Σχόλια 24/09/15

0
Με την ψήφο του ο λαός έδιωξε το παλιό. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για τις υπουργοποιήσεις των άφθαρτων Μπόλαρη και Τζάκρη…


Το θάρρος της γνώμης
Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης το έχει αποδείξει εδώ και καιρό ότι δεν μασάει τα λόγια του. Ό,τι σοβαρό είναι να πει το λέει και πάει τελείωσε. Σίγουρα αυτό δεν αρέσει σε όλους και είναι λογικό. Αρέσει όμως σε πολλούς άλλους γιατί επιτέλους η αλήθεια πρέπει να λέγεται από τους πολιτικούς χωρίς συγκαλύψεις.
Έτσι λοιπόν δημόσια βγήκε ο Κώστας Ζαγναφέρης και μίλησε για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία, ασκώντας ουσιαστική κριτική στο ίδιο το κόμμα του. Λέει αρκετά και ενδιαφέροντα. Αξίζουν της προσοχής, όπως η αποδοχή ότι ο Κώστας Ζαγναφέρης διαθέτει το θάρρος της γνώμης του.
Γ.Δ.


Στον αγώνα
Αναμενόμενο για την προσωπικότητα του Αλέκου Κοντού ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τα συμφέροντα των κατοίκων του νομού από άλλο μετερίζι.
Η δήλωσή του είναι σαφής. Ο αγώνας συνεχίζεται παρά το απροσδόκητο αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής που ο εκλογικός νόμος του αφαίρεσε την εκλογική έδρα στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Τα αυτονόητα και το βασικό πρόβλημα
Ακούω διάφορα αυτονόητα περί κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης που προτίθεται να υλοποιήσει η νέα (;) Κυβέρνηση. Όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά δεν ακούω τίποτε για το βασικό μας πρόβλημα Και αυτό είναι η παραγωγή πλούτου, για να καταπολεμηθεί η ανεργία, να αυξηθούν τα έσοδα από την δίκαιη φορολογία, να εισρεύσουν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία, να χρηματοδοτηθεί το κράτος δικαίου και κοινωνικών παροχών, να αυξηθούν οι εξαγωγές και να μειωθούν οι εισαγωγές. Και εδώ βρίσκεται το μέγα πρόβλημα της “νέας” Κυβέρνησης: Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, αλλά είναι και πολέμιός της. Εξαιρείται βέβαια ο Φλαμπουράρης … αλλά για τον εαυτό του…
Γ.Δ.


Εμπνευστής ο πρόεδρος Παυλόπουλος
Να μην ξεχνάμε. Εμπνευστής και «πατέρας» του εκλογικού νόμου- έκτρωμα πως ήταν ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το επισημαίνουμε για όσους δεν το γνώριζαν ή δεν το θυμήθηκαν. Για να ξέρουν προς τα πού να στραφούν.
-Αυτά τα ολίγα, έτσι για την ιστορία.
Γ.Δ.


Το ‘’στοίχημα’’ των ταυτίσεων
Οι καθηγητές των Πολιτικών Επιστημών θεωρούν ότι ένας από τους κρισιμότερους όρους στην πολιτική είναι ο όρος “ταυτίσεις”. Όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό. Η επικαιρότητα υποτάσσεται στην λογική των ταυτίσεων και των κοινωνικών δεσμών που δημιουργούνται. Ειδικά σε μη-ομαλές περιόδους, όπως μπορεί να θεωρηθεί αυτή που ζούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να ταυτιστεί με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες -έστω και σε ένα επίπεδο «αντισυστημικού» προφίλ- και αυτό δεν άλλαξε τους τελευταίους μήνες, παρά τα όσα συνέβησαν και την όποια αρνητική αξιολόγηση επιμέρους κυβερνητικών κινήσεων και αποφάσεων. Η ΝΔ, από την άλλη, ταυτίζεται μεν ακόμα με ένα μέρος της ιστορικής της βάσης, εκφράζει κυρίαρχες πολιτικές θέσεις, αλλά έχει χάσει απολύτως το παιχνίδι των ταυτίσεων, όπως και την επαφή με νέες ηλικίες. Το να επικαλείσαι την παρακαταθήκη Καραμανλή, ο οποίος άλλαξε συθέμελα την παράταξη, και να εμμένεις στα ίδια, δεν βοηθά ιδιαίτερα. Τα υπόλοιπα μοιάζουν δευτερεύοντα ζητήματα, με την τακτική, τους χειρισμούς, την δυναμική της εκστρατείας και άλλα διάφορα να ωχριούν μπροστά στο ‘’στοίχημα’’ των ταυτίσεων. Η αλλαγή πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μεν ένα κομμάτι αριστερόστροφων ψηφοφόρων του στην αποχή ή σε μικρότερα κόμματα, αλλά παράλληλα καθησύχασε ένα τμήμα μετριοπαθών ψηφοφόρων, που δεν συμμετείχαν όσο τον περασμένο Ιανουάριο, υπό την απειλή ενός ‘’ακραίου’’, τότε, ΣΥΡΙΖΑ.
Χ.Δ.


Η ΝΔ μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση
Η συζήτηση που γίνεται για το αν η ΝΔ θα πρέπει να μετακινηθεί προς το Κέντρο ή προς τα Δεξιά φαίνεται ατελέσφορη. Είναι μια μάχη του παρελθόντος άσχετη με τις σημερινές διαιρέσεις της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως, βέβαια, να υπηρετούν τις εσωκομματικές στρατηγικές όσων τα προτάσσουν και όχι τις υπαρκτές πολιτικές και εκλογικές ανάγκες του κόμματος, που είναι να αποκτήσει μια διακριτή ατζέντα, να φρεσκάρει τον λόγο του και να επανασυνδεθεί με συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα και ειδικά τις νεώτερες ηλικίες. Μεταξύ ενός ιδεολογικού «χυλού» από τη μια, που δεν λέει τίποτα σε κανέναν, και του αυτοθαυμασμού από την άλλη, υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια. Ένα σύγχρονο κόμμα μπορεί και πρέπει να έχει σαφές πολιτικό πλαίσιο και στέρεους ιδεολογικούς πυλώνες, χωρίς να αναλώνεται σε μάχες για ‘’ταμπέλες’’, που αφορούν ελάχιστους και δεν είναι και απολύτως ξεκάθαροι ως έννοιες. Άρα, η ΝΔ πρέπει να πάει και προς τα Δεξιά, με την ευρωπαϊκή έννοια του όρου, αλλά πρέπει να κινηθεί και προς το φιλελεύθερο Κέντρο σε ζητήματα εκσυγχρονισμού των θεσμών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, αξιοκρατίας και διαφάνειας, τα οποία φαίνονται ως το αδύνατό της σημείο και ένα από αυτά που την έχουν αποκόψει από τους νεώτερους ψηφοφόρους. Η επιλογή ηγεσίας στο κόμμα το επόμενο διάστημα μπορεί να αποτυπώσει προς τα πού θα κινηθεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αν οδηγηθεί, πάντως, στην περιχαράκωση και όχι σε μια ολοκληρωτική ανανέωση, θα συνεχίσει να είναι θεατής και όχι ρυθμιστής.
Χ.Δ.


Βαριά ήττα για την ΝΔ στην Ξάνθη
Δεν μπορούν να συνέλθουν στην ΝΟΔΕ Ξάνθης απ’ το σοκ που υπέστησαν στις εκλογές! Ποιος θα το πίστευε να χάσει την έδρα η παράταξη στο νομό μας και ο Αλέκος Κοντός που επί 15 χρόνια είναι βουλευτής, υπουργός και υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή να βρεθεί ξαφνικά εκτός βουλής. Και όχι βέβαια γιατί μειώθηκε το ποσοστό της αφού είναι κατά τι περισσότερο από τις εκλογές του Γενάρη (και λόγω μεγαλύτερης αποχής βέβαια) αλλά από ένα «τερτίπι» του νόμου για τις τριεδρικές. Ενός εκλογικού νόμου του Προκόπη Παυλόπουλου που φτιάχτηκε στα μέτρα του πρώτου κόμματος, μόνο που τώρα γύρισε μπούμερανγκ για την ΝΔ σε Ξάνθη και Ροδόπη όπου για τον ίδιο λόγο έχασε την έδρα του και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ωστόσο αυτό που συνέβη δεν είναι ότι καλύτερο και δημοκρατικότερο για τον νομό μας γιατί απλά θα εκπροσωπείται μόνο από το κυβερνών κόμμα και κανέναν από την αντιπολίτευση…
Μ.Ξ.


Βαριά ήττα και για το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη
Και μπορεί η ΝΔ στην Ξάνθη να έχασε την έδρα όμως διατήρησε το ποσοστό της. Για το ΠΑΣΟΚ όμως που κατέβηκε με τη ΔΗΜΑΡ η ήττα είναι βαριά και ασήκωτη. Όχι μόνο δεν συμπαρασύρθηκε από την δυναμική που ανέπτυξε πανελλαδικά η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» αλλά μείωσε κατά 2, 5 μονάδες τα ποσοστά του από τον Γενάρη και έφτασε σε ιστορικά χαμηλά! Οι αιτίες πολλές και εν πολλοίς γνωστές. Είναι που όλα αυτά που προηγήθηκαν με το ψηφοδέλτιο που όπως φάνηκε δεν το στήριξαν όλοι αυτοί που ήθελαν να είναι πρώτοι, είναι ότι ήταν από την ΔΗΜΑΡ ο επικεφαλής, είναι επειδή δεν πήρε ούτε ψήφο από το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά ούτε όπως φάνηκε και από τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαλτούρο. Μόνο στα Άβδηρα το ψήφισαν κάποιοι …αμετανόητοι και πήρε 13%!
Μ.Ξ.


Επίσημες παρουσίες
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προετοιμάζει επίσκεψη στην Ξάνθη, όπως μαθαίνω, αφού προγραμματίζει να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στα Ελευθέρια της πόλης στις 4ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί στην Ξάνθη και για την παρέλαση, αλλά και για να εγκαινιάσει τα νέα κτίρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ.


Ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής
Τη δική του παρέμβαση έκανε ο ξανθιώτης οικονομολόγος Αϊντίν Ομέρογλου για τις εκλογές, αλλά και το μοντέλο διοίκησης και οικονομικής ανάπτυξης που θα διαμορφώσει η νέα κυβέρνηση.
Ο κ. Ομέρογλου εξέφρασε πρωταρχικά την ικανοποίησή του για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων εκ νέου από έναν αριστερό και προοδευτικό πολιτικό, ωστόσο τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να υιοθετήσει ένα μοντέλο κρατικής μικτής οικονομίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι η ΝΔ ως συντηρητικό κόμμα μπορεί να προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προβεί σε κοινωνικοποίηση της παραγωγής και διανομή των μέσων παραγωγής, δηλαδή να δώσει τη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων στα χέρια εργατών και υπαλλήλων (όπως η ΕΒΖ), ώστε οι ίδιοι να παλέψουν «για το δικό τους ψωμί. «Μόνο έτσι θα δίνουν την ψυχή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «το κεφάλαιο είναι ο ελληνικός λαός και πρέπει να βάλουμε τώρα το θεμέλιο για το παραγωγικό μοντέλο που θα προχωρήσουμε με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα».
Ε.Δ.


Περισσότερη δημοκρατία και εντός της μειονότητας
Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας εξήγησε ο κ. Αϊντίν Ομέρογλου, με τον οποίο είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αποτελεί την τιμωρία για το κλείσιμο των εργοστασίων της περιοχής που αποτελούσαν τις «φλέβες» της τοπικής οικονομίας.
Σχετικά με την εκλογή τεσσάρων μειονοτικών βουλευτών στη Θράκη, ο κ. Ομέρογλου υπογράμμισε ότι «όλοι τους είναι Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου, απλά η καταγωγή τους είναι από τη μειονότητα και γι’ αυτό θα προασπίσουν τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Ξάνθης και της Ροδόπης» και συμπλήρωσε με έμφαση ότι οι τέσσερίς τους οφείλουν να παλινορθώσουν την ελληνοτουρκική φιλία και στενή συνεργασία στα πρότυπα της προσέγγισης Βενιζέλου-Ατατούρκ και να μην κολλήσουν σε εθνικιστικές σκέψεις. «Επίσης, πρέπει να βοηθήσουν και στη δημοκρατία εντός της μειονότητας», σχολίασε καταληκτικά εξηγώντας ότι και τα προβλήματα, αλλά και οι αποφάσεις για τη μειονότητα πρέπει να συζητιούνται ανοιχτά.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…