Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Κοσμοσυρροή στην Ξάνθη για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Κοσμοσυρροή στην Ξάνθη για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης

0
papakontantinou-2

«Πλημμύρισε» κόσμο από διάφορες πόλεις και από το εξωτερικό – Τραγούδι, κέφι και χορός μέχρι τα ξημερώματα τα Σαββατοκύριακα

Π. Λύρατζης: «Ήταν μια επιτυχία του πνεύματος προσφοράς και εθελοντισμού των Ξανθιωτών»

«Πλημμύρισαν» από κόσμο για μια ολόκληρη εβδομάδα τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη, με τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, να ξεφαντώνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Για τις πιο επιτυχημένες Γιορτές στην ιστορία του θεσμού κάνουν λόγο εμπλεκόμενοι φορείς και επιχειρηματίες της πόλης, αφού η ‘’λαοθάλασσα’’ που κατευθυνόταν προς τον παραδοσιακό οικισμό δεν περιορίστηκε μόνο στα Σαββατοκύριακα, αλλά παρακολούθησε τις συναυλίες και τίμησε τις… ψησταριές των Συλλόγων ακόμη και τις καθημερινές. Ο θεσμός, που συμπλήρωσε φέτος τα 25 χρόνια εορταστικής παρουσίας, έχει γίνει, μαζί με το Καρναβάλι, ένας από τους βασικότερους πόλους έλξης επισκεπτών. Φέτος, εκτός από αυτούς που βρέθηκαν στις Γιορτές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, υπήρξε και συμμετοχή ξένων τουριστών, που συνδύασαν την επίσκεψή τους στην περιοχή με το γιορτινό κλίμα στην Παλιά Πόλη.

Π. Λύρατζης: «Η λαμπρή έναρξη έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προσέλευση κόσμου»

Το «Ε», εκτός του ότι παρακολούθησε τις εκδηλώσεις από κοντά, μετέχοντας στον εορταστικό παλμό, επικοινώνησε και με τους φορείς που συμμετείχαν στην διοργάνωση και την ομαλή έκβαση των Γιορτών. Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλης Λύρατζης, έκανε λόγο για μια μεγάλη επιτυχία, την οποία καρπώνεται η πόλη της Ξάνθης και ο κόσμος της. Ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί δικαίωση για τον ίδιο, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον. «Η καρδιά των Γιορτών είναι οι Σύλλογοι, οι εθελοντές, οι Σαμαρείτες, όλες οι υπηρεσίες που μετέχουν με αυταπάρνηση πέραν του ωραρίου τους, αλλά και όλοι οι Ξανθιώτες, κυρίως οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, που σίγουρα υφίστανται μια ταλαιπωρία αυτές τις μέρες», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, απονέμοντας τα εύσημα σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξαιρέτως. Αναγνώρισε, ασφαλώς, ότι ο καλός καιρός ήταν μεγάλος σύμμαχος και, κάνοντας την αυτοκριτική του, ανέφερε ότι υπήρξαν κάποια μικρά προβλήματα οργάνωσης, που θα ληφθούν υπόψη για να μην επαναληφθούν. Μεγάλη σημασία έδωσε στην τελετή έναρξης, που ήταν λαμπρή και με ένα γνωστό όνομα, όπως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, κάτι που προσελκύει τον κόσμο. «Θα έπρεπε να βάλουμε μία από τις μεγάλες συναυλίες μεσοβδόμαδα για να διατηρήσουμε το ‘’ρεύμα’’ που υπήρχε, αλλά αυτό που πρέπει κυρίως να γίνει, είναι ένα άνοιγμα προς τα Βαλκάνια», συμπλήρωσε ο κ. Λύρατζης, θεωρώντας επιτακτική ανάγκη ο προγραμματισμός να γίνεται νωρίτερα και να υπάρχει προβολή σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία.

Χατζηγιάννης, Τσαλιγοπούλου και κυρίως Παπακωνσταντίνου γέμισαν την πλατεία

Η πλατεία Μητροπόλεως ήταν για άλλη μια χρονιά το επίκεντρο με τις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν, με γνωστά ονόματα της μουσικής σκηνής όπως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, που ‘’άνοιξε’’ τις φετινές εκδηλώσεις, ο Μάνος Πυροβολάκης, οι «Αστέρια» από την Κάτω Ιταλία, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και φυσικά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Στην συναυλία του «αιώνιου έφηβου», που έκλεισε τον κύκλο των κεντρικών μουσικών εκδηλώσεων, «δεν έπεφτε καρφίτσα». Άντρες και γυναίκες από διαφορετικές γενιές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, με μερικές μαντίλες να ξεχωρίζουν στο πλήθος, άνθρωποι που έχουν αγαπήσει τα τραγούδια μιας μουσικής πορείας 43 χρόνων του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, έσπευσαν να τον απολαύσουν επί σκηνής, να τραγουδήσουν μαζί του και να χειροκροτήσουν το αστείρευτο πάθος του. Μάλιστα, ο ακούραστος ρόκερ συνέχισε να διασκεδάζει σε μαγαζί της Παλιάς Πόλης, μέχρι νωρίς το πρωί. Παράλληλα, καθ’ όλη την εβδομάδα, μια σειρά από δρώμενα, πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις και αξιόλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της Παλιάς Πόλης.

Όλοι οι Σύλλογοι επί ποδός – ελάχιστα προβλήματα σε εστίαση και τιμές

Το τελευταίο τριήμερο των Γιορτών η προσέλευση του κόσμου ήταν η μεγαλύτερη, γεγονός που πιστώνεται και στην παρουσία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, κάτι που αποτυπώθηκε και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Σε γενικές γραμμές, η αυξημένη κίνηση στην πόλη ευνόησε όλους τους επαγγελματίες που ήρθαν σε άμεση επαφή με τους επισκέπτες, όπως: καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, μέχρι και τους οδηγούς ταξί, που όλοι, κατά κοινή ομολογία, επέδειξαν άψογη επαγγελματική συμπεριφορά. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι μεμονωμένες περιπτώσεις υπερτιμολόγησης κάποιων προϊόντων στα στέκια των Συλλόγων. Η ποιότητα και η εξυπηρέτηση, σε συνδυασμό με την μουσική, ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, γεγονός που πιστοποιούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης. Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, δεν υπήρξαν υγειονομικά κρούσματα, με τους προϊσταμένους να κάνουν λόγο για σαφή άνοδο του επιπέδου, με μικρά περιθώρια βελτίωσης.

Παράπονα για το ωράριο και την καθαριότητα στα στέκια των Συλλόγων

Και φέτος δεν έλειψαν, ασφαλώς, τα προβλήματα και τα παράπονα για ορισμένους πολιτιστικούς συλλόγους, που δεν τηρούσαν το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας, μέχρι τις δύο το βράδυ, και συνέχιζαν να παίζουν μουσική σε υψηλή ένταση μέχρι αργά. Μετά το τέλος των Γιορτών και της διασκέδασης, επίσης, μένει πίσω ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών, αλλά και ακαθαρσιών στους δρόμους, από την καθημερινή χρήση των ψησταριών στα στέκια των Συλλόγων. Η εικόνα της πόλης τις πρωινές ώρες ήταν ικανοποιητική, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τμήμα Καθαριότητας του δήμου. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χασάν Ογλού Φερντούν, εξέφρασε την πικρία του, γιατί οι προσπάθειες της υπηρεσίας δεν βρήκαν την ανταπόκριση που ανέμενε. Για πρώτη φορά διατέθηκαν σε κάθε Σύλλογο από δύο κάδοι ανακύκλωσης, αφού τα απορρίμματα ήταν κυρίως ανακυκλώσιμα, ώστε να τοποθετούν εκεί τα σκουπίδια τους κάθε βράδυ. Με τριπλή βάρδια καλύφθηκαν οι ανάγκες σε κάθε σοκάκι της Παλιάς Πόλης, με την βοήθεια μικρού απορριμματοφόρου. Παρ’ όλες τις προσπάθειες, ήταν συχνό το φαινόμενο σκουπιδιών εκτός των κάδων, ένα φαινόμενο που καταγράφεται, δυστυχώς, και σε καθημερινή βάση στην πόλη.

Δεν έλειψαν περιστατικά μέθης και μικροκλοπών

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης ήταν σε εγρήγορση κατά την διάρκεια των Γιορτών, καθώς σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια και πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 προσαγωγές. Αυτές αφορούσαν κυρίως ταυτοποίηση στοιχείων σε περιστατικά μέθης και πρόκλησης φασαριών, χωρίς να λείψουν και τα κρούσματα μικροκλοπών, από ‘’πορτοφολάδες’’ που επωφελήθηκαν από την πολυκοσμία. Οι προληπτικές περιπολίες απέτρεψαν και επέλυσαν άμεσα κλοπές μοτοποδηλάτων που σημειώθηκαν, ενώ αναφέρθηκαν από την Αστυνομία ευτράπελα με μεθυσμένους οδηγούς που έκαναν καταγγελία για κλοπή αυτοκινήτου, ενώ το είχαν παρκάρει αλλού. Κομβικής σημασίας για άλλη μια χρονιά η άγρυπνη παρουσία των Σαμαρειτών, που αντιμετώπισαν λιποθυμικά επεισόδια και καταστάσεις μέθης, η άμεση επέμβαση των οποίων απέτρεψε τα χειρότερα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…