Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Διαδημοτική συνεργασία για την διαχείριση των Απορριμμάτων του νομού

Διαδημοτική συνεργασία για την διαχείριση των Απορριμμάτων του νομού

0
dimotiko sept15

Εγκρίθηκε το τοπικό Σχέδιο από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης – Θετική αποδοχή αλλά και φόβοι από την αντιπολίτευση

Το τεχνικό πρόγραμμα και η …αγωνία του δημάρχου

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης και το τοπικό σχέδιο για την Διαχείριση των απορριμμάτων κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου αμέσως μετά την ειδική συνεδρίαση για τον ισολογισμό (σχετικό ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο). Και στα δύο θέματα εισηγητής ήταν ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος.

Το τεχνικό πρόγραμμα και η …αγωνία του δημάρχου

Υπενθυμίζουμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση στην ομώνυμη Επιτροπή Διαβούλευσης η οποία και γνωμοδότησε επ΄ αυτού. Έτσι ο δήμαρχος ζήτησε να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα και να ληφθούν υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις της Επιτροπής καθώς επίσης και οι εισηγήσεις των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Αυτή η κίνηση είχε θετική απήχηση στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης ωστόσο δεν έλειψε και η αρνητική κριτική για το τεχνικό πρόγραμμα. Ο κ. Μπένης αναφέρθηκε στο έργο της κατασκευής του Καταφυγίου Ζώων και διαμαρτυρήθηκε γιατί το έχουν χαρακτηρίσει ως β’ προτεραιότητας έργο ενώ είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει με τα αδέσποτα ζώα στο δήμο. Ο δήμαρχος εξήγησε πως είναι τεχνικό το ζήτημα και πως μπαίνουν σε προτεραιότητα ανάλογα με την ωρίμανση του έργου, ανέφερε δε πως είναι στην διαδικασία τευχών δημοπράτησης. Η κα Μιχαλοπούλου (παράταξη Τσιακίρογου) ζήτησε να πληροφορηθεί πότε θ’ αρχίσει η κατασκευή του 4ου Λυκείου Ξάνθης. Ο δήμαρχος την πληροφόρησε σχετικά ότι έγινε διαγωνισμός για την μελέτη και ότι μόλις ανοίξει το ΣΕΣ θα έχει ωριμότητα για χρηματοδότηση και εξέφρασε την αγωνία του: «Η αγωνία μου είναι να έχουμε έτοιμες μελέτες ώστε να εντάσσουμε έργα μόλις ανοίξει το νέο πρόγραμμα αλλά όχι μόνο να εντάσσουμε αλλά και να υλοποιούμε και να αποδίδουμε στην κοινωνία». Ωστόσο δεν έπεισε τον κ. Μπένη που καταψήφισε το θέμα λέγοντας ότι είναι μια καταγραφή από τις υπηρεσίες και δεν έχει στόχο και όραμα. Λευκό ψήφισαν ο κ. Καμαρίδης που το χαρακτήρισε έκθεση ιδεών και ο κ. Κολλάρος και η κα Μιχαλοπούλου. Το καταψήφισε ο κ. Ανταμπούφης και ο κ. Ξυνίδης που είπε πως είναι πολλά έργα που απλά γράφονται και δεν υλοποιούνται όπως αυτό της πεζογέφυρας στα Κιμμέρια που το συνέκρινε με το γεφύρι της Άρτας. Είπε επίσης πως δεν δίνει προοπτική λύσης για προβλήματα του δήμου όπως η οριοθέτηση του οικισμού της Π. Χρύσας ενώ δεν έχει ούτε ένα έργο για τα Κιμμέρια.

Έτοιμο το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων νομού Ξάνθης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κοινό σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που είναι αποτέλεσμα μιας διαδημοτική συνεργασίας των 4 δήμων του νομού και εκπονήθηκε από μια ομάδα εργασίας. Το σχέδιο θα κατατεθεί στην ΔΙΑΜΑΑΘ και θα τεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο. Το νέο Σχέδιο όπως εξήγησε ο δήμαρχος είναι στα πλαίσια του νέου μοντέλου που προκρίνεται από την νέα κυβέρνηση και αφορά την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων αποδίδοντας στους δήμου την αρμοδιότητα έναντι του περιφερειακού μοντέλου που ίσχυε έως τώρα. Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος είπε πως ο νομός Ξάνθης είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας καθώς έχει την εμπειρία του ΣΔΑΝ και του ΧΥΤΑ και με το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ και την διάνοιξη της 4ης λεκάνης που δρομολογείται θα έχει διασφαλιστεί για τα επόμενα 7 τουλάχιστον χρόνια η ομαλή λειτουργία του μέχρι την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ που προβλέπεται μακροπρόθεσμα από το Σχέδιο. Είπε επίσης πως το Σχέδιο δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και προβλέπει πράσινα «σημεία» και σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα καύσης των απορριμμάτων και πως δεν προβλέπει ΣΜΑ στον Γέρακα στο καταφύγιο των Προσκόπων. Είπε τέλος πως το σχέδιο είναι κοστολογημένο , εφικτό και υλοποιήσιμο.

Θετική αποδοχή αλλά και φόβοι από την αντιπολίτευση

Δικαιωμένος – όπως είπε – αισθάνεται ο κ. Μπένης καθώς ήταν αυτός που αντιτάχθηκε με την Κίνηση Πολιτών το 2005 στο μοντέλο της περιφερειακής διαχείρισης των απορριμμάτων και όταν: «Κάποιοι σχεδίαζαν να κάνουν την Ξάνθη σκουπιδότοπο της περιφέρειας και να βγάλουν λεφτά…» όπως είπε χαρακτηριστικά. Όπως κι ότι πιστεύει πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και πως η Ξάνθη προηγείται,   εξέφρασε ωστόσο τον φόβο του για τις τελικές προθέσεις της κυβέρνησης και μήπως η υστέρηση των υπολοίπων νομών οδηγήσει σε διαχείριση ανά ζεύγη νομών. Το φόβο αυτό συμμερίστηκε και ο Θ. Ξυνίδης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για την αντίδραση της Ε.Ε. που διάθεσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι για το Περιφερειακό Σχέδιο ΑΜΘ . Ο Νίκος Ανταμπούφης κατέθεσε τις σοβαρές επιφυλάξεις για την πιθανότητα αυτό το σχέδιο κάποια στιγμή να οδηγήσει σε καύση των απορριμμάτων, μέθοδος που τον βρίσκει εντελώς αντίθετο και ζήτησε να υπάρχει ρητή δέσμευση ότι δεν θα επιλεγεί αυτή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…