Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Ήρεμη δύναμη» το Ποτάμι Ξάνθης

«Ήρεμη δύναμη» το Ποτάμι Ξάνθης

0
potami-xatzitheofanous

Διυπουργική Επιτροπή για την Θράκη πρότεινε ο επικεφαλής τους ψηφοδελτίου τομεάρχης Άμυνας Γιώργος Χατζηθεοφάνους

Κίνδυνος από τον εθνικισμό στα Βαλκάνια – Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην χώρα μας.  Παρουσίαση του ψηφοδελτίου

Soft power” ,”Ήρεμη δύναμη» αποκάλεσε τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού Ξάνθης Γιώργο Χατζηθεοφάνους, ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, γνωστός από την εκπομπή «Ανιχνεύσεις» της ΕΤ3 που ήταν ο συντονιστής της πολιτικής εκδήλωσης παρουσίασης του ψηφοδελτίου του Ποταμιού της Ξάνθης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ξανθίππειον» συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μελών και φίλων του Ποταμιού ενώ αποτέλεσε ευκαιρία για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Κίνδυνος από τον εθνικισμό στα Βαλκάνια – Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην χώρα μας

Μια τεκμηριωμένη και ρεαλιστική αποτύπωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον Τομεάρχη Άμυνας και απόστρατο Ταξίαρχο και υποψήφιο βουλευτή επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ξάνθης κ. Χατζηθεοφάνους ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία του από την θητεία του στο Κόσσοβο στα ταραγμένα χρόνια της 10ετίας του 1990 και τη γνωριμία του και τις σχέσεις φιλίας που ανέπτυξε με τον Μουφτή του Κοσσόβου. Ο κ. Χατζηθεοφάνους σημείωσε πως δεν συνάντησε θρησκευτικά φονταμενταλισμό αλλά ότι ο κίνδυνος έχει όνομα κα λέγεται «εθνικισμός στα Βαλκάνια.» . Τόνισε πως η χώρα μας έχασε την ευκαιρία να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη εξαιτίας της έλλειψης εθνικής στρατηγικής και ενώ θα μπορούσε να σύρει όλα τα Βαλκάνια στην Ευρώπη μεταβλήθηκε εκείνη σε Βαλκανική χώρα. Υποστήριξε πως τα προβλήματα στα Βαλκάνια δεν λύνονται με όπλα παρά μόνο με πολιτικές και πως και παρότι και η Ευρώπη είναι σε κρίση (όχι οικονομική αλλά πολιτική) θα ήταν τραγικό για την χώρα μας να φύγει από την Ευρώπη. Αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα όρισε ως γενεσιουργό αιτία το γεγονός ότι «αρνηθήκαμε να αλλάξουμε όταν όλα άλλαζαν γύρω μας» αναφέρθηκε στις παθογένειες του κράτους και της δημόσιας διοίκησης καταλήγοντας στην πεποίθηση πως αυτό που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει το κράτος μας σύγχρονο και να πάψει να είναι σπάταλο. Τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον που θα προσελκύει επενδύσεις ενώ ανέφερε ως αρνητικό μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση στους επενδυτές με την απόφασή της να αναστείλει την επένδυση στις Σκουριές.

Διυπουργική Επιτροπή για την Θράκη

Ο κ. Χατζηθεοφάνους αναφέρθηκε και στα προβλήματα της περιοχής μας εστιάζοντας στην υψηλή ανεργία που έχει σαν αποτέλεσμα την διαρροή του δυναμικού κομματιού της Θράκης προς το εξωτερικό. Σημείωσε πως χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη Θράκη και πως δεν υπάρχει και πως το Ποτάμι έχει εκπονήσει μια μελέτη στην οποία γίνεται η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και προτείνονται πολιτικές για την ανακοπή αυτού του κύματος μετανάστευσης. Η πρόταση περιλαμβάνει τη σύσταση μιας Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό που θα υλοποιεί αυτή την στρατηγική. Τέλος ο κ. Χατζηθεοφάνους κάλεσε το κοινό να ψηφίσει με τη λογική έχοντας ως κριτήριο την ικανότητα, , τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό των θέσεων και την αποτελεσματικότητα των υποψηφίων να τις υλοποιήσουν και όχι το συναίσθημα ή την ουτοπική θεώρηση, τονίζοντας με έμφαση: «Η χώρα χρειάζεται μεγάλη μεταρρυθμιστική επανάσταση».

Γεωπολιτική ανάλυση από τον πρέσβη επί τιμή κ. Μαλλιά

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης και ο πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς ο οποίος είναι στην 5η θέση του ψηφοδελτίου και αν και Αρκάς καταγόμενος εκ Γορτυνίας δέχθηκε την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης. Ο κ. Μαλλιάς εξήρε την παρουσία και το έργο του κ. Χατζηθεοφάνους και αναφέρθηκε και στην δική του πλούσια εμπειρία ως πρέσβης στις διαφορές χώρες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή μας εξαιτίας του πολέμου στην Συρία και της πτώσης του καθεστώτος της Λιβύης και της άναρχης κατάστασης που επικρατεί εκεί. Επεσήμανε πως η Ευρώπη έχει καθυστερήσει στο να χαράξει μια ενιαία πολιτική για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και εξέφρασε την άποψη πως «Αυτά που συμβαίνουν είναι μόνο η αρχή». Σημείωσε επίσης πως στην Λιβύη συνέβη ότι ακριβώς στο Ιράκ και ενώ η δικτατορία του Καντάφι ήταν κίνδυνος για τα δημοκρατικά δικαιώματα των Λίβυων, η αναρχία που επικρατεί και η αδυναμία εξομάλυνσης της κατάστασης αποτελεί κίνδυνο για όλη την Ευρώπη και πως ο κίνδυνος μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι διαιρημένη και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η Γερμανία αντιτάχθηκε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ ενώ συμφωνούσαν τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Στη συνέχεια άνοιξε ένας διάλογος με το κοινό ενώ λίγο αργότερα έγινε η παρουσίαση των υπολοίπων υποψηφίων: τον καθηγητή Σπύρο Μουρούτσο , την Αναστασία Μπεζάζη – Αμπατζή, φιλόλογο, τον Σωτήρη Παπαντωνόπουλο, καθηγητής Δ.Π.Θ. Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκε και ο πρώην υποψήφιος πολιτευτής των εκλογών του Γενάρη Γιάννης Ιατράκης καθώς και ο εκπρόσωπος του κινήματος στην Ξάνθη κ. Άρης Σαββίδης.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συναγερμός» για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή: Πώς βλέπει την κατάσταση η κυβέρνηση και ποιες κινήσεις δρομολογούνται

Οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο γ…