Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Χτυπά πίσω» ο δήμος το έργο της ανατολικής εισόδου της πόλης

«Χτυπά πίσω» ο δήμος το έργο της ανατολικής εισόδου της πόλης

0
dimotiko noe143

Ένα χρόνο «περιμένει» η διοργάνωση ημερίδας για τους όρους της μελέτης. Διαμαρτυρήθηκε για την κωλυσιεργία ο Χ. Πούλιος στο δημοτικό συμβούλιο

Εντάσεις για την τοποθέτηση καμερών και το ωράριο λειτουργίας στο Λιμνίο. Κόντρα Μπένη-Δρεμσίζη λίγο πριν το τέλος για τη στάση του Ορχάν Χασάνογλου

Με αρκετές απουσίες κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας, παρόλο που οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τις ερωτήσεις και τις διαμαρτυρίες που έθεσαν.

Ούτε και φέτος θα προχωρήσει το έργο της ανατολικής εισόδου

Έντονη ήταν η αντίδραση του Χρίστου Πούλιου για την αδράνεια που μεσολάβησε σχετικά με το έργο της ανατολικής εισόδου. Με αφορμή τη μετακίνηση 50.000 € από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το έργο αφού δεν πρόκειται να προχωρήσει τη φετινή χρονιά, ο κ. Πούλιος αναρωτήθηκε γιατί, παρά την κρισιμότητά της, η εν λόγω μελέτη «λιμνάζει» και πότε επιτέλους θα προχωρήσει. Η κ. Μανά, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε ότι με βάση απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του κ. Πούλιου πρέπει να προηγηθεί ημερίδα με ειδικούς από το ΤΕΕ και το πανεπιστήμιο, προκειμένου να διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή πρόταση. Πάντως, μέσα σε αυτή τη χρονιά δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας. Ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος, υπερασπιζόμενος τη στάση της δημοτικής αρχής, επεσήμανε ότι και να προχωρούσε η διαδικασία δε θα υπήρχε χρηματοδότηση, αλλά ο κ. Πούλιος επέμεινε ότι ο δήμος πρέπει να είναι έτοιμος για να αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης να γίνει ρυθμιστικό σχέδιο για την κυκλοφορία στην Παλιά Πόλη, αφού η κυκλοφοριακή μελέτη αργεί και όπως τόνισε η κ. Μανά τα προβλήματα στην περιοχή είναι επιτακτικά.

Πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου Ξάνθης-Στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2015-2019 έδωσε συνοπτικά ο δήμαρχος και το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει τη Β’ φάση. Όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος, το σχέδιο είναι συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ για την α’ προτεραιότητα όπου περιλαμβάνονται δράσεις με εξασφαλισμένη ή σχεδόν βέβαιη χρηματοδότηση και στη β’ προτεραιότητα (61 εκ. ευρώ) μένουν οι δράσεις των οποίων η χρηματοδότηση είναι υπό διερεύνηση.

Θα ζητηθεί άδεια για την τοποθέτηση καμερών στο Λιμνίο παρά τις διαφωνίες

Έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Ανταμπούφη στο ζήτημα της έκδοσης κανονιστικής απόφασης για την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του Λιμνίου, λόγω της πρόβλεψης τοποθέτησης καμερών στο χώρο. Ο κ. Ανταμπούφης τόνισε ότι το θέμα είναι τόσο νομικό, αφού πρόκειται για τη βιντεοσκόπηση δημόσιου χώρου, αλλά και πολιτικό, αφού καταπατάται η ιδιωτικότητα και βασικές ελευθερίες των πολιτών. Την ίδια διαφωνία συμμερίστηκε και ο κ. Κολλάρος, που σχολίασε ότι ζημιές μπορεί να γίνουν και κατά τις ώρες λειτουργίας του Λιμνίου και ότι σε κάθε περίπτωση είναι αντισυνταγματικό.

Ο κ. Δημαρχόπουλος απάντησε ότι η επένδυση κόστισε πολλά χρήματα, μόνο για τα παιχνίδια απαιτήθηκαν 350.000 € και επομένως ο δήμος πρέπει να διασφαλίσει την προστασία της περιουσίας του και των δημοτών του από βανδαλισμούς και παραβατικές συμπεριφορές. Άλλωστε, πρόσθεσε, αν δε δοθεί η απαιτούμενη άδεια δε θα γίνει και η εγκατάσταση των καμερών. Σήμερα, όπως ενημέρωσε, τη φύλαξη αναλαμβάνουν τέσσερις υπάλληλοι πεντάμηνης απασχόλησης μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, αλλά στη συνέχεια δεν είναι γνωστό πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Ο Μανόλης Τσέπελης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, πληροφόρησε επίσης ότι έχει γίνει πρόβλεψη για συνεργασία με εταιρία security, που θα προκύψει μετά από διαγωνισμό.

Άλλο ένα θέμα έθεσε η Αλίκη Μιχαλοπούλου που αναρωτήθηκε γιατί δεν προβλέπεται η πρόσβαση του κοινού κατά τις πρωινές ώρες τις καθημερινές και μόνο για σαββατοκύριακα και αργίες. Ο κ. Τσέπελης ανέφερε ότι αυτή είναι μια πρώτη φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και πρέπει να δοθεί χρόνος για την περιποίηση και τη συντήρηση του χώρου. Άλλωστε, τα σχολεία θα μπορούν να επισκέπτονται το χώρο κατόπιν συνεννόησης. Επ΄αυτού διαφώνησε και ο δήμαρχος που έδωσε εντολή με οποιοδήποτε τρόπο να λειτουργεί το Λιμνίο και τις πρωινές ώρες κατά τις καθημερινές ημέρες.

Ο Ορχάν άφησε αιχμές για διακρίσεις σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων

Και ενώ η συνεδρίαση έβαινε χωρίς εκρήξεις στο τέλος της τα «αίματα άναψαν» με αφορμή το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης από την πλευρά του συλλόγου Γυναικών «Ερατώ» στα Κιμμέρια. Ο κ. Μπένης και ο κ. Κολλάρος εξέφρασαν επιφυλάξεις, αφού επρόκειτο, όπως αναφερόταν στο αίτημα για κάλυψη τρεχουσών αναγκών, πράγμα που απαγορεύεται και τότε εξεράγη ο Ορχάν Χασάνογλου, αδερφός του αντιδημάρχου κ. Φερντούν και επίσης δημοτικός σύμβουλος με την ίδια παράταξη, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του και αφήνοντας υπόνοιες ότι γίνονται διακρίσεις για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Φανερά εκνευρισμένος αποχώρησε και με την αποχώρησή του ξεκίνησε μία θύελλα αντιδράσεων, με τον κ. Ανταμπούφη να δηλώνει ότι «προσπαθούν να θυματοποιηθούν με στρεβλό τρόπο» και να ζητά να καταδικαστεί η συμπεριφορά του απερίφραστα από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Μαζί του συμφώνησε και ο κ. Μπένης που έκανε λόγο για μη αποδεκτή στάση από το δημοτικό συμβούλιο. Ο Γιάννης Δρεμσίζης προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι: «εσείς θέλετε φίμωτρα. Όποιος μιλά κάνει και λάθη», αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα νέος γύρος αντιπαράθεσης με τον κ. Μπένη που του συνέστησε ακόμη και κατ’ ιδίαν να προβεί σε συστάσεις στους δημοτικούς συμβούλους που «παρεκτρέπονται».

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…