνθισης παραγωγοί και έμποροι στην περιοχή του Πηλίου και της Λάρισας, που έχουν στραφεί εντατικά και έχουν επενδύσει στο κάστανο με θετικές προοπτικές για την επόμενη πενταετία, τονώνοντας το οικογενειακό τους εισόδημα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από το 2012 η τιμή του κάστανου κυμαινόταν από 1,50 – 2,20 ευρώ/κιλό, γεγονός που καταδεικνύει τις προοπτικές εξασφάλισης ενός καλού εισοδήματος για τους καστανοκαλλιεργητές.

Αυξάνεται διαρκώς η παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η ελληνική μέση ετήσια παραγωγή κάστανου υπερβαίνει τους 18.000 τόνους, ενώ το 2012 μετά βίας έφθανε τους 12.000 τόνους. Η υψηλή αυτή παραγωγή κάστανου είχε να καταγραφεί στην χώρα από τις δεκαετίες ‘60 και ‘70. Οι καστανοπαραγωγοί υπερβαίνουν σήμερα τους 10.000 σε όλη τη χώρα, ενώ καστανιές θα βρει κάποιος σε 28 νομούς, μεταξύ άλλων σε Ξάνθη, Σέρρες, Ημαθία, Τρίκαλα, Ηλεία και Χανιά. Η αύξηση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εισαγωγών από χώρες όπως η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Κίνα και η Ν. Κορέα. Η ανεπάρκεια του προϊόντος εντός και εκτός ελληνικών συνόρων καθιστά εξασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στο κάστανο, με την ελληνική παραγωγή κάστανου να δύναται να ανακάμψει ακόμη περισσότερο με μια δυναμική και συγκεκριμένη πολιτική. Κάποια σημεία, στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτική αυτή, είναι η πιστοποίηση του ελληνικού γενετικού υλικού καστανιάς, παραγωγή και διάθεση άριστου εντόπιου φυτευτικού υλικού σε προσιτές τιμές, καθιέρωση κινήτρων για την αντικατάσταση των υπέργηρων δένδρων με νέα δένδρα, φύτευση πιο αποδοτικών ποικιλιών ή προελεύσεων και σε διάστημα μίας 10ετίας, ίδρυση νέων σύγχρονων καστανεώνων, όπου οι κλιματοεδαφικές συνθήκες το επιτρέπουν, χρήση της καστανιάς σε αναδασωτικά προγράμματα και δασώσεις αγρών, καθόσον αποτελεί πολύτιμο, αυτόχθονο, δασοπονικό είδος.

Χρ. Μήλιος: «Υπάρχει μεγάλη έκταση στην Ξάνθη, αλλά όχι μεγάλη ενασχόληση»

Ο Δασάρχης Ξάνθης, Χρήστος Μήλιος, ανέφερε σε δηλώσεις του στο «Ε» ότι υπάρχει μια μεγάλη έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων καστανιάς στην περιοχή της Πασχαλιάς Σταυρούπολης. «Όταν βρισκόμουν στην Σταυρούπολη ως Δασάρχης, υπήρχε μια ενασχόληση κάποιων ιδιωτών με την παραγωγή και διαλογή κάστανου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι οργανωμένο και συστηματικό», δήλωσε ο κ. Μήλιος. Το «Ε» επικοινώνησε και με τον Αντιδήμαρχο Σταυρούπολης, Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ακόμη υπάρχουν άτομα που ασχολούνται με την καλλιέργεια καστανιάς στις αυτοφυής δασικές εκτάσεις, που δόθηκαν πριν χρόνια για εκμετάλλευση. «Πολλοί από τους παλιούς παραγωγούς έχουν φύγει από την ζωή, αλλά υπάρχουν νέα παιδιά που προσπαθούν να βγάλουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα», τόνισε ο ίδιος. Όπως μας εξήγησε, επίσης, ο Δασάρχης Ξάνθης, έχει υπάρξει μέριμνα για την περιοχή με μετρήσεις του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, από τις οποίες εντοπίστηκε η ύπαρξη έλκους της καστανιάς σε κάποια δέντρα, η οποία οδηγεί στην ξήρανσή τους. Η καταπολέμηση του έλκους, παρότι καθυστέρησε γενικά στην χώρα μας, έχει ενταχθεί σε βιολογικό πρόγραμμα, με τον διαγωνισμό να ολοκληρώνεται και να αναμένονται οι εμβολιασμοί από τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2016. Η καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς βρίσκεται ήδη σε ύφεση στην χώρα και με την ολοκλήρωση του βιολογικού προγράμματος, που πραγματοποιείται σε 10 νομούς της χώρας, σύντομα θα υπάρξει ολοκληρωτική απαλλαγή.

Την «τιμητική» του έχει το κάστανο το προσεχές διάστημα

Γιορτές και εκδηλώσεις, με στόχο να αναδείξουν την μεγάλη θρεπτική αξία του κάστανου και τις τεράστιες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής του, διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, το προσεχές διάστημα, από τους λάτρεις του αυτοφυούς αυτού προϊόντος. Υπογραμμίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής κάστανου καταναλώνεται στο εσωτερικό, ψητό ή βραστό, με τις εξαγωγές να αυξάνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια. Ένα 10%, περίπου, της ντόπιας παραγωγής διατίθεται στην αγορά ως marrons glaces (ολόκληρα κάστανα σε σιρόπι) και πωλείται σε υψηλές τιμές (16-20 ευρώ ανά κιλό) ή ως γλυκό συντηρημένο σε σιρόπι που παρασκευάζεται τοπικά από οικογενειακής κλίμακας μικρές επιχειρήσεις. Γιορτές κάστανου διοργανώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας από τον Οκτώβριο έως και τα μέσα Νοεμβρίου, με την γειτονική μας Μικρόπολη Δράμας να το συνδυάζει με την γιορτή τσίπουρου στα τέλη Οκτωβρίου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

51η Επέτειος του Πολυτεχνείου: Συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης καλεί σε συμμετοχή στην αντιιμ…