Παρουσίασε το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ξάνθη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
Αυτοκριτική για το παρελθόν με βλέμμα στο μέλλον, που υπόσχεται ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας
Σύντομη η προεκλογική περίοδος για την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου, δεν λείπουν όμως οι περιοδείες των πολιτικών στελεχών και των αρχηγών κομμάτων ανά την χώρα. Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων, βρέθηκε στην Θράκη και ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Ξάνθη το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε νωρίτερα με στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αλεξανδρούπολη, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η προεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου κόμματος. Όπως σημείωσε και κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ξάνθη, έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς. Θεωρώντας ότι η σύγκλιση των δυνάμεων, η συμπαράταξη, η κοινή παρουσία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις εκλογές είναι το πρώτο και δύσκολο βήμα, τόνισε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, εφόσον η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η τρίτη δύναμη, στόχος είναι να βρεθούν τρόποι μετεξέλιξης της συνεργασίας αυτής.
Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παρουσίασε, επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στην Ξάνθη, το ψηφοδέλτιο της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τον νομό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για ένα ψηφοδέλτιο αισιοδοξίας και ελπίδας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει την τρίτη δύναμη και να εκλέξει βουλευτή στην περιοχή. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν λιγοστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από την Ξάνθη, μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά τις παλινωδίες και τις κόντρες που διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα για την κατάρτιση του ψηδοδελτίου.
Το ψηφοδέλτιο αποτελείται από τους:
1. Χρήστο Γκαρμπούνη, χειρούργο ορθοπεδικό, μέλος Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ
2. Ανέστη Αντωνιάδη, Επιχειρηματία Τηλεπικοινωνιών, πτυχιούχο Ιχθυοκαλλιέργειας
3. Μολλά Ερόλ, Γεωπόνο, Ιδιωτικό Υπάλληλο
4. Μαρία Ντεούδη, Αρχαιολόγο
5. Παναγιώτη Μορφίδη, Συνταξ. Πολιτ. Μηχανικό, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του γερμανικού SPD
Αφετηρία για την κεντροαριστερά η συνεργασία
Στην εισαγωγική του ομιλία, πριν την παρουσίαση των υποψηφίων, ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή συνεργασία, αλλά για μια αφετηρία στον πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, που δημιουργεί προϋποθέσεις ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς «της ευθύνης» και της ανανεωτικής αριστεράς. Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος της συνεργασίας είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός πόλου διακυβέρνησης την επόμενη μέρα των εκλογών και μιας δύναμης που θα εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, εφαρμόζοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Για ακόμη μια φορά, επίσης, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η κεντροαριστερή εκλογική συνεργασία θα υπερβεί την Χρυσή Αυγή στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο κόσμος έχει πεισθεί ότι μόνο μέσα από συνεργασίες μπορεί να βγει η χώρα από το τέλμα.
Έντονη κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, νεοφιλελεύθερα στοιχεία στο ΠΟΤΑΜΙ
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι η διακυβέρνηση του 2004-2009, και ειδικότερα η τελευταία διετία, ήταν καταστροφική για την χώρα και οδήγησε στην επιβολή των μνημονίων. Ως λύση στις αρνητικές συνέπειες συνέχισης και εφαρμογής των μνημονίων, αντέτεινε την αντικατάστασή τους από αποτελεσματικότερες πολιτικές, για τις οποίες εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα γίνουν αποδεκτές και θα αποβούν χρήσιμες. Έντονη κριτική ασκήθηκε από τον κ. Θεοχαρόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι στους επτά μήνες διακυβέρνησης έφερε ένα 3ο ‘’βαρύτερο’’ μνημόνιο, προβαίνοντας σε μια αναποτελεσματική διαπραγμάτευση, που οδήγησε σε αδιέξοδο. Παράλληλα, αναφερόμενος στο Ποτάμι, τόνισε εμφατικά ότι αποτελεί ένα συνονθύλευμα προσώπων και θέσεων, καθώς συμπεριλαμβάνει τόσο κεντροαριστερά, όσο και νεοφιλελεύθερα στοιχεία, καλώντας ταυτόχρονα τις ανανεωτικές δυνάμεις που περικλείει να συστρατευθούν με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κάθετα αντίθετος στην εύκολη προεκλογική παραχολογία, είπε χαρακτηριστικά: «Όχι στα Ζάππεια, όχι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», μεταφέροντας την διάχυτη απογοήτευση που κυριαρχεί απέναντι στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις και τα όσα ανέφικτα υποσχέθηκαν.
Αυτοκριτική με το βλέμμα μπροστά
Σε ερώτηση αναφορικά με την επίρριψη ευθυνών στην ΝΔ για τα μνημόνια χωρίς να αναφέρονται ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι δεν διεκδικούν το αλάθητο, παραδεχόμενος τα λάθη που έχουν γίνει από όλες τις πλευρές, αλλά δικαιολόγησε εν μέρει το ΠΑΣΟΚ, καθώς η διετία 2007-2009 ήταν αυτή που εκτόξευσε τα ελλείμματα στο δημόσιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Δηλώνοντας ότι «τα όποια λάθη τα αφήνουμε πίσω και κοιτάζουμε μπροστά», ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι με τα νέα πρόσωπα και τις νέες ηγεσίες σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχει επέλθει η αναγκαία ανανέωση και δεν θα πρέπει να ταυτίζονται τα σημερινά κόμματα με αυτά του παρελθόντος. Σημειώνοντας ότι η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη, διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση αν δεν συμμετέχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο ίδιος έθεσε ως πρώτιστη ανάγκη την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και αναφέρθηκε σε μέτρα που θα αλλάξουν άμεσα, όπως η προκαταβολή του 100% ΦΠΑ στους αγρότες. «Δεν θα έχουμε παραγωγή αν επιβληθούν όλα αυτά τα μέτρα και σας μιλώ και ως γεωπόνος», είπε χαρακτηριστικά. Σκιαγραφώντας τις επιλογές που έγιναν στο τοπικό ψηφοδέλτιο, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης ανθρώπων που γνωρίζουν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και θα τα μεταφέρουν στα κεντρικά, ώστε να βρίσκονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις.