Παρά τις χαμηλές τιμές, οι αιτήσεις για τις φοιτητικές εστίες, που δεν επαρκούν, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία
Η Κομοτηνή στις ακριβότερες ‘’φοιτητουπόλεις’’ πανελλαδικά παρότι σημειώνεται σταθερή πτώση των ενοικίων
Η φοιτητική χρονιά ξεκίνησε. Στους κατοίκους της πόλης μας προστέθηκαν οι πρωτοετείς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, που ξεκινούν από εδώ ένα ταξίδι γνώσης, ωρίμανσης, ανάληψης ευθυνών και ανεξαρτητοποίησης από την πατρική εστία, στο μέτρο του δυνατού. Η φετινή κίνηση στα μεσιτικά γραφεία της Ξάνθης μειωμένη. Από την άλλη, πρωτοφανής αύξηση στις αιτήσεις στέγασης στις φοιτητικές εστίες, οι οποίες αποδείχθηκαν λίγες.
Η Κομοτηνή πρωτοπόρος στα ακριβά ενοίκια φοιτητικής κατοικίας
Πρόσφατη δειγματοληπτική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services σε έξι πόλεις της χώρας, που αποτελούν φοιτητικούς προορισμούς, ανέδειξε την Κομοτηνή πρωτοπόρο στην ακριβή ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας. Το μέσο κόστος ανέρχεται σε 5,1 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, όταν το μέσο ενοίκιο μιας φοιτητικής κατοικίας στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 4,95 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Θεσσαλονίκη το ενοίκιο αγγίζει τα 4,9 ευρώ/τ.μ. Το παράδοξο φαινόμενο εξηγείται από τη σχετική ‘’ανθεκτικότητα’’ που εμφάνισαν τα ενοίκια στην γειτονική πόλη της Θράκης τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά με την Αθήνα, όπου οι πτωτικές πιέσεις ήταν εντονότερες, αλλά αποτελεί και μια σαφή εικόνα των ανισορροπιών που έχουν προκληθεί στην αγορά κατοικίας τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η τάση αυτή φαίνεται ότι παγιώνεται, καθώς ανάλογη εικόνα προέκυψε τόσο κατά το 2013, όσο και κατά το 2014. Ωστόσο, από το 2013 έχει αρχίσει να αυξάνεται ο ρυθμός της πτώσης των τιμών στην Κομοτηνή, δείγμα ότι και εκεί η κρίση έχει αρχίσει να κάνει εντονότερη και την… φοιτητική εμφάνισή της. Στον αντίποδα, η φθηνότερη φοιτητούπολη, με βάση την έρευνα της Geoaxis, είναι ο Βόλος, όπου το μέσο κόστος ενοικίασης διαμορφώνεται πλέον σε 4,47 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Πάτρα με 4,7 ευρώ/τ.μ. και το Ηράκλειο με 4,85 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τα μεσιτικά γραφεία της Ξάνθης, οι τιμές στις φοιτητικές γκαρσονιέρες κυμαίνονται στα 4,5 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με την περιοχή ενοικίασης.
Χαμηλά κυμαίνονται τα ενοίκια στις γκαρσονιέρες με σταθερή πτωτική πορεία
Συνολικά στην αγορά, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων που προορίζονται για φοιτητές υποχώρησαν κατά 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σε σχέση με το 2013, δηλαδή προ διετίας, οι σημερινές τιμές ενοικίασης είναι χαμηλότερες κατά 6,3%. Κατά το τρέχον έτος, τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών ενοικίασης σημείωσε η πόλη του Βόλου με 3,5%, ενώ η μικρότερη εντοπίζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης με 2,1%. Η φετινή πτώση στην Αθήνα άγγιξε το 2,5%, στη Θεσσαλονίκη το 2,8% και στην Κομοτηνή το 3%. Η μεσιτική δραστηριότητα στην Ξάνθη βρίσκεται και αυτή σε ύφεση, αφού υπάρχει πληθώρα αδιάθετων διαμερισμάτων, κυρίως φοιτητικών. Ο κ. Χατζηδημητρίου, ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου στην Ξάνθη, δήλωσε στο «Ε» ότι η φετινή ζήτηση κατοικίας διήρκεσε μόλις μία εβδομάδα, αφού οι περισσότεροι επέλεξαν να γυρίζουν πόρτα-πόρτα αναζητώντας διαμέρισμα από τα τοιχοκολλημένα ενοικιαστήρια, στην προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν τα έξοδα του μεσιτικού γραφείου. Οι μειωμένες τιμές και τα πρόσθετα έξοδα που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες (π.χ. ΕΝΦΙΑ) έχουν οδηγήσει στις εντελώς απαραίτητες εργασίες συντήρησης, που κυρίως περιορίζονται σε ένα επιφανειακό βάψιμο. Πολλοί είναι, επίσης, οι φοιτητές που επιζητούν πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση, ώστε να μην επιβαρύνονται το αναλογούν ποσοστό, ενώ τα όσα αιτήματα για θέρμανση προέρχονται κυρίως από τους γονείς των φοιτητών.
Δεν ήταν αρκετές οι 568 κλίνες των φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη
Ένας άλλος παράγοντας της φοιτητικής κατοικίας είναι οι φοιτητικές εστίες. Δεν παρέχουν την αυτονομία και άνεση ενός διαμερίσματος, αλλά γίνονται αναγκαία λύση για πολλούς φοιτητές, οι οικογένειες των οποίων δεν διαθέτουν τα χρήματα για την συντήρηση ενός ακόμη νοικοκυριού. Το «Ε» επικοινώνησε με τον Αντιπρύτανη, Νικόλαο Αγγελούση, Αναπληρωτή Πρύτανη Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΠΘ, ο οποίος μας μετέφερε την ανησυχία και τον προβληματισμό για τις αυξανόμενες ανάγκες στην φοιτητική εστίαση. Όπως δήλωσε ο κ. Αγγελούσης, οι 568 κλίνες των φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη υπερκαλύφθηκαν, με 90 περίπου αιτήσεις φοιτητών να μένουν ανικανοποίητες, την στιγμή που το 2014 υπήρχαν αδιάθετα δωμάτια στις εστίες της Πολυτεχνικής Σχολής. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μισθώσουμε κτήριο και είμαστε στην δύσκολη θέση να ανακατανέμουμε τα δωμάτια, ζητώντας από παλιότερους φοιτητές που πλησιάζουν στο τέλος των σπουδών τους να εκχωρήσουν τα δωμάτια», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Παρότι αναμενόταν αύξηση της ζήτησης, λόγω και της μείωσης του ποσοστού μετεγγραφών, δεν μπορούσε να προβλεφθεί τέτοιος όγκος αιτήσεων. Ο κ. Αγγελούσης ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για μια γενναία οικονομική ενίσχυση, αφού πέρα από την εστίαση το ΔΠΘ καλύπτει την σίτιση, αλλά είναι και το μόνο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που επιβαρύνεται και με την μετακίνηση των φοιτητών. Ο ίδιος έκλεισε λέγοντας: «Το κράτος έχει επενδύσει στο Δημοκρίτειο, καθώς είναι από τους ισχυρότερους πόλους ανάπτυξης στην Θράκη. Πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια και να τεθεί σε προτεραιότητα, ώστε να μην γίνουν μειώσεις στην φοιτητική μέριμνα».