Τελικά μάλλον από τα στελέχη και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, μόνο ο Σγουρίδης δεν… τιτιβίζει!
Λόγια Τουρισμού και όχι μόνο
Τρεις είναι οι χώρες οι κάτοικοι των οποίων προτιμούν να έρχονται για τουρισμό στη χώρα μας και ειδικότερα στην Περιφέρειά μας. Βούλγαροι, Τούρκοι, Ρουμάνοι. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών μέσω οδικού δικτύου. Χώροι επιλογής τους είναι η Καβάλα-Θάσος, η Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και τέλος Κομοτηνή.
Οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης δέχονται μικρό αριθμό τουριστών διότι υστερούν σε κάποιους τομείς έναντι της Καβάλας κυρίως και του Έβρου δευτερευόντως. Υστέρηση αποτελεί ακόμη και το γεγονός ότι Ξάνθη και Ροδόπη έχουν μικρότερο αριθμό κλινών και περισσότερο αριθμό κουνουπιών.
Οι δύο νομοί όμως, Ξάνθης και Ροδόπης, διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που ακόμη δυστυχώς δεν το έχουν αξιοποιήσει κι αυτό δεν είναι άλλο από την ύπαρξη της Μειονότητας κυρίως του βουνού. Και στην περίπτωση αυτή δεν εννοούμε τους Τούρκους και Βούλγαρους τουρίστες μόνον αλλά και την μεγάλη ελληνική εσωτερική τουριστική αγορά.
Γ.Δ.
Επίθεση στο τσίπουρο και τσικουδιά
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον των δύο παραδοσιακών ποτών, του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Το πρώτο παράγεται από Θεσσαλία και πάνω και η δεύτερη στην Κρήτη.
Η επίθεση γίνεται με την αύξηση του φόρου που ζήτησε η Κομισιόν. Η οποία απειλεί εάν δεν γίνει η αύξηση να παραπεμφθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αιτία της παρέμβασης της Κομισιόν είναι το παράνομο χύμα τσίπουρο και τσικουδιά. Μάλιστα οι ποσότητες χύμα είναι μεγαλύτερες του συσκευασμένου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο λαθρεμπόριο.
Γ.Δ.
Προβληματισμός πρέπει
Οι σοβαροί και λογικοί μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας σε Ξάνθη και Ροδόπη είναι προβληματισμένοι. Ο προβληματισμός τους έγκειται κυρίως για το νομό Ροδόπης όπου στους εκλεγέντες βουλευτές απουσιάζει ένας Χριστιανός. Εκτιμούν και οι ίδιοι πως αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό της εκλογικής προτίμησης των κατοίκων και πως κάθε παρά φύσιν ενέργεια (δράση), δημιουργεί αναπόφευκτα αντίδραση.
Αναλογικά το ίδιο συμβαίνει και στην Ξάνθη αλλά στην άλλη πλευρά της μονομερούς εκπροσώπησης από ένα κόμμα των βουλευτών. Εκλείπει δηλαδή η αντιπολίτευση, στοιχείο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κοινοβουλευτισμού.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα πλέον στους δύο νομούς, μια ευχή μπορεί να υπάρξει: Ο θεός και ο Αλλάχ να μας φυλάει…
Γ.Δ.
Είναι και θέμα επιλογής
Δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης είναι να αποφασίζει ποιον θα ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη του Δήμου μας. Αυτό το αναγνωρίζουμε και το αποδεχόμαστε. Όμως οφείλει η δημοτική αρχή, η πλειοψηφία, να αντιλαμβάνεται και να διαπιστώνει προηγουμένως ποια είναι η αποδοχή του προτεινόμενου ανθρώπου στην κοινωνία ενός τόπου για να λάβει το μεγάλο αυτό χρίσμα.
Έτσι, εκφράζοντας την εκτίμησή μας από συζητήσεις με Ξανθιώτες, η επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου δεν είναι η ενδεδειγμένη. Όπως και να’ ναι, η επιλογή βαραίνει αυτούς που την σκέφτηκαν και θα υλοποιήσουν σε λίγες ημέρες.
Γ.Δ.
Πρώτος και στις φυλακές
Την υπέροχη του διατήρησε ο ΣΎΡΙΖΑ στο Γενικό κατάστημα κράτησης Κομοτηνής» όπου ένας στους δύο κρατούμενους, στις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε την εμπιστοσύνη του στο κυβερνών κόμμα. Σ την κάλπη, που στήθηκε στο εκλογικό τμήμα των φυλακών, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 184 εκ των 196 εγγεγραμμένων, πράγμα που παραπέμπει και σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής. Από τα 184 ψηφοδέλτια, που έπεσαν στην κάλπη, έγκυρα ήταν τα 179, εκ των οποίων τα 79 ανέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερη δύναμη με 34 ψήφους αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ ακολούθησε με 27 ψήφους η Χρυσή Αυγή. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ισοβάθμησαν στην τέταρτη θέση, συγκεντρώνοντας από 6 θετικές προτιμήσεις, ενώ 5 κρατούμενοι ενίσχυσαν με την ψήφο τους την Ένωση κεντρώων. Τα υπόλοιπα κόμματα, που είδαν ψηφοδέλτιά τους μέσα στην κάλπη των φυλακών Κομοτηνής, ήταν το ποτάμι(2),το ΚΚΕ(2), η Λαϊκή Ενότητο(2), η Δημιουργία Ξανά(2), οι Δημοκρατικοί (1) και η Κοινωνία (1).
Θ.Σ.
Πανάκριβα βαφτίσια
Όποτε αλλάζει η κυβέρνηση, χωρίς να αλλάζει απαραίτητα κόμμα ή πρωθυπουργός, έχουμε και αλλαγές στα ονόματα των υπουργείων. Κάθε πρωθυπουργός, έχοντας μια φαεινή ιδέα, όποτε κάνει ανασχηματισμό ενώνει ή διασπά υπουργεία και τους αλλάζει ονόματα. Όλες αυτές όμως οι αλλαγές κοστίζουν και κοστίζουν πανάκριβα.
Η τελευταία αλλαγή ονομασίας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο κοντά στα 800.000 ευρώ! Είναι η τέταρτη αλλαγή που γίνεται στο όνομα του υπουργείου μέσα σε 6 χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει σε οικονομικό κόστος, με αλλαγές σε πινακίδες, σφραγίδες κλπ. Και φυσικά κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλα τα υπουργεία.
Και δυστυχώς οι μεταρρυθμιστικές εμπνεύσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια εξαντλούνται μόνο σε αλλαγές ονομάτων στα υπουργεία και όχι σε ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος της χώρας…
Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου
Η Ελλάδα, με ποσοστό 31% έναντι 5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, φαίνεται να κατέχει την πρώτη θέση στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία. Αυτό προέκυψε από τα πιο πρόσφατα στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Insafe κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ως δεύτερο κυριότερο πρόβλημα για την Ελλάδα αναδεικνύεται η προστασία της online ιδιωτικότητας με 16%, ενώ την τρίτη θέση κατέχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με 19%. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι ανέρχονται σε 12% για την ιδιωτικότητα και 21% για τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για το πρώτο τετράμηνο του 2015, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 180 αναφορές για υπερβολική χρήση διαδικτύου, 96 αναφορές για θέματα online ιδιωτικότητας (κατάχρηση-προστασία προσωπικών δεδομένων) και 65 αναφορές για κυβερνο-εκφοβισμό. Επίσης, οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις online σχέσεις αναδεικνύονται σε καινούρια τάση, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 10% στις αρχές του 2015, από 7% στις αρχές του 2014. Οι σχετικές αναφορές προέρχονται κατά 75% από το γυναικείο φύλο και 25% από το ανδρικό, ενώ μόνο ένα 14% αφορά ανήλικους. Προσοχή, λοιπόν, πού ‘’σερφάρουμε’’, τι μοιραζόμαστε και με ποιους συνομιλούμε.
Χ.Δ.
Το Εθνικά Πάρκα στο έλεος του κράτους
Στο φύλλο της Πέμπτης δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ σχετικά με το αβέβαιο μέλλον των Φορέων Διαχείρισης των εθνικών πάρκων της χώρας. Αφορμή, η επιστολή του προέδρου του Φ.Δ. Οροσειράς Ροδόπης, Σταύρου Κεχαγιόγλου, που κρούει τον κώδωνα, κυρίως για τα ώτα των βουλευτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην μπει ‘’λουκέτο’’ στους Φορείς μετά το τέλος του 2015. Τότε λήγει η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και 380 υπάλληλοι των Φορέων σε όλη την χώρα θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Χωρίς προστασία, όμως, και σωστή διαχείριση θα βρεθούν και όλα τα Εθνικά Πάρκα της χώρας, με κίνδυνο για μεγάλα πρόστιμα από την Ε.Ε. Ο Φ.Δ.Ο.Ρ. έχει αυτή την στιγμή 12 υπαλλήλους, 6 άτομα επιστημονικό προσωπικό και 6 φύλακες. Ο κ. Κεχαγιόγλου έχει βρεθεί λόγω συνεργασιών σε παρόμοια πάρκα στην Ευρώπη και η σύγκριση είναι απογοητευτική. Σε πάρκο 10 φορές μικρότερο από το δικό μας, στην Γερμανία, εργάζονται 140 άτομα. Εθνικό πάρκο στην Ουγγαρία επιδείκνυε ως σημαντικά μέλη της τοπικής πανίδας μία σαύρα και μία χελώνα, από αυτές που συναντάμε στις αυλές και τα χωράφια της περιοχής μας. Βιότοποι και υγροβιότοποι σε Δέλτα Έβρου, Δέλτα Νέστου, Βιστονίδα, Ισμαρίδα και Οροσειρά Ροδόπης με μεγάλη σημασία πανευρωπαϊκά θα μείνουν χωρίς σωστή προστασία, χωρίς εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη. Ας ελπίσουμε οι παλιοί και νέοι βουλευτές της περιοχής να επιδείξουν την αρμόζουσα ευαισθησία.
Χ.Δ.
Περί χωραταξικού…
Ανάβει τον ενδοπεριφερειακό καβγά ο σχεδιασμός του νέου Χωροταξικού Σχεδίου της Περιφέρειας που αναθεωρείται για να ενταχθεί στο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό. Δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες από τους γειτονικούς μας νομούς καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου προκειμένου να αναδείξουν τον δικό τους νομό σε πρωτεύοντα πόλο και κάποιοι απ’ αυτούς συναγωνίζονται σε πλειοδοσία λαϊκισμού και …χωριατισμού! Είναι αυτοί που θυμούνται την ανάπτυξη ενιαίας περιφερειακής συνείδησης μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανάλογο ζήτημα δεν έχουμε στο νομό μας καθώς το χωραταξικό περνάει στα ψιλά σε αντίθεση με παλιότερα και αναφέρομαι στο 2005 όταν ψηφίστηκε το εθνικό χωροταξικό του Σουφλιά το οποίο και αναθεωρείται… Και μπορεί μεν η σημασία του για τον απλό πολίτη να μην φαίνεται με την πρώτη ματιά όμως απαιτείται να γνωρίζει ο απλός πολίτης ότι θα το βρει μπροστά του στην καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Με λίγα λόγια το χωραταξικό είναι κάτι σαν το σύνταγμα για κάθε περιφέρεια κάτι σαν οδικός χάρτης. Με βάση αυτό θα καταρτίζονται οι χρήσεις γης για εγκατάσταση επιχειρήσεων, με βάση αυτό θα δίνονται χρηματοδοτήσεις. Γι ‘ αυτό και πρέπει το Σχέδιο να είναι ισοβαρές και ισομερές και να βοηθά στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νομών και όχι να ευνοεί κάποιους σε σχέση με κάποιους άλλους.
Μ.Ξ.
Και τώρα δουλειά!
Τέλος πια μετά εκλογικά και τα πολιτικά! Είναι καιρός η νέα κυβέρνηση να σκύψει πάνω στην οικονομία. Να δει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, του κόσμου της εργασίας. Να δει και λίγο τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου. Γιατί αν μη τι άλλο ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που παράγει πλούτο και όχι ο δημόσιος. Επιτέλους φτάνει πια με τα μεγάλα λόγια για μεταρρυθμίσεις. Είναι καιρός αυτές να γίνουν. Το άμεσο διάστημα και μέχρι τέλος του χρόνου είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση. Πρέπει να υλοποιηθεί το 56% της συμφωνίας και έχει μπροστά της αξιολόγηση.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα λοιπόν!
Και μην ξεχνιόμαστε! Τάξατε κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών της συμφωνίας σας. κ. Τσίπρα!
Μ.Ξ.